Презентація "Олімпійський урок"

Про матеріал
Презентація до години спілкування на тему "Олімпійський урок". Використання - "Олімпійський тиждень в школі".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Сходинками до Олімпу

Номер слайду 2

Спорт - здоров'я ! Спорт - наш друг!Спорт - це гра і радість, й рух!Спорт - це дружба! Спорт - це сила!Спорт дає всім дітям крила.

Номер слайду 3

Олімпійська подорож. Вітаю вас на нашій урочистій події – Олімпійському уроці! Як ви, мабуть, здогадалися цей урок присвячений Олімпійським іграм. Та чи багато ми знаємо про ці видатні змагання? Можливо хтось знає більше, хтось менше, а хтось взагалі нічого. Тому сьогодні я пропоную вам здійснити подорож в історію і сучасність Олімпійських ігор! А подорожувати ми будемо основними сходинками, які приведуть нас до найвищого п’єдесталу на Олімпі!

Номер слайду 4

Перша сходинка - Історія. Олімпійські ігри зародились у Стародавній Греції ще у VІІІ ст. до н.е. і регулярно проводились понад тисячу років. Безпосередньо зародження Олімпійських ігор пов'язують із іменами легендарного грецького героя Геракла, царя Пелопса, спартанського законодавця Лікурга та еллінського царя Іфіта. Вважають, що Олімпійські ігри Стародавньої Греції почали свій відлік у 776 р. до н.е., коли офіційно було зафіксовано ім'я першого переможця ігор Коройба, який за професією був пекарем.

Номер слайду 5

Ігри у Стародавній Греції проводились кожні чотири роки на честь батька богів і людей Зевса. Всі змагання та конкурси проходили у давньогрецькому поселенні Олімпія, що було розташоване у північно-західній частині півострова Пелопоннес на півдні Еллади. Під час ігор дотримувались священного миру. Будь-які військові конфлікти та сутички в регіоні, де відбувались Олімпійські ігри, заборонялись. Учасниками ігор могли бути вільні греки – чоловіки та юнаки. Для жінок у Греції проводились Герії – ігри на честь богині Гери.

Номер слайду 6

Перша сходинка - Історія. Перші Олімпійські ігри тривали один день, а програма включала лише один вид спорту – біг. Із розквітом і зростанням популярності ігор їх програма змагань поступово розширювалась. У період розквіту вони проходили протягом п’яти днів. Програма включала біг на різні дистанції, панкратін (поєднання боротьби з кулачним боєм) пентатлон (п’ятиборство до якого входили стрибки у довжину, біг, метання диска, метання списа і боротьба), кулачний бій, перегони на колісницях. Нагородження переможців відбувалося у п'ятий день олімпійських святкувань. Переможців Олімпійських ігор увінчували вінком з гілок оливи, а також пов'язували вовняними стрічками навколо голови, рук та ніг.

Номер слайду 7

Але ж як Олімпійські ігри перейшли у сучасний світ? Бо від початку Перший Олімпійських ігор пройшло понад 2500 тисяч років? Це був історичний Конгрес, тому що на ньому було ухвалено рішення про проведення ігор І Олімпіади сучасності та створення Міжнародного олімпійського комітету на чолі з Деметріусом Вікеласом, представником Греції, та П’єром де Кубертеном як секретарем. Ігри І Олімпіади сучасності відбулись в Афінах 1896 року. В іграх взяли участь 245 спортсменів із 14 країн світу, які змагались у 9 видах спорту. А все це стало можливим у червні 1894 р., коли П’єр де Кубертен скликав у Парижі Міжнародний конгрес для вирішення питання про відновлення Олімпійських ігор.

Номер слайду 8

Друга сходинка - Символіка. Олімпійські ігри проходять кожні чотири роки, щоразу у різних містах світу. Зимові Олімпійські ігри також проводяться кожні чотири роки. На них представлені види спорту, для яких потрібен сніг або лід. Перші офіційні зимові Олімпійські ігри відбулися у французькому містечку Шамоні 1924 року. В них узяли участь 258 спортсменів із 16 країн світу. З 1994 року зимові Олімпійські ігри та Ігри Олімпіад проводяться з інтервалом у два роки. Зазвичай кожна компанія, яка пропагує здоровий спосіб життя або установа, що займається розвитком спорту має свою символіку. Як ви вважаєте, чи є певна символіка в Олімпійських ігор? До Олімпійської символіки належать Олімпійський прапор, Олімпійське гасло, Олімпійська емблема, Олімпійський гімн, Олімпійський вогонь та Олімпійський смолоскип.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Третя сходинка – Прапор. П’ять кольорових кілець – синє, чорне, червоне, жовте, зелене – на чисто білому полотнищі – це Олімпійський прапор. Кільце синього кольору відображає стихію води — плавання. Зелений колір конкур, енергія дерева, червоний — фехтування, вогонь, жовтий — біг, енергія землі, чорний — стрільба, енергія металу. Минає час, змінюється зміст, але сенс залишається. П’ять переплетених кілець — символ олімпійських ігор і тепер ми знаємо це!

Номер слайду 11

Четверта сходинка – Емблема. Олімпійська емблема чітко визначена в Олімпійській Хартії – правовому документі олімпійського руху. Основний її елемент – п’ять кілець, поєднаних з іншими елементами. Олімпійські кільця символізують ідеали й мету олімпійського руху. Вони мають синій, жовтий, чорний, зелений і червоний колір і переплітаються зліва направо. Кольори верхніх трьох кілець – синій, чорний і червоний. Нижче – жовте і зелене кільце. Вся фігура є правильною трапецією. Олімпійські кільця символізують толерантність і дружбу між усіма, хто бере участь у Олімпійських іграх з усіх п’яти континентів нашої планети.

Номер слайду 12

П’ять кілець – це символ дружби спортсменів п’яти континентів: Європи - синє кільце, Африки – чорне, Америки – червоне, Азії – жовте, Австралії – зелене. Переплітаються кільця зліва направо. Олімпійський птах – голуб, як символ миру. Випускають на волю під час церемоній, як посланця миру до всіх народів світу.

Номер слайду 13

П’ята сходинка – Гасло. Спеціальним гаслом Олімпійських ігор є три слова: «Citius. Altius. Fortius». Ці три слова латинською означають – «Швидше, вище, сильніше». Олімпійське гасло закликає всіх учасників олімпійського руху до вдосконалення та гармонії відповідно до духу олімпізму.

Номер слайду 14

Шоста сходинка – Присяга«Від імені всіх учасників я обіцяю дотримуватися правил чесної гри в істинно спортивному дусі в ім’я слави спорту та честі наших команд» .

Номер слайду 15

Сьома сходинка – Вогонь. Олімпійський вогонь – один із символів Олімпійських ігор. Його запалюють в місті проведення ігор під час відкриття, і він горить до їх завершення. Традиція запалювати олімпійський вогонь започаткована в Давній Греції, щоб нагадати про подвиг Прометея, який за легендою викрав його у Зевса та подарував людям. Традицію було відновлено у 1928 році і вона зберігається до цих днів. Під час Олімпійських ігор 1936 року, що проводились у Берліні, впершебуло проведено естафету Олімпійського вогню. Зазвичай, запалити вогонь доручають відомій людині, частіше за все, спортсмену, хоча бувають і винятки.

Номер слайду 16

Восьма сходинка – Талісман. Олімпійський талісман — частина олімпійської символіки, з 1968 року — обов'язковий атрибут Олімпійських ігор. Символ, згідно з «Великою олімпійською енциклопедією» має рекламно-комерційну значущість. Використовується країною-організатором у якості додаткового джерела фінансування. Є власністю Організаційного комітету Олімпійських ігор. На думку журналу «GEO», місія олімпійського талісмана — «відобразити дух країни-господарки ігор, принести удачу спортсменам і загострити святкову атмосферу». Франція представила талісмани літньої Олімпіади-2024 у Парижі

Номер слайду 17

Дев’ята сходинка – Паралімпійські ігри. Паралімпійські ігри – міжнародні спортивні змагання для людей із обмеженими фізичними можливостями. Традиційно проводяться після Олімпійських ігор, а починаючи з 1992 року – на тих же аренах, що й Олімпійські ігри. Літні Паралімпійські ігри проводяться з 1960 року, а зимові Паралімпійські ігри – з 1976 року.

Номер слайду 18

Десята сходинка – Ігри1. Ясним ранком повз дороги. На траві блищить роса. По дорозі їдуть ноги. Та біжать два колеса. У загадки є секрет. Що-це мій……2. Кинеш в річку- не тоне. Бєш об стіну-не стогне…………3. Ніг від радощів не чую. З гірки сніжної лечу я. Став для мене спорт рідніше. В цьому допомогли………..4. Він вогонь в собі тримає І його оберігає І завжди спортивні ігри Олімпійські відкриває……….5. Як лежали в темній скриніТо були вони безсиліЯк на дошку вони стали. Грізним військом вмить постали……….

Номер слайду 19

6. Бокс, хокей, бобслей, футбол,Сноуборд і волейбол…Стадіон, басейни, корт –Об’єднало слово…7. Дві команди, як в футболі,Та на крижаному полі,І дорослих, і дітей. Позбирав на лід…8. Кулю шкіряну ганяють,Лиш одну на полі мають!По ногах не б’ють — це фол!Називають гру… 9. Той, хто диво-дошку має,Із гори, мов птах злітає. Це не гра — зимовий спорт!Зветься вид цей….10. Ця спортивна боротьба –Рух на лижах і стрільба…Гонка-справжній марафон!Цей вид спорту…11. Сіла купка дітвориІ поїхала з гори…Люблять їх усі малята. Звуть візочок цей…12. З нетерпінням зиму ждуть,Лід малюють — іскри йдуть!Гострі та стрімкі вони. Мають назву…

Номер слайду 20

Підсумки. Ось і пройшли ми всі Олімпійські сходинки, тепер ми знаємо історію Олімпійських ігор та значення ігор для людини. Розуміємо в чому полягає мета Олімпійських ігор. Що Вам сподобалось найбільше за урок? На цьому наше заняття завершене.

pptx
Додано
23 квітня
Переглядів
32
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку