Презентація "Оселедець і камбала"

Про матеріал
Презентація побудована по етапам уроку та містить загадки, цікаві факти про риб.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Оселедець і камбала»(польська народна казка)Підготувала вчитель початкових класів. Півень Ольга Михайлівна

Номер слайду 2

«Формула успіху»Розшифруйте записану формулу уроку: (У+О)* (В+С)*Р=ЗУ – увага С - спілкування. О – організованість Р - робота В – взаємодопомога З – знання- Саме ці якості нам будуть потрібні на уроці .

Номер слайду 3

Робота над скоромовкою. На ринку зранку рибалка кинув рибку Ромі в банку. З ринку ранком приніс Рома рибку-бранку. Реготав Рома, як розповіла рибка байку, до наступного ранку.

Номер слайду 4

«Зашифровані слова»— Щоб прочитати зашифровані слова, необхідно в кожному рядку закреслити однакові літери. аммдакрктушгтш амасожжрасе кроккиобоао своякттзнязвкце

Номер слайду 5

Перевір себедругморерибасонце

Номер слайду 6

Робота над заголовком— Прочитайте назву казки (с. 46). Хто такі оселедець і камбала?— Де ми могли їх бачити?— Чим цікаві ці риби? (Демонстрування малюнків.)— Про що може йтися у цій казці?

Номер слайду 7

Оселедець — риба зграєва. Її косяки розтягуються часом на десятки кілометрів (до 150 км). Учені стверджують, що такий косяк може налічувати до трьох мільярдів особин. Риба, відірвана від зграї, перебуває у стресовому стані та неминуче гине. Середня тривалість життя оселедця — 10-12 років.

Номер слайду 8

 Камбала — це риба, які більшість часу проводить на дні моря, лежачи на лівому боці, з двома очима на правому боці. Існує понад 500 видів камбалових. Камбала — єдина риба, помічена на дні Маріанської западини. Тривалість життя рибини становить від 20 до 30 років. Верхня сторона тіла камбали містить особливий пігмент, тому риба може змінювати колір і пристосовуватися до будь-якого ґрунту.

Номер слайду 9

Вибіркове читання—Знайдіть і прочитайте пояснення, чому риби не хотіли обрати королем лосося.— Знайдіть і прочитайте, за яким критерієм риби вирішили обрати короля.— Знайдіть і прочитайте пояснення, чому оселедець виявився найкращим плавцем.— Знайдіть і прочитайте пояснення, чому спізнилася на змагання камбала.

Номер слайду 10

Стисле переказування казки за словами-маркерами. Одного разу серед риб рознеслася чутка ... Тут наперед пропхався ... Довго сперечалися ... Призначили ... Спочатку всі пливли ... Судді вирішили ... Незадоволеною залишилась ... Дізнавшись, що королем став ... З того часу ...

Номер слайду 11

«Склади характеристику»- Випиши в перший стовпчик слова, що характеризують камбалу, а в другий – оселедця. Худий, надута, непримітний, витривалий, невдоволена.

Номер слайду 12

Камбала надутаневдоволенаоселедецьхудийнепримітнийвитривалий. Перевір себе

Номер слайду 13

Інтерактивний прийом «Мікрофон»·   - Хто є головним героєм казки?·   - Яку проблему розв'язували риби?·   - Чого вчить нас ця казка?

Номер слайду 14

Визначення головної думки казки— Прочитайте прислів'я. Яке з них висловлює основну думку казки?· Зазнайство з ніг зіб'є, скромність на ноги поставить.· Скромних скрізь поважають, а хвальків зневажають.· У воді риби багато — всієї не виловиш.

Номер слайду 15

«Незакінчене речення»- Сьогодні на уроці казка мене навчила … .- Вчинки героїв цієї казки, що мені не подобаються … .- Мене здивувало, як … ..

Номер слайду 16

Казка розуму навчає, Вчить добро в житті творити.І до чесності привчає…Тобто вчить, як в світі жити.«Пам’ятаймо!»

Номер слайду 17

Оціни себе. Мені все вдалося. Я маю прогрес. Я потребую допомоги

pptx
Додано
14 грудня 2021
Переглядів
4378
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку