Презентація "Основні групи фразеологізмів, багатозначність, синонімія й антонімія фразеологізмів"

Про матеріал
Засвоїти основні групи фразеологізмів, розглянути питання їх багатозначності, синонімії та антонімії
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Основні групи фразеологізмів, багатозначність, синонімія й антонімія фразеологізмів

Номер слайду 2

Інсценізація поезії Дмитро Білоус. «Сміятися на кутні»

Номер слайду 3

Комплексна робота з текстом. Фразеологією називають:1) розділ мовознавства, що вивчає фразеологізми; 2) сукупність фразеологізмів у мові.

Номер слайду 4

Техніка зворотного зв’язку Вписати у таблицю, таблицю укласти в папку «Підготовка до ЗНО»1. Фразеологічні словосполучення: гіркий хліб, пекти раки, море по коліна.2. Крилаті вислови: Борітеся — поборете. Пропаща сила. Ахіллесова п’ята.3. Прислів’я та приказки: Друзі пізнаються в біді. Дивиться, як кіт на сало.4. Народні порівняння: білий як сніг, вродлива, як маків цвіт.5. Народні побажання: з роси та й з води; хай йому грець.6. Професійні вислови: бурхлива реакція,гірка пілюля, ділові папери.7. Усталені звороти: мати на увазі, брати участь, надати слово.

Номер слайду 5

«Мозковий штурм»Пригадайте, що таке багатозначність?Чим багатозначні слова відрізняються від омонімів?Які слова називаються синонімами, антонімами?

Номер слайду 6

Дослідження- аналіз (колективна робота)Прочитайте речення. Визначте в першій частині синоніми, а в другій антоніми. Випишіть 2 речення з синонімами й одне з антонімами.1. Пишно займаються багряні зорі навесні(Л. Українка). Хай цвітуть прапори пурпурові, як сади, як весна молода(В. Сосюра). От і розбіглася на морі супротивна хвиля, а з теї хвилі вилетіли коні, як жар червоні, у червону колясу запряжені…(Л. Українка)2. З новими друзями не забувай старих(Прислів’я). Ластівка день починає, а соловей кінчає(Прислів’я). Хто забуває про малу послугу, не вартий великої(Прислів’я).(слайд)

Номер слайду 7

Лінгвістичне дослідження (робота в групах)Розпізнайте фразеологізм, поясніть його значення. Завдання першої групи:1. Від побаченого в нього очі на лоба полізли (велике здивування). 2. Працювали, аж очі на лоба лізли, возили землю, за три роки й завод виріс. (фізичне напруження, важку працю, стомлення )(Т. Хижняк) 3. Очі лізуть на лоб, а за плечима мурахи. (відчуття стра­ху, переляку) (М. Коцюбинський).

Номер слайду 8

Лінгвістичне дослідження (робота в групах)Розпізнайте фразеологізм, поясніть його значення. Завдання другої групи:1) Рота як слід він не вспіє роззявити — зараз готове все (говорити, казати що-небудь) (П. Грабовський) 2) У хаті слухали, роззявивши роти, намагаючись не пропустити жодного слова. (уважно слухати). 3) Глухі діди роти пороззявляли, бо ще ніколи не бачили таким збудженим свого Зарубу (бути дуже враженим чимось) (В. Кучер) 4) Ну, гони биків, чого рота роззявив? (бути неуважним) (Г. Тютюнник) На чуже добро ще змалку рота роззявляє (посягати на що-небудь). (С. Голованівський).

Номер слайду 9

Лінгвістичне дослідження-задача. З’ясуйте значення фразеологізмів у поданих реченнях.1. Чіпка, розгнівавшись на Бородая, хотів пустити йому півня. (З учн. тв.). 2. Співаючи, Максим знову пустив півня (Журн.)- Чи є щось спільне у значенні фразеологізмів?- Як називаються такі фразеологізми?

Номер слайду 10

Гра « Коло пропозицій»Доберіть фразеологізми до ілюстрації. БАГАТО

Номер слайду 11

Гра « Коло пропозицій»Доберіть фразеологізми до ілюстрації. МАЛО

Номер слайду 12

Творче завдання проблемного характеру (робота в парах) Складіть і запишіть речення, у яких би наведені вислови виступали б то у вигляді вільних словосполучень, то у значенні фразеологізмів. Розбити горщика. Прикусити язика.

Номер слайду 13

Пошукова робота ( за варіантами)Завдання дляІ варіанта. З рідного батька здере. Гнути спину. Перебиватися з хліба на воду. Завдання дляІІ варіанта. Ударити лихом об землю. Справляти реготи. На ладан дише. Доберіть до фразеологічних зворотів антонімічні (письмово в зошиті). Пояснити їх значення.

Номер слайду 14

Гра «Фразеологічний аукціон» У фразеологічні одиниці вставте пропущені слова (користуйтесь довідкою). Поясніть значення фразеологізмів. Гострити …; сам собі …; … на … не попадає; викинути з …; втрачати …; … з’їсти; прихилити …; ламати …; не по …; на … ходити; крізь … цідити. Довідка:малюнки

Номер слайду 15

Перспективне завдання. (індивідуально)«Мої мрії» у фразеологізмах

Номер слайду 16

Гра « Я редактор»Відредагуйте вислови. Прийняти міри –Заключати договір – Кидатися у вічі -Згідно плану – Приймати участь –

Номер слайду 17

Тести закритого типу (письмово на аркушах)

Номер слайду 18

Метод незакінчених речень. Я зрозумів... Я не вмів, а тепер вмію... Я не знав, а тепер знаю... Мене зацікавило…

Номер слайду 19

Домашнє завдання1. Знати, що таке багатозначність, синонімія та антонімія фразеологізмів.2. Виконати вправу.3. Скласти невеличкий письмовий гумористичний твір, використовуючи фразеологізми-синоніми: підбивати клинці, пускати бісики, стріляти очима, смалити халявки.(високий рівень) 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Шаповал Ірина Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
21 лютого 2022
Переглядів
4959
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку