Презентація "Організація харчування в туристській подорожі"

Про матеріал
Харчування у поході. Які задачі покладаються на відповідального за продуктову частину? Планування правильного раціону. Підготовчий етап організації харчування. Реалізація харчування групи у поході. Діти розглянуть таке важливе питання, як харчування групи під час багатоденної подорожі. Дізнаються, як підготуватись до цього, враховуючи фізичні навантаження, польові умови, склад групи, тривалість походу; і як правильно розподілити продукти між учасниками, щоб їх загалом вистачило на весь похід, і при цьому не було нікому важко.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ДИСТАНЦІЙНЕ ЗАНЯТТЯ: Гурток: “Юні туристи-краєзнавці”Керівник гуртка: Гонтова Ольга Анатоліївна. ТЕМА ЗАНЯТТЯ: “Організація харчування в туристській подорожі”. Мета: ознайомити вихованців з організацією харчування у поході, особливостями планування меню, списку продуктів, їх розподілення між учасниками і планомірним розвантаженням членів групи протягом маршруту.

Номер слайду 2

Харчування у поході це один з найважливіших пунктів в організації подорожі. Керівник групи, заздалегідь планує раціон самостійно, або ж делегує ці повноваження відповідальному за продуктову частину. Серед майбутніх учасників походу обирається людина, яка й буде планувати, розподіляти продукти між учасниками і розвантажувати їх, практично від самої підготовки до походу, і аж до його завершення. Якщо відповідального за продуктову частину («Завгосп по харчуванню») немає, тоді відповідальність за харчуванню бере на себе керівник групи.

Номер слайду 3

При плануванні харчування в туристичній подорожі потрібно знати наступні речі: Тривалість походу (від цього буде залежить кількість необхідних продуктів і те, наскільки організатору треба бути вигадливим у підборі різноманітного меню). Кількість учасників (чим їх більше – так само більше і необхідно буде продуктів). Регіон проведення подорожі (якщо багатоденні походи у гори, то група неодмінно зіткнеться з різними природними умовами, і це буде впливати на умови приготування їжі. Наприклад високо в горах завжди існує проблема з дровами, а в деяких регіонах просто дуже часто дощить. Не всякі продукти можуть за таких умов досягти оптимальної готовності. Не варто планувати страви, які потребують довгого і складного процесу приготування. Це не означає, що від них потрібно відмовлятися чи запланувати їх на стоянки із більш сприятливими умовами. Наприклад: борщ – у лісі, ще до початку підйому; макарони – вже коли піднялись на гірський хребет). Знання особливостей маршруту (щоб знати, на який день припадуть найбільш оптимальні, і навпаки – можливо, екстремальні умови приготування їжі. Існує практика, коли керівники заздалегідь планують маршрут так, щоб він проходив через населені пункти або точки скупчення людей (контрольно-рятівні пункти, альпіністські табори тощо), де можна докупити якусь частину продуктів, а бо ж (частіше) – здійснити «заброску» (частину заздалегідь заготовлених продуктів відвезти туди, де група точно буде через кілька днів). Це робиться для того, щоб не нести із собою увесь запас продуктів, а розділити його на частини. Дуже зручно і практично насправді, якщо грамотно віднестись до цього питання. Потрібно враховувати вікові особливості групи, переважаючу стать (це теж буде впливати на кількість продуктів і меню). Потрібно дізнатись, чи є в групі люди, які не їдять з якихось причин певні продукти (наприклад вегетаріанці, або люди з медичними протипоказаннями; це буває рідко, але теж може місце бути). Речі, які варто знати при плануванні харчування у походіТривалість походу. Кількість учасників. Регіон проведення подорожіОсобливості маршруту. Вікові і статеві особливості групиІндивідуальні вподобання, продуктові обмеження тощо

Номер слайду 4

При складанні похідного меню, окрім вихідних параметрів маршруту і складу групи, потрібно мати на увазі, що приготування їжі буде здійснюватись на вогнищі і за обмеженої кількості приладдя. До того ж, треба керуватись правилом, що зранку часу на приготування завжди менше, ніж ввечері, тому й вранці перевага на боці більш простих страв. Якщо ми говоримо саме про походи, то на обід зазвичай учасникам пропонується сухий перекус, плюс, іноді – чай. У перший день, похід майже ніколи не починається зранку, враховуючи переїзди, реєстрацію в контрольно-рятівній службі тощо. Тому планувати потрібно починати одразу з вечері. Друга особливість першого дня в тому, що у туристів завжди залишаються страви з дому, якими усі всіх пригощають і прагнуть по швидше їх позбутися, аби не зіпсувались, та і просто щоб не нести на наступний день у рюкзаках. Тому страва тут має бути «фонова», просто як гарнір до інших, привезених з дому продуктів. Приклад похідного меню День 1. Вечеря: варена картопля. День 2. Сніданок: пшенична каша. Обід: нарізка (хліб, ковбаса с/к,твердий сир), туристичний торт. Вечеря: борщ. День 3. Сніданок: каша з сочевиціОбід: нарізка (хліб, сало),суміш горіхів. Вечеря: макарони з тертим сиром. День 4. Сніданок: каша гречана. Обід: нарізка (хліб, м’ясо запаяне), шоколад. батончик. Вечеря: суп сардиновий. День 5. Сніданок: каша рисова. Обід: нарізка (хліб, ковбаса с/к,твердий сир), туристичний торт. Вечеря: ковбаски шашличні

Номер слайду 5

Для складання списку продуктів необхідно знати кількість учасників і необхідну кількість продуктів із розрахунку на одну людину. Складаючи список продуктів, вибирайте легкі і компактні, наприклад, сушені фрукти і сублімовані овочі, м'ясо. До того ж, сьогодні можна купити вже готові набори їжі для походу в пакетах. Такі сублімати займають мало місця, але при цьому багаті корисними речовинами і практично не відрізняються від свіжих овочів і фруктів, м'яса. Список продуктів згідно меню на 10 учасників походу. Картопля: 6 кг. Цибуля: 6 шт. (2 великі; 4 середні)Морква: 2 шт., великіБуряк: 1 шт., мал. Капуста: 1 шт., мал. Часник: 5 головок. Крупа пшенична: 1 кг. Крупа гречана: 1 кг. Крупа сочевична: 1 кг. Рисова крупа: 1 кг. Макарони: 2 кг. Тушонка: 5 банок по 0,5 кг. Сардина в маслі: 4 банки по 0,25 кг. Згущене молоко: 2 бан. Печиво крихке: 4 уп. Суміш горіхів: 10 комплектів. Шоколадні батончики: 10 шт. Родзинки: 1 уп. Арахіс смажений: 1 уп. Чай чорний: 1 уп. Цукор: 1 кг. Сіль. СпеціїХліб: 12 бух.

Номер слайду 6

Коли список продуктів складено, далі йде процес закупівлі (за 2-3 дні до походу) і можлива також часткова самостійна заготівля вдома. Перш за все це стосується сухарів, якщо в поході не має можливості докупити хліба, іноді – засолення сала. Для деяких походів спеціально заготовлюються сублімовані продукти, коли висушується практично всі овочі і м’ясо (це для особливо далеких і автономних, а також зимових походів). Заготівля сухарів. Засолювання сала. Сублімовані продукти

Номер слайду 7

Коли всі потрібні продукти в наявності, їх слід розподілити між учасниками. Для цього, учасники походу заздалегідь збираються в запланованому місці (наприклад, на базі туристичного центру), фасують і забирають продукти з собою, щоб вдома вже скласти по рюкзакам, разом із іншим спорядженням. В розподілі продуктів слід керуватися правилом рівності, з поправкою на те, що хлопцям відводиться дещо більша вага, ніж дівчатам. Також, інколи бувають винятки, коли один із учасників несе важке колективне спорядження, яке компенсує вагу від продуктів харчування. У таких випадках, саме цьому учаснику колективних продуктів буде менше. Продукти розділяються так, щоб при їх планомірному розвантаженні, під час походу, учасники скидали їх приблизно порівну (не бажано, щоб набір інгредієнтів, наприклад, для борщу, несла одна людина: краще зробити так, щоб хтось ніс картоплю, хтось капусту, хтось – тушонку і т. д.; так усі будуть в рівних умовах при скиданні ваги рюкзака). Фасування продуктів

Номер слайду 8

Далі іде процес розвантаження учасників у поході. У відповідального по харчуванню має бути таблиця, в якій зазначено, які саме продукти несуть учасники, і перед вечерею / сніданком / обідами. Відповідальний попереджає: що, кому діставати з рюкзаків, при цьому викреслюючи ці продукти. Так у відповідального по харчуванню постійно є під рукою картинка, у кого що залишилось, і легше регулювати планомірне розвантаження учасників. Якщо все добре сплановано, то у підсумку учасники отримують повноцінний раціон, рівномірне навантаження і до кінця походу, усі все скидають з рюкзаків, до від’їзду з маршруту.

Номер слайду 9

Домашнє завдання:- скласти самостійно меню п’ятиденного походу по довколишній місцевості.

pptx
Додано
4 січня 2023
Переглядів
868
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку