Презентація. Опис файлів " Гамлет – вічний образ світової літератури. Відкритість твору в часі, його рецепція та інтерпретації в наступні епохи.

Про матеріал
Презентація дає можливість викласти матеріал у цікавій формі, проаналізувати отриману інформацію, легко запам»ятати та прослідкувати взаємозв»язок між частинами інформації, спонукає до пошукової діяльності
Перегляд файлу

Слайд 1  Гамлет – вічний образ світової літератури. Відкритість твору в часі, його рецепція та інтерпретації в наступні епохи.

 

Слайд 2. Мета: 

  дослідити проблеми  ремінісценції вічного образу Гамлета в творах світової літератури та культури.  

   довести, що у Шекспіра Гамлет – рефлексуюча особистість, яка грає різні ролі в ході сюжету;

  простежити  ремінісценцію  шекспірівського  героя  в  поезії  XX   століття 

(М. Цвєтаєва, Б. Пастернак, В. Висоцький, М.Бажан);

  визначити домінуючу рису особистості Гамлета у театральних    постановках кінця XX століття.

       Питання про  вічний образ     в останні десятиліття привертає увагу вітчизняних та зарубіжних літературознавців. З перших днів свого існування і донині  трагедія   Шекспіра породжує  протилежні судження і трактування.

 Найбільш грунтовні дослідження за творчістю Шекспіра, в цілому, і «Гамлета», зокрема, в   ХХ століття зробили Олександр  Анікст, Георг Брандес, батько і син  Урнови (Михайло  Васильоівич,  Дмитро Михайлович ).

 

Слайд 3.    Шекспір - геніальний літератор і драматург.  Поруч з ім'ям Шекспіра  стоять його герої - Отелло, Гамлет, король Лір - ті, хто назавжди залишився в літературі, перейшовши в розряд «вічних образів».

         Варто зазначити, що є багато трактувань визначення вічного образу. Найбільш вдале визначення  наведено в словнику літературознавчих термінів. Воно звучить так: «Вічний образ - це видатні художні образи, які, виникли за певних історичних обставин, мають велике загальнолюдське значення, продовжують зберігати пізнавальну, виховну та естетичну силу».

 

Слайд 4. Можна виділити ряд властивостей вічних образів:

• змістовна ємкість, невичерпність смислів;

• висока художня, духовна цінність;

• здатність долати кордони епох і національних культур: 

  непроминуща актуальність;

  поширеність.

 

Слайд 5.    Як відомо, сюжет «Гамлета»  Шекспір ​​запозичив з хроніки датського літописця XII століття Саксона Граматика.

Переробивши сюжет легенди, Шекспір     створив одну з самих трагічних фігур світової літератури - Гамлета.  У трагедії Шекспіра Гамлет – рефлексуюча особистість, в ході сюжету виконує різні ролі: месника, борця, мислителягуманіста.

 

 

 

Слайд 6.  Дані висновки були зроблені на основі тексту трагедії з урахуванням історичних змін в житті Англії кінця XVI   століття, особистої позиції Шекспіра до ідеології  Відродження.     Схема.

 

Слайд 7.  Яким ж побачили Гамлета поети XX століття? До шекспірівського образу зверталися   Марина Цвєтаєва, Борис Пастернак, Микола Бажан, Володимир Висоцький.

Розглянемо ремінісценції (від лат. reminiscentia - спогад - відтворення в художньому творі мотивів, образів, деталей, висловлювань з  творів іншого автора), де сторони особистості і доля Гамлета знайшли різне втілення.  

 

Слайд 8.  Шекспірівський Гамлет багатоликий в поезії  XX століття . У кожному окремому випадку ремінісценція шекспірівського героя привела до виділення з  образу Гамлета однієї сторони його особистості: рефлексія особистої трагедії,  кривдник жіночої душі    (М. Цвєтаєва); втілення безвихідної самотності в бунтівному світі (Б. Пастернак); метафоричний образ української еліти в 30-і роки XX сторіччя   (М.Бажан);  рефлексуюча особистість, мислитель-гуманіст (В. Висоцький). Схема

 

Слайд 9.    У 2016 році виповнилося 415 років з дня постановки п'єси Шекспіра на сцені театру «Глобус». З того часу це одна з найпопулярніших п'єс, яка не сходить зі світової сцени. Класичні театральні постановки, які наслідували шекспірівській версії,  у XX столітті доповнилися інсценізацією, де на перший план висувається оригінальність режисерської майстерності. Театральний Шекспір ​​стає далеким від Шекспіра літературного.

 Бурхливий успіх спектаклю у постановці Юрія Любимова  в театрі на Таганці    принесла блискуча гра Володимира Висоцького, «кумира епохи», Гамлет Висоцького   - юнак  з гітарою в руках.  Він перед трагічним вибором гідного або жалюгідного кінця.

Слайд 10. Петер  Штайн адресував спектакль «сучасній молоді», тому у нього   принц із саксофоном, Розенкрац і Гільденстер - з електрогітарою, у короля Клавдія у свиті - суворі сек'юриті, Фортінбрас - озброєний і в комуфляжі. 

Гамлет (блискучий актор Євген Миронов)  у трактуванні Штайна, то рішучий, то меланхолійний, то мудрий, то   наївний. У інсценізації Штайна багато втратив шекспірівський Гамлет, в першу чергу, здатність філософськи мислити і боротися з «століттям», а не з конкретними людьми.

 

Слайд 11. У традиціях постмодернізму  поставлений спектакль «Наш Гамлет» «Театром 19» (режисер Ігор Ладенко). Дивно виглядають на сцені курящі Гертруда   і Клавдій,   Розенкранц   постійно тягає за собою клітку з білим піддослідним щуром.    

 У виставі «Театру 19» Гамлет не читає свій монолог, тільки підходить до авансцени, мовчки ворушить губами, ніби натякаючи на знаменитий монолог, але так само мовчки йде. У цього Гамлета немає ніяких сумнівів - він напевно знає, що помститься всім. 

 

Слайд 12.   Вічний образ Гамлета   постає то символом жертви (постановка  Штайна),  то месником (постановка  Ладенко ), то борцемунтарем (постановка  Любимова). 

        Незважаючи на спроби дати герою нове трактування, поети, режисери XX століття лише акцентували увагу на одну зі сторін багатогранної особистості шекспірівського Гамлета  - в цілому ж герой залишився рефлексуючим персонажем.

 У трагедії  Шекспіра зображений світ XVI століття, в якому порушений «старий уклад» життя. «Століття вивихнуті». «Бути чи не бути?»   питання, що стоїть не тільки перед Гамлетом, але й перед усіма громадянами   України. Ми, як і Гамлет у XVI столітті, стоїмо перед  вирішенням   вічного питання.   

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
16 березня 2021
Переглядів
2955
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку