Презентація "Основні віхи життєвого і творчого шляху В.Свідзинського

Про матеріал
Презентація до уроку "основні віхи життєвого й творчого шляху В.Свідзинського". Допомагає у формуванні предметних, ключових та загальнокультурних компетентностей.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ОСНОВНІ ВІХИ ЖИТТЄВОГО І ТВОРЧОГО ШЛЯХУ ВОЛОДИМИРА СВІДЗИНСЬКОГО СПРОБУЙТЕ ДАТИ ХАРАКТЕРИСТИКУ СВІДЗИНСЬКОМУ, ДИВЛЯЧИСЬ НА ПОРТРЕТ

Номер слайду 2

В полум'ї був спервовіку І в полум'я знову вернуся... І як те вугілля в горні В бурхливім горінні зникає, Так розімчать, розметають Сонячні вихори в пасма блискучі Спалене тіло моє.

Номер слайду 3

ПЕРЕГЛЯНЬТЕ ВІДЕО. СКЛАДІТЬ ДІАЛОГ ПРО ЖИТТЯ І ТВОРЧІСТЬ В.СВІДЗИНСЬКОГО

Номер слайду 4

«Поет мовчання» В.Стус Його творчість – феномен «неканонічної традиційності», «дивовижної свободи вибіркового й творчого опанування духовного спадку…» Ел. Соловей «Внутрішній емігрант» В Стус «Самотність, труд, мовчання» – то його кредо (Сам Свідзинський) «Замкнутися, щоб зберегтися. Змаліти, щоб не помилитися у власній суті. Стати збоку, щоб не бути співучасником». Такою є домінанта його творчості. В Стус

Номер слайду 5

ТВОРЧИЙ ДОРОБОК - лише в двадцять сім років надрукував першого вірша (в «Українській хаті»); перша його збірка — «Ліричні поезії» (1922) — вийшла у світ, коли авторові було вже тридцять сім. (Не дійшла до наших часів); -наступна книжка «Вересень» вийшла 1927 р. У пресі вона дістала різко негативну оцінку; -вершина його творчості — це збірка «Поезії» (1940) Сьогодні можемо належно оцінити скромний стоїцизм малознаного поета, який упродовж майже тридцяти років жив тим і образно розкодовував те, що в реальній дійсності навіть не заперечувалося, бо лишалося їй незримим, абсолютно чужим, — до Божим, незглибимим світом «в ідеї». Він умів його бачити: Холодна тиша. Місяцю надламаний, Зо мною будь і освяти печаль мою... Збірка «Медобір» , збережена О.Веретенченком, видана у Мюнхені 1975 року Елементи сюрреалізму в поєднанні з класичною формою Схильність до символізму

Номер слайду 6

Холодна тиша. Місяцю надламаний, Зо мною будь і освяти печаль мою. Вона, як сніг на вітах, умирилася, Вона, як сніг на вітах, і осиплеться. Три радості у мене неодіймані: Самотність, труд, мовчання. Туги злобної Немає більше. Місяцю надламаний, Я виноград відновлення у ніч несу. На мертвім полі стану помолитися, І будуть зорі біля мене падати. 1932 Ваші враження Тема та ідея поезії Які образи використав автор?

Номер слайду 7

ВИЯВЛЯЄМО ЛІТЕРАТУРНУ КОМПЕТЕНТНІСТЬ 1. Яке враження справила на вас ця поезія? Які емоції викликала? Чим зацікавила? 2. Яким постає ліричний герой на початку твору? Які зорові образи допомагають зрозуміти його стан? Які асоціації, роздуми ці зорові образи викликають? Які художні прийоми застосовує поет для створення зорових образів? 3. Який звуковий образ є наскрізним у цій поезії? Поміркуйте, цей образ залишається сталим упродовж твору чи зазнає змін? Обґрунтуйте свої міркування. 4. Які абстрактні образи створює поет? Якими художніми засобами? Якого значення набувають вони в тексті? 5. Знайдіть у тексті антонімічні образи. Яку роль вони відіграють у відтворенні внутрішнього стану ліричного героя? 6. У зручній для вас формі (тексту, таблиці, схеми) занотуйте свої спостереження щодо образної системи поезії «Холодна тиша . Місяцю надламаний...». 7. Об'єднайтеся в малі групи, висуньте гіпотези щодо наступних питань, обґрунтуйте їх і презентуйте класу. ■ Чому вірш не має рими? ■ Відомо, що внаслідок змін взаємного розташування Сонця, Землі та Місяця видима із Землі освітлена частина місячної поверхні має різну форму. У народі неповний місяць зазвичай називають «щербатим» . Чому поет ужив на означення форми місяця епітет «надламаний»? ■ Чому поет називає самотність, труд, мовчання радостями «неодійманими»?

Номер слайду 8

Прозорий січень небо розтворив І знову світло світові явив. Срібліє обрій в ніжному тумані; Широко день роздав блискучі грані, І я дивлюсь — і всі щасливі дні, Що спопеліли в сонячнім вогні, Як віяло, таємною рукою Розгорнене, встають передо мною. І первісна затаєна любов На мляве серце напливає знов. Над паростком, над весняним потоком Схиляюся і плачу одиноко… Хто погубив його? Чия рука? Незаймано пливе Дунай-ріка. Де ж огнище на мрійному смерканні? Де постать мила в білому убранні? 1937

Номер слайду 9

ВИЯВЛЯЄМО ЛІТЕРАТУРНУ КОМПЕТЕНТНІСТЬ 1. Яке враження справила на вас поезія? Можливо, поезія викликала у вас певні літературні асоціації? Поділіться ними з однокласниками. 2. Якою пейзажною замальовкою відкривається твір? Яке враження на читача справляють перші чотири рядки поезії? Які почуття породжують? Яку картину ви уявляєте, коли читаєте ці рядки? 3. Які епітети, метафори винайшов поет, щоб створити цей пейзаж? 4. Як сприймає зимовий пейзаж ліричний герой? Якби вас попросили визначити його емоційний стан лише двома словами, що ви обрали б — синоніми чи антоніми? Обґрунтуйте свою думку за допомогою образів, що створив автор . 5. Поясніть, що викликає такий стан ліричного героя. 6. Визначте тему вірша . Дослідіть, у яких мотивах ця тема розкривається. 7. Які образи поезії вас особливо вразили?

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Як хочеться покинути себе, Свої гризоти, спогади, бажання... На березі морськім знаходять діти Камінчики блискучі – може, я Знайду собі де-небудь іншу вдачу І стану інший – безтурботний, владний, Привабливий, упевнений в собі. Або купатись буду – і приплине До ніг мені щербата горошинка. Я проковтну її та й стану враз Рибалкою в південнім місті. Буду Свій човен мати, неводи плести, На теплім морі ночувати часто, Вертатися, коли в волоссі хмар Горять рожеві уплітки, а потім, Коло стола в маленькій кухні сівши, Дивитися, як мати чистить рибу І як луска, спорснувши з-під ножа, До пальчиків пошерхлих прилипає.

Номер слайду 12

Більше дізнатися Про В.Свідзинського можна тут: https://www.youtube.com/watch?v=vEf8oqVRSI0 ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ: Доповнити записи про життя В.Свідзинського Записати у будь-якій формі літературний паспорт однієї з поезій В.Свідзинського ЗА БАЖАННЯМ ДОДАТКОВО (12 б.) . Дібрати музику, яка, на вашу думку, могла б стати музичною ілюстрацією до творів В . Свідзинського. Написати есе «В . Свідзинський був із тих поетів...». Створити пантбук «Володимир Свідзинський – поет мовчання» Індивідуально: «Зелене Євангеліє», «Коляда», «Різдво» Б-Ігор Антонича (вир.чит., аналіз)

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Руденкова Ірина Анатоліївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
11 листопада 2019
Переглядів
7707
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку