Презентація "Олександр Сергійович Пушкін. Життєвий і творчий шлях"

Про матеріал

Мета презентації - ознайомити учнів з життям і творчістю видатного російського поета О.С.Пушкіна та викликати інтерес до його творчості.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Олександр Сергійович Пушкін Життєвий і творчий шлях

Номер слайду 2

Народження поета Олександр Сергійович Пушкін народився 6 червня 1799 року в Москві в родині офіцера гвардії. Вчився в ліцеї у Царському селі. Події Вітчизняної війни, дружба з майбутніми декабристами сприяли формуванню світогляду Пушкіна, його волелюбних поглядів.

Номер слайду 3

Пушкін брав участь у виданні рукописних журналів та збірок, в літературному гуртку «Арзамас». Почав друкуватися в журналі «Вістник Европи»

Номер слайду 4

Болдінська осінь – період надзвичайного творчого піднесення поета. В цей період Пушкін закінчив свої грандіозні твори і розпочав написання трагедій та казок.

Номер слайду 5

8 лютого 1837 року відбулася дуель між Дантесом та Пушкіним, в результаті якої Пушкін був тяжко пораненим і через 2 дні помер.

Номер слайду 6

Основні твори: «Борис Годунов», «Моцарт і Сальєрі», «Євгеній Онєгін», «Мідний вершник», «Пікова дама», «Кам'яний гість», «Капітанська дочка», «Казка про царя Султана», «Руслан і Людмила». Багато написав Пушкін для дітей. Наприклад, «Казка про золотого півника», «Казка про рибалку та рибку», «Казка про царя Салтана», «Казка про попа і його робітника Балду».

Номер слайду 7

«Казка про золотого півника»«Казка про золотого півника» (рос. «Сказка о золотом петушке») — твір, що був останній з написаних ним творів такого роду. Казка була написана в 1834 році, а вперше надрукована в наступного року в журналі «Бібліотека для читання» (том IX, книга 16). Посилання на казку. Сенс казки: Не давай обіцянок, яких не зможеш виконати. Бажаючи отримати все, ти ризикуєш залишитися ні з чим. Спокус багато, але не один з них не можна ставити вище своєї родини, Вітчизни.

Номер слайду 8

«Казка про рибалку та рибку»«Казка про рибака і рибку» (рос. «Сказка о рыбаке и рыбке») — казка, написана 2 жовтня 1833 року. Вперше надрукована в 1835 році в журналі «Бібліотека для читання». У рукописі є позначка: «18 пісня сербська». Ця примітка означає, що Пушкін збирався включити її до складу «Пісень західних слов'ян». Посилання на казку. Сенс казки: Мріяти не шкідливо, але всьому є межа. Свої бажання потрібно порівнювати зі своїми можливостями. Також треба цінувати, то що в тебе є. Чи не ображати, не принижувати близької людини. Казка вчить бути вдячним, вчить тому, що бути багатим і мати більшу добре і доступно, але при цьому не потрібно задирати носа, ставати зарозумілим і жадібним.

Номер слайду 9

«Казка про царя Салтана»Посилання на казку«Казка про царя Салта́на, про сина його славного й могутнього богатиря князя Гвідо́на Салта́новича та про прекрасну царівну Лебедицю» (скорочений варіант назви — «Казка про царя Салтана») — казка у віршах, написана в 1831 році і вперше видана наступного року в зібранні віршів. Казка присвячена історії одруження царя Салтана та народженню його сина, князя Гвідона, який через підступи тіток потрапляє на безлюдний острів, зустрічає там чарівницю — царівну Лебедицю, з її допомогою стає могутнім владикою і возз'єднується з батьком. Сенс казки: Казка вчить, що треба завжди вірити в чудеса, і правда завжди переможе брехню, справедливість буде відновлена.

Номер слайду 10

«Казка про попа і його робітника Балду»Посилання на казку«Казка про попа і наймита його Балду» (рос. Сказка о попе и о работнике его Балде) — віршована казка, написана в Болдіні 13 вересня 1830 року. Основою їй послугувала російська народна казка, записана автором у Михайловському зі слів Аріни Родіонівни. За життя поета не друкувалася. Сенс казки: Мораль казки в строчці "Не ганявся б ти, піп, за дешевизною".

pptx
Додано
15 лютого 2022
Переглядів
212
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку