Презентація "Опорна вісь нашого тіла"

Про матеріал
Презентація розроблена для НУШ 5 клас, до модельної навчальної програми "Пізнаємо природу". 5-6 клас, авт. Д.Біда, Т.Гільберг, Я.Колісник
Зміст слайдів
Номер слайду 1

 Опорна вісь нашого тіла

Номер слайду 2

Наш хребет - це опора і сила організму, ключ до здоров’я. Фізична витривалість людини значною мірою теж залежить від стану хребта. Не шкодуйте сил та часу щоб сформувати гарну поставу.

Номер слайду 3

Усі органи нашого тіла спираються на скелет. Скелет дорослої людини складається з трохи більше двохсот кісток. Він захищає внутрішні органи. Череп людини оберігає дуже важливий орган - мозок, а також органи, розташовані у лицевій частині. Ребра оберігають серце і легені. Хребет підтримує голову і тулуб, захищає розміщений усередині спинний мозок. Хребет - головна опорна вісь нашого тіла. Він пружинить, згладжуючи поштовхи і трясіння. Хребет складається з хребців. Хребці з’єднані хрящами - міжхребцевими дисками. Тому хребет гнучкий. Він має вигини, які допомагають зберігати рівновагу та пом’якшують поштовхи.1 - відділи хребта: шийний - 7 хребців; грудний - 12 хребців; поперековий - 5 хребців; крижовий - 5 хребців, що зрослися у криж; куприковий - 4-5 хребців, що зрослися у куприк;

Номер слайду 4

2 - сколіоз, порушення постави; 3 - зростання проблем з поставою у дітей з віком. Згідно зі статистикою в Україні приблизно третина дітей мають захворювання опорно-рухового апарату. І ситуація постійно погіршується: гаджети, малорухливий спосіб життя, незручні меблі, важкі рюкзаки негативно позначаються на дитячій спині.

Номер слайду 5

До кісток прикріплені скелетні м’язи. У нашому тілі є понад 600 м’язів. Коли ми йдемо, працює приблизно 200 м’язів, 43 - коли ми морщимо чоло і 23 - коли усміхаємося. Кістки з’єднані між собою зв’язками, а з м’язами - сухожиллями. У місці з’єднання двох кісток вони утворюють суглоб. Скорочуючись, м’язи тягнуть за кінці кісток і згинають їх у суглобах. Більшість скелетних м’язів працюють парами. Наприклад, щоб зігнути руку, потрібно, щоб один м’яз (біцепс) скоротився (став коротшим), а інший (трицепс) - розслабився (став довшим).

Номер слайду 6

Постава - це звичне положення твого тіла у спокої та в русі. Ознаки правильної постави: пряма спина, розправлені плечі, піднята голова. Правильна постава є важливою умовою нормального розвитку і формування внутрішніх органів.

Номер слайду 7

Причиною порушень постави може бути й плоскостопість. Плоскостопість - це викривлення стопи . Її склепіння опускається і стопа стає плоскою. Якщо вчасно звернутися до лікаря, можна позбутися цього захворювання. Але вилікувати стопи можна лише до 12-13 років, коли стопа ще формується.

Номер слайду 8

Життєву ємність легень (ЖЄЛ). ЖЄЛ - це максимальна кількість повітря, яку людина здатна видихнути після глибокого вдиху. ЖЄЛ - один з основних показників стану органів дихання, який використовують у медицині. Щоб переконатися, що ЖЄЛ залежить від твоєї постави, виконай дослідження із кульками.

Номер слайду 9

Дослідження• Прийми правильну поставу.• Як тільки можеш глибоко вдихни повітря.• Щосили видихни повітря у кульку.• Опусти голову і плечі, якомога сильніше зсутулься. Знову глибоко вдихни.• Щосили видихни повітря у другу, таку ж кульку.• Зроби висновок.

Номер слайду 10

Щоб бути сильним та здоровим, треба багато рухатися. Завдяки аеробним вправам - ранковій зарядці, фізичним вправам, рухливим іграм та прогулянкам у лісі чи парку мозок насичується киснем і активніше працює, поліпшується кровообіг і апетит. Чудово оздоровлює організм тривала ходьба, біг у середньому темпі (і біг на місці), ритмічна гімнастика, їзда на велосипеді, ходьба на лижах, веслування, плавання, ковзанярство, стрибки зі скакалкою, пішохідний туризм. Обери ті заняття, які тобі підходять за станом здоров’я. Для тренування м’язів потрібні також силові вправи: присідання, віджимання від стіни, планка, мости.

Номер слайду 11

Д/З опрацювати параграф 62 Замалювати мал. 225 в зошит

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Лисенко Інна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додав(-ла)
Parkhomenko Alina
Додано
23 квітня 2023
Переглядів
5930
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку