ДИСТАНЦІЙНЕ ЗАНЯТТЯ: Гурток: “Юні туристи-краєзнавці”Керівник гуртка: Гонтова Ольга Анатоліївна. ТЕМА ЗАНЯТТЯ: «Організація туристського побуту». Мета: ознайомити вихованців з елементами побуту в туристичному поході. Показати, як здійснюється організація побутових моментів на туристичній стоянці (бівуаку). Виховувати культуру поведінки в поході, дружні стосунки між гуртківцями.
Під час туристичної подорожі, людина має у своєму розпорядженні лише те, що її оточує і те, що несе у своєму рюкзаку. Практично все, що стосується побуту, найкраще розкривається вже на стоянці, тобто туристичному біваку. Для організації туристичного біваку туристу обов’язково знадобляться: намет; спальний мішок; туристична ковдра.
Самі кострища слід влаштовувати вже на місці старих, а щоб підлаштувати казан, є ціла купа способів: металева тренога; рогачі; противіс; натягнутий трос; або ж між каміннями; інколи навіть не вдаються до усіляких принад, а ставлять казан прямо у жар, обкладаючи його дровами. Металева тренога. РогачіПротивіс
Звичайно, що без води їжі не приготуєш, і тому саме місце бівуаку, як правило обирають неподалік джерел води. Місце миття посуду та інших речей, не може бути вишче місця набору води: тому і воду набираємо у зручному місці, але так, щоб це було, бажано вище по течії від базування лагерю.
Ясна річ, що у поході важливі питання гігієни, і ранкові та вечірні гігієнічні процедури (вмивання й чищення зубів), слід взяти за правило, якою б вода не здалася вам холодною. Повне купання теж важливе, але на туристичних стоянках, не завжди є для цього змога. Тому, іще на стадії планування походу, слід заздалегідь передбачити місця із такою можливістю (повноводними річками чи озерами), хоча б через день / два. В цьому ж числі слід пам’ятати і про прання речей. Для забезпечення кращого комфорту, в похід береться мотузка (до 5 мм. у діаметрі), достатня для того, аби натягнути між двома деревами, на якій випрані речі і будуть сушитися.
Туалет, в залежності від типу стоянки і тривалості базування, може бути організований по різному. Якщо це виїзний табір, і група знаходиться на одному місці кілька днів, то організовується спеціальне місце (яма), обнесена якимось матеріалом, поодаль від табору. Коли табір знімається, яма закопується, і все. Інколи, на облаштованих туристичних стоянках, туалет вже передбачено. Тут, без питань. Ну а якщо це десь у горах чи лісі, звичайна місцина для ночівлі у наметах, то конкретне місце може і не оговорюватися. Туристи це вирішують кожен для себе, користуючись здоровим глуздом. Це все нормально, і важливо, щоб ви, коли підете в похід, були до цього теж морально готовими. Як і до багатьох інших речей у природі.
Під час стоянки і, особливо – після, залишається сміття: пакети і банки від їжі; очистки від овочів тощо. Важливо, під час організації кострища, там же організувати і пакет для сміття. Сміття потрібно правильно утилізувати, а тому не зайвим буде просте сортування одразу. Органічні рештки (наприклад, ті ж очистки від картоплі) – це природний матеріал, і він перегниє. Тому, його можна залишити прямо на стоянці без усілякої шкоди природі, хіба що висипати десь обабіч. Банки від консерви, якщо це недалека подорож, забирають із собою (попередньо сплюснувши, зменшивши їх об’єм); якщо подорож тривала, і поруч не має облаштованих місць для сміття, звідки його організовано забирають, то банки спочатку обпалюються на вогнищі (так згоряє верхній захисний шар), далі банки так само зминаються, і закопуються. Таким чином утилізовані банки від консерви швидше розкладуться у ґрунті. Пластик і целофан у варіанті з короткою подорожжю, забирається з собою, із довготривалою – спалюється. Важливо, спалювати сміття вже після того, як була приготована страва, адже газоподібні рештки сміття, разом з димом, можуть потрапити до їжі.