Презентація"Основні тематичні групи рубаї О.Хайяяма"

Про матеріал

Матеріал використовується при вивченнні теми :Золота доба Персько-таджицької лірики, її характерні особливості, видатні представники. Омар Хайям (бл. 1048 – після 1122). Рубаї. Лаконізм і місткість жанру рубаї. Основні теми й мотиви творчості Омара Хайяма.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Основні тематичні групи рубаї Омара Хайяма

Номер слайду 2

Кульгава старість, юність бистронога Все товпиться до вічного порога Недовго світо тішаться живі Всі підем геть, у всіх одна дорога. . Яким настроєм проникнуті ці рядки? . Яке слово у вірші повторюється тричі?Чому? . Попробуйте визначити основну тему вірша?

Номер слайду 3

Тема 1 Сумні роздуми О.Хайяма про смертність людини

Номер слайду 4

Ми – зібрання ляльок, головний наш – творець. Це говориться мною не заради словець. Нас Всевишній по сцені на ниточках водить І запхає у скриню, коли вже кінець.   Все, что Аллах на земле создает, Права разбить никому не дает. Сам же безжалостно нас разбивает, - Мудрость Творца разве смертный поймет? Як ставиться поет до того, що людина смертна? Знайдіть рядки, в яких поет засуджує Бога за несправедливе ставлення до людини?

Номер слайду 5

Тема 2 Протест Богові проти несправедливого світового порядку

Номер слайду 6

Я однажды кувшин говорящий купил. “Был я шахом! – кувшин безутешно вопил. – Стал я прахом. Гончар меня вызвал из праха. – Сделал бывшего шаха утехой кутил”. Побудуйте логічний ланцюжок із слів: кухоль, прах, гончар, шах, глина, який би пояснив, що відбувається з людиною після смерті.

Номер слайду 7

Тюльпани та троянди пурпурові – Тим пурпурові – що зросли із крові Мужів великих. А ота фіалка Із ока дівчини зросла в діброві. Про який кругообіг йдеться у цьому рубаї? Яку ілюстрацію ви запропонували б до нього?

Номер слайду 8

Тема 3 Роздуми про кругообіг у природі

Номер слайду 9

Жизнь – мираж. Тем не менее – радостным будь. В страсти и в опьянении – радостным будь! Ты мгновение жил – и тебя уже нету. Но хотя бы мгновение – радостным будь!. Випишіть усі ключові слова із цього рубаї. Поясніть, як саме вони взаємопов’язані. 

Номер слайду 10

Тема 4  Уславлення насолод життя

Номер слайду 11

Для друга гідного душа на все готова: І в ноги вклониться, не вимовивши й слова. Дізнатись хочеш ти, чи є на світі пекло? Є пекло: з підлою людиною розмова. Назвіть антитезу у цьому вірші.   Які, на вашу думку, риси характеру має «гідний друг»? За що йому варто «вклонитися в ноги»?  Поясніть використання метафори «пекло».  Чому розмова з підлою людиною уявляється поету «пеклом»?

Номер слайду 12

Тема 5 Роздуми про Людину, її стосунки з іншими людьми

Номер слайду 13

Вместо злата и жемчуга с янтарем Мы другое богатство себе изберем: Сбрось наряды, прикрой свое тело старьем, Но и в жалких лохмотьях – останься Царем! Яке багатство протиставляє поет золоту? Яку людину можна вважати Царем? Назвіть її риси і особистісні якості.

Номер слайду 14

Тема 6 Усвідомлення цінності людської особистості

Номер слайду 15

Сучасники присвоїли Омару Хайяму почесний титул “Доказ істини” Які істини, ви особисто, відкрили для себе, знайомлячись із поезією Омара Хайяма?

ppt
Додав(-ла)
Tymoshchuk Lubov Stefanivna
Додано
31 серпня 2018
Переглядів
1585
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку