Презентація "Організація суспільства і влади в Давньому Єгипті. Міфологія, писемність і мистецтво. Будівництво пірамід"

Про матеріал
Мета: розглянути процес утворення держави у давньому Єгипті , сформувати в учнів уявлення про владу фараона, визначити особливості культури давньоєгипетської цивілізації, ознайомитися з відомими пам’ятками давньоєгипетської цивілізації осмислити і передати враження, яке могли справляти на давнє населення пам’ятки культури Єгипту; розвивати вміння працювати з візуальними джерелами інформації ; вдосконалювати вміння логічно мислити, розвивати творче мислення школярів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Організація суспільства і влади в Давньому Єгипті. Міфологія, писемність і мистецтво. Будівництво пірамід

Номер слайду 2

Мета: розглянути процес утворення держави у давньому Єгипті , сформувати в учнів уявлення про владу фараона, визначити особливості культури давньоєгипетської цивілізації, ознайомитися з відомими пам’ятками давньоєгипетської цивілізаціїосмислити і передати враження, яке могли справляти на давнє населення пам’ятки культури Єгипту; розвивати вміння працювати з візуальними джерелами інформації ; вдосконалювати вміння логічно мислити, розвивати творче мислення школярів. Тип уроку: засвоєння нового навчального матеріалу. Обладнання : підручник, відео, ілюстрації, карта «Стародавній Єгипет», дидактичний матеріал.

Номер слайду 3

Організаційний момент. Учитель. Доброго дня! Я бажаю вам, щоб сьогоднішній урокпройшов для вас цікаво. Усміхніться один одному, подумки побажайте успіхів на цілий день. На уроці будьте старанними. Завдання наші такі:  Не просто слухати, а чути. Не просто дивитися, а бачити. Не просто відповідати, а міркувати. Дружно і плідно працювати.   - Сьогодні на уроці ми з вами обговоримо важливі питання, відповісти на які, здавалося б, легко , але насправді – складно. Дуже хочу, щоб наш урок був вдалим. Заплющте очі. Побажайте в думках своїм однокласникам, собі й мені успіхів.

Номер слайду 4

Підготовка до сприйняття нової теми. Наш урок відбудеться у формі уявної подорожі в далекеминуле Єгипту. Ми помандруємо на човні по всій країні від витоків Нілу дойого дельти. Для того, щоб потрапити на наш уявний човен, ви маєте отримати перепустку, давши правильну відповідь назапитання. Де знаходиться Єгипет? Хто управляв Єгиптом? Як називається головна річка в Єгипті?У чому полягала суть іригаційного землеробства? Якими видами господарювання займалися єгиптяни? Столиця Давнього Єгипту?  Мемфіс. Отже, кожен із вас отримав перепустку на наш човен.

Номер слайду 5

Вивчення нового навчального матеріалу1 зупинка – «Давньоєгипетське суспільство та влада»Вчитель: Вищі верстви давньоєгипетського суспільства. На верхівці суспільної ієрархії був фараон. Він мав необмежену владу в Єгипті, йому належала вся земля в ньому. Фараон встановлював закони, за якими жила країна, і керував військом. Піддані вважали фараона живим богом. У його присутності всі мусили стояти, а під його поглядом піддані падали на коліна й схиляли голову вниз. Заборонялося повертатися до фараона спиною. Для того щоб залишити приміщення, де перебував фараон, необхідно було йти задки.

Номер слайду 6

Наступною після фараона йшла знать —чиновники і жерці. Найвпливовішими чиновникамибули номархи, яким фараон доручав управлінняокремими територіями Єгипту. Інші чиновникимали свої обов’язки, наприклад контролювалипроведення сільськогосподарських робіт,будівництва, керували окремими підрозділами вармії, збирали податки.

Номер слайду 7

До окремої групи чиновників належали писці, обов’язком яких було занотовувати все необхідне та здійснювати розрахунки. За свою службу вони отримували у володіння землі та подарунки. Тому більшість писців була досить багатою. Крім того, у давньоєгипетському суспільстві вони мали велику повагу. Жерці проводили релігійні обряди у храмах, яким у Давньому Єгипті надавали великого значення, а головне, вони визначали початок щорічного розливу Нілу. Для того щоб його передбачати, жерці винайшли календар. Також вони склали карту зоряного неба, мали ґрунтовні математичні знання. Жерці навчали майбутніх чиновників письма. Жерці були хранителями релігійних і наукових знань, тому їх високо шанували, і вони були дуже заможними.

Номер слайду 8

 Нижчі верстви давньоєгипетського суспільства. Більшість єгиптян становили селяни, що жили в невеликих поселеннях. Селяни не були рабами, але мусили будувати та ремонтувати дамби і канали, а також вирощували пшеницю, ячмінь та овочі. Вони не мали землі, а за можливість працювати на ній сплачували власнику (фараону, жерцям або знатним людям) податок зерном. Трохи вище селян в ієрархії були ремісники та торговці. Вони віддавали частину своїх виробів або товарів як податок. Окремі ремісники виготовляли папір зі стебел схожої на очерет рослини — папірусу. Папірусом також називали й сам матеріал для письма. Найнижчою верствою суспільства були раби, яких називали «живі мертві». Їх використовували на найважчих роботах: для прокладання каналів, у шахтах, як гребців на кораблях. Раби належали господарю, який міг розпоряджатися їхнім життям як заманеться.

Номер слайду 9

Запитання1. Як поділялось суспільство Давнього Єгипту?2. Якими були владні повноваження фараона?3. Якими були завдання писців і жерців у давньоєгипетському суспільстві?Складіть анаграми: НОФААР, ЕМІНИСКР, ІПАСУПР

Номер слайду 10

2 зупинка – «Релігія та міфологія»Вчитель: Релігія та міфологія для стародавніх єгиптян були тісно пов’язані, бо відображали їх світобачення. Єгиптяни вшановували божества, зображали в образах людини, тварини чи панів-людей, панів-тварин, які поєднували ті й ті риси. Обожнювали також явища природи, небесні тіла. Про життя богів, створення світу оповідають міфи. Так, в одному з міфів ідеться про Озіріса - володаря потойбічного світу.

Номер слайду 11

Легенда про Озіріса. Колись, дуже давно, вірили єгиптяни, країною правилибоги. Озіріс був богом-царем, він навчив людей рільництва,виноградарства, осілого способу життя, співів, танців,музики, навчив також шанувати богів. Брат Озіріса, Сет, бувутіленням зла, насильства та руйнувань. Сет заманив братав пастку й убив його. Дружина Озіріса, Ізіда, знайшла тілочоловіка й оживила його. Бог Озіріс воскрес, але не захотівлишатися на землі, а став правити в царстві мертвих тачинити суд. Посуху в травні-червні вони пов’язували зі смертю. Озіріса. Коли ж розливалися води Нілу, зеленіли поля та дерева,єгиптяни знали - ожив Озіріс. Владу над людьми Озіріс передавсинові Гору. Бог Гор став покровителем влади фараона, вінуособлював небо та світло. Зображували Гора з головою сокола

Номер слайду 12

Мумія - спеціально оброблене та замотане в полотно тіло небіжчика. Допомагав Озірісу порядкувати в царстві мертвих бог Анубіс - його зображували з головою шакала. Анубіс охороняв могили та мумії, супроводжував душі померлих у підземний світ. Особливою повагою користувався бог мудрості Тот - у нього голова птаха ібіса з довгим дзьобом. Це віннавчив людей читати й писати - вважали давні єгиптяни. Бог Тот та богиня правосуддя Маат перевіряли правдивість слів небіжчика та зважують його серце, босаме в серці, вважали єгиптяни, міститься розум людини. Якщо мертвий чинив погано, його кидають упащу чудовиська. У нагороду за добрі вчинки та праведне життя людина потрапляє на поля Іалу - у край,де не треба важко працювати, бо там поля вже впорядковані каналами й дамбами, а земля сама родитьусе потрібне. Найшанованішим богом давніх єгиптян був бог сонця Ра. Інші його імена - Амон і Амон-Ра. Міфирозповідають, як щоранку Ра на золотому човні випливає із-за східних гір і рухається по небу на захід. Зображували бога Ра в людській подобі, здебільшого з головою сокола. На голові бога осяйно виблискуєсонячний диск, який дарує світу тепло й світло. З появою Ра оживає природа, прокидаються люди таптахи. Але ось день хилиться до вечора, бо човен Амона-Ра спускається з небес: на західному краю небазапливає у ворота підземного царства. Завдання 1. Роздивіться ілюстрації. Використовуючи текст, визначте богів, яких зображено, стисло схарактеризуйте кожного.

Номер слайду 13

Уявлення про потойбічне життя втілено в міфах про «суд Озіріса»?За давньоєгипетськими віруваннями, щоб отримати життя в царстві мертвих, людина повинна була мати тіло, аби внього могла вселитися душа померлого. Тому єгиптяни прагнули якомога довше зберегти тіло покійника. Мумію, уякій має «жити двійник», клали в саркофаг. Гробницю, де стояв саркофаг, вважали будинком небіжчика. У давніх єгиптян виникла віра в те, що після смерті душа людини проходить перед володарем потойбічного світу. Озірісом і звітує про своє земне життя. Бог мудрості Тот та богиня правосуддя Маат перевіряють правдивість слівнебіжчика та зважують його серце, бо саме в серці, вважали єгиптяни, міститься розум людини. Якщо мертвий чинивпогано, його кидають у пащу чудовиська. У нагороду за добрі вчинки та праведне життя людина потрапляє на поляІалу- у край, де не треба важко працювати, бо там поля вже впорядковані каналами й дамбами, а земля сама родитьусе потрібне. Прочитайте слова промови з «Книги мертвих», з якими небіжчик звертався до богів під час «суду Озіріса», зробітьвисновок про вчинки, що їх засуджували давні єгиптяни. «Я не коїв зла людям. Я не піднімав руки на слабкого. Я не був причиною хвороби. Я не був причиною сліз. Я невбивав. Я не наказував убивати. Я нікому не завдавав страждань». Завдання. Роздивіться малюнок, дайте відповіді на запитання.1. Де на малюнку зображено Озіріса? Що дає підстави для висновку, що він - цар потойбічного світу?2. Яких богів ще зображено?3. Яку роль у церемонії вони виконують?

Номер слайду 14

Єгиптяни шанували могутню річку Ніл. Він щороку покривав поля родючимнамулом і дарував людям високі врожаї. Ніл під час розливу називали «Хапі» іпоклонялися йому як богові. На його честь склали багато гімнів і молитов. Ось одинз таких гімнів: Слава тобі, Хапі!Ти прийшов на цю землю,З’явився, щоб оживити Єгипет,І земля тобі радіє! Фараони наказали викарбувати ці слова на кам’яній плиті і встановити її на березіНілу. Коли дме гарячий суховій, рослини в’януть, і вся природа завмирає. Цю грізнунебезпеку єгиптяни уявляли у вигляді злого рудо­го бога Сета, який убив свого рідногобрата Озіріса — бога рослинності та природи. Та оскільки природа після суховіюзнову оживала, вирішили, що Озіріс згодом воскрес. Його так і малювали — у виглядімумії, з якої проростає пшениця. Запитання. Назвіть головних єгипетських богів?. Який бог умирав і воскресав щоранку? Як у міфі змальовується бог Ра? За що обожнювали Ніл? Ми подолали з вами 2 зупинку, яка називалася «Релігія та міфологія». Тожрушаємо далі.

Номер слайду 15

3 зупинка – «Писемність». Писемність в Єгипті виникла 5 тис. років назад. Єгипетське письмо називають ієрогліфи. Єгиптяни вірили, що письмо подарував їм Тот,бог мудрості. Але пройшли роки і тисячоліття, і писемність була забута, і ніхто не мігпрочитати її. В XIX ст. розпочалися археологічні розкопки. Археологи знайшлизалишки розкішних палаців, величних храмів, квартали ремісників,знайшли написи на каміннях, кістках, глині, папірусі. Великими зусиллямиучені розшифрували писемність більшості народів Давнього Сходу. Але ніодин учений не міг прочитати єгипетські письмена.

Номер слайду 16

В 1821 г. французький учений. Жан Шампольон розшифрувавієрогліфи. Це сталосьвипадково. Під єгипетськіієрогліфи учений підставивгрецькі букви і зрозумів, як по –єгипетськи пишуться імена Птолемейі Клеопатра. Так поступово були розшифрованіієрогліфи. Записи робились напапірусі – єгипетськім очереті, щоросте на берегах Нілу.

Номер слайду 17

Папірус був дорогим матеріалом, і єгиптяни йогоберегли. Навчались письменності в школах, де училисьхлопчики, а деколи і дівчатка. Писати учились зразу на черепках розбитого глиняного посуду, апотім — на старих папірусах. Якщо учень успішно засвоював письмо, йомудавали чистий папірус. Діти переписували різні тексти, вірші, казки. Учитися в єгипетській школібуло важко, адже ієрогліфів було декілька тисяч (зних використовувались 750). Учнів, які поганонавчались, били. Єгипетські писарі писализагостреними тростинками. Вони завжди носили зсобою дерев’яний пенал з двома чашечками для чорної тачервоної фарб. Приступаючи до роботи, писар сідав напідлогу, схрестивши ноги. Згорток папірусу він клав собі наколіна. Писали чорною фарбою, зробленою з сажі. Першу букву нової стрічки чи дату виводили червоною фарбою. Багато папірусів містять цінну інформацію про культурудавнього Єгипту. Це історичні писемні джерела.

Номер слайду 18

Робота з документом Пропоную вам заслухати «Повчання переписувачів учням» Будь писарем - він звільнений від усяких повинностей, від роботи мотикою. Ти не будеш тягати кошиків, не будуть тебе сікти лозинами. Ти будеш виходити в білому одязі , тебе всі будуть шанувати і вітати. Писарі біля ніг владики Єгипту та слухають слова його. Розв’язуй завдання мовчки, щоб не чути було ані звуку з вуст твоїх. Не проводь жодного дня в неробстві, інакше будуть бити тебе , бо вухо хлопчика на його спині. Запитання до документу: Чому батьки хотіли вивчити сина на писаря? Які переваги мала робота писаря?Що означає вислів «вухо хлопчика на його спині»?Вправа - гра «Вірю – не вірю» (Свої відповіді учні сигналізують картками:правильне твердження – зелена, неправильне – червона)Писемні знаки єгиптян називали ієрогліфи. Жан Шампольон розшифрував письмо єгиптян. Папірус виготовляли з глини? Учням у школах відразу дозволяли писати на чистому папірусі. Першу букву нового рядка писали червоною фарбою. Чорна фарба була зроблена із мулу.

Номер слайду 19

Ось ми дібралися , до 4-ї зупинки «Єгипетські піраміди».Єгиптяни сприймали свого царя як живого бога. Для них він бувнаділений надприрод­ною силою. Царя вважали сином бога сонця Ра. Фараон турбувався про своє потойбічне життя ще на землі. Він починавбудувати собі гробницю, як тільки сходив на трон. Величинаусипальниці символізувала велич царя. На лівому березі Нілу, крайпустелі Сахари, височать знамениті єгипетські піраміди — кам’янігробниці фараонів. Піраміди здавна вважалися одним із семи чудессвіту. Араби склали приказку: «Усе на світі боїться ча­су, а час боїтьсяпірамід». До нашого часу збереглося близько ста пірамід. Колись їхбуло більше, але частина з них зруйнована, а деякі засипав пісок, щопостійно насувається з пустелі.

Номер слайду 20

Найвищі піраміди — фараонів Хеопса, Хефрена і Мікеріна — збудованімайже 5 тис. років тому. Біля них здіймається велетенська кам’яна статуя. Сфінкса — фанта­стичної істоти з тулубом лева і головою фараона. «Батькомжаху» називають араби-кочівники цю статую. Людей ще в давнину вражаливелетенські розміри пірамід. Висота найбільшої з них — піраміди Хеопса —137 м. Учені стверджують, що колись вона була ще вищою. Щоб обійтипіраміду довкола, треба пройти по піску цілий кілометр. Відомо, що пірамідубудували впродовж 20 років, а дорогу до неї — 10 років. За 1000 років булопобудовано близько 100 пірамід. Вправа «Розгадай ребус». Умова: розгадати ребус та пояснити значеннязашифрованого слова, або все, що вам стало про нього відомо.

Номер слайду 21

На останній зупинці ми ознайомимося ще з одним напрямкомкультури Стародавнього Єгипту - мистецтвом. Стіни гробниць були потиньковані і вкриті кольоровими малюнками – розписами. На них зображено, як боги ведуть померлого на той світ і сцени потойбічногожиття, котре єгиптяни уявляли як продовження земного, тільки щасливішого. Осьнаприклад ми можемо бачити, як знатний єгиптянин полює на птахів у заростяхпапірусу на Нілі. У другій гробниці на стіні намальовано жнива. Засмаглі на сонціселяни збирають урожай. Потім погоничі проганяють биків по колосках, щобїх обмолотити. Художники малювали за встановленими правилами. Головулюдини та її тіло малювали в профіль (збоку), а плечі були розвернуті прямо. Око малювали завжди прямо. Розписи робили також у палацах і будинкахбагатих людей. Але вони не скрізь збереглися.

Номер слайду 22

Єгипетське мистецтво було тіснопов’язане з релігією. Скульптуруєгиптяни розуміли як місцеперебуванняпомерлого. Тому статую померлогопоміщали до гробниці. Перед вами Золота маска Тутанхамона,яка прикривала обличчя мумії фараона. Вона стала одним з головних символівсвітової культури. Вага маски 10,23 кгвикувана з двох листів золота, зінкрустацією з блакитного скла ілазуриту, а очі виготовлені знапівпрозорого кварцу. Погруддя Ніфертіті один знайвідоміших мистецькихскарбів Давнього Єгипту. Її ім’яперекладається як «красуня прийшла». Засвідченням істориків Ніфертіті буладружиною і співправителькою фараона. Ехнатона.

Номер слайду 23

Вправа «Незакінчене речення»(Учні отримують картки з незакінченими реченнями. Треба дописати інформацію, якої недостає)Стіни гробниць були вкриті кольоровими ____________________ . На малюнках зображували ________________________________. Художники малювали за встановленими _____________________.Єгипетське мистецтво було тісно пов’язане з _________________.Ім’я Нефертіті перекладається як ___________________________. 

Номер слайду 24

Узагальнення та систематизація вивченого матеріалу. Хмаринка слів «Піраміда». Завдання: дібрати назву, сказати чому саме таку і пояснититерміни, назви. Підсумок уроку. Ось і завершилась наша подорож культурними пам’ятками. Стародавнього Єгипту. На сучасному етапі зростає інтерес суспільства достародавніх цивілізацій, які залишили глибокий слід увсесвітній історії, бажання стати ближче до їх витоків.Єгипетська архітектура, скульптура та живопис увійшли доскарбниці світової культури. Правила мистецтва, освіта тавиховання мають вплив на наше життя. Досягненняцивілізації сьогодні популяризують мас – медіа, і томусучасний школяр має орієнтуватися в цій інформації.

Номер слайду 25

Рефлексія. «Блок запитань»Учням пропонується “теги”, які необхідно доповнити. Записані на дошці.я вже знаю …було важко …я розумію, що…я вмію…я можу…було цікаво дізнатися, що …мене здивувало …мені захотілося … Учні обирають по 1-2 твердження та доповнюють їх. Оцінювання учнів. Учні підраховують кількість отриманих утенів і визначають свою оцінку заурок. Домашнє завдання Опрацювати § 19,22,23написати замітку до газети «Моя подорож до Стародавнього Єгипту»(достатній та високий рівень).

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Борова Ольга
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
18 листопада 2021
Переглядів
7588
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку