Урок" Дмитро Павличко. Основні відомості про поета, перекладача. Громадянські мотиви лірики. Пісня " Два кольори", що стала народною"

Про матеріал
Цікаві факти з життя письменника, Різні форми робі. Аналіз ліричного твору.
Перегляд файлу

Тема: Д. Павличко. Основні відомості про поета, перекладача. Громадянські мотиви лірики. Пісня „ Два кольори ”, яка стала народною.

Мета: з’ясувати найголовніші відомості про Д. Павличка, охарактеризувати мотиви його творчості, пояснити популярність пісенної лірики поета;

  • розвивати й удосконалювати навички аналізу ліричного твору, вміння висловлюватися щодо форми і змістової глибини поезії;
  • виховувати національну свідомість громадянина України.

 

Обладнання: портрет письменника, видання його творів ( зб. „ Ялівець”), аудіо запис пісні „ Два кольори ”, рушник, карта України, фотографії краєвидів Західної України,  робочі картки, схема аналізу ліричної поезії.

 

                                                                             Хід уроку

І. Організаційний момент.                                      

ІІ. Актуалізація знань.

  Ми завершили вивчення творчості В. Симоненка і з’ясували, що він належить до письменників – шістдесятників.

  • Яке явище в мистецтві і літературі ми називаємо „ шістдесятництвом”?

Сьогодні на уроці ми вивчимо творчість ще одного письменника – шістдесятника  Д. Павличка.( показати портрет, додаток № 3, 6).

  Отже, тема сьогоднішнього уроку : Д. Павличко. Основні відомості про поета, перекладача. Громадянські мотиви лірики. Пісня „ Два кольори”, яка стала народною. (Запишемо її в зошит).

Мета уроку: з’ясувати найголовніші відомості про Д. Павличка, охарактеризувати мотиви його творчості, пояснити популярність пісенної лірики поета;

  • розвивати й удосконалювати навички аналізу ліричного твору, вміння висловлюватися щодо форми і змістової глибини поезії;
  • виховувати національну свідомість громадянина України.

 

ІІІ. Мотивація.

- Скажіть, будь ласка, для чого нам слід вивчати життєвий і творчий шлях письменників? ( Щоб знати свою історію, культуру, бути достойними , освіченими громадянами своєї країни).

       Проблемне питання:  Чому пісня « Два кольори» стала народною?           (запис на дошці)

Ключові слова уроку : Д. Павличко, шістдесятники, пісня.

  ІV.Робота по темі.

       Вставай, Україно, вставай,                  Ти зрікся мови рідної. Нема                                      

       Виходь на дорогу свободи,                  Тепер у тебе роду, ні народу.

  Де грає широкий Дунай,                      Чужинця шани ждатимеш дарма -

  Де ждуть європейські народи.             В твій слід він кине сміх – погорду!

                                                                       Ти зрікся мови рідної...( запис на дошці).

 

Давно написав ці слова український поет Д. Павличко, але як актуально вони звучать і донині. Вони дійсно є лозунгом письменників – шістдесятників.

Я на попередньому уроці кожному окремо задала завданя підготували цікаві повідомлення, уважно їх прослухайте, по ходу можете робити записи в зошит і потім дасте міні - відповіді на ряд питань.

Біографи: ( орієнтовно). ( Лісова А. і Багнюк А.)

   Народився поет 28 вересня 1929р. в с. Стопчатові на Івано – Франківщині в багатодітній родині. Тяжка доля судилася поетові. Кпини та знущання за рідну мову, за босі ноги.

   Початкову освіту поет розпочав здобувати у польській школі в Яблуневому. Вересень 1939р. приніс зміни – школа рідною мовою ( Коломийська гімназія, де вивчав німецьку мову та латинь), десятирічка у Яблуневі, українські книжки. З осені 1945р. по літо 1946р. поет був ув’язнений за сфабрикованим сталінськими каральними органами звинуваченням у приналежності до УПА.

  У 1948р. Дмитро Павличко вступає на філологічний факультет Львівського університету, очолює літературну частину Львівського театру юного глядача, згодом – відділ поезії журналу „ Жовтень”. 1953р. поет вступає до аспірантури, але невдовзі залишає наукову роботу. У 1954 р. за пропозицією М. Бажана Д. Павличка було прийнято до Спілки письменників ( заочно). 1964р.  письменник разом із родиною переїхав до Києва й очолив сценарну майстерню кіностудії ім. О. Довженка. За його сценаріями поставлені фільми „ Сон” ( 1965) – у співавторстві з В. Денисенком та „ Захар Беркут” ( 1970). З 1966 р. по 1968р. поет працює в секретаріаті Спілки письменників України, а з 1971р. по 1978р. редагує журнал „ Всесвіт”. У 1977 р. Д. Павличко стає лауреатом Державної премії України ім. Т. Шевченка. Протягом 1990 – 1994р. Д. Павличко є депутатом Верховної Ради й тривалий час послом України в Канаді.

    1997р. поета нагороджено орденом „ За заслуги” ІІІ ст., 1999р.- орденом князя Ярослава Мудрого ІV ст. У 2004 році Дмитрові Павличко присвоєно звання Герой України.  З 21 жовтня 2005р. поет є народним депутатом України і на ІV Всесвітньому Форумі Українців був обраний Головою Української Всесвітньої Координаційної Ради. І у 2009р. Д. Павличка нагороджено орденом князя Ярослава Мудрого V ст.

Географи:  ( Козій Л.)

   Івано – Франківськ розташований на Покутській рівнинній території південного заходу України у межиріччі Бистриці Надвірнянської і Бистриці Солотвинської. Територія міста становить 3, 89 тис.га ( 0,3% території області. У підпорядкуванні Івано – Франківської міської ради перебуває 5 навколишніх сіл: Вовчинець, Угорники, Микитині, Крихівці, Хриплин. ( додаток № 12, 14, 15)

      Станом на 1 листопада 2010р. у м. Івано – Франківську та селах, підпорядкованих міськраді, за оцінкою, проживало 240,6 тис. осіб, у тому числі в обласному центрі – 224,2 тис., в сільській місцевості – 16,4 тис. осіб.

     Місто утворилося на місці двох сіл – Заболоття ( 1437) та Княгинина( 1449). Дата заснування міста точно не визначена, проте достеменно відомо, що 1662 року Станіславів отримав магдебурзьке право. Цей рік і вважають офіційною датою заснування міста.

  У 1962 році місто відзначило своє 300 – річчя: його було перейменовано на честь видатного письменника та громадського діяча Івана Франка, який неодноразово тут побував, мав добрих друзів, писав і читав свої твори. У місті є такі театри: Івано – Франківський академічний обласний музично – драматичний театр ім. Івана Франка, Івано – Франківський академічний обласний театр ляльок ім. Марійки Підгірянки. Також діє обласна філармонія. В місті працює значна кількість музеїв: Івано – Франківський краєзнавчий музей, Івано – Франківський обласний художній музей, Музей побуту та етнографії Західного регіону, Літературний музей Прикарпаття та інші.( додаток № 4, 13)

- Назвіть письменників, які також народилися на Заході України. ( І. Франко, Б. Ігор – Антонич, О. Турянський, Оксана Лятуринська). ( додаток № 2, 5, 7, 8, 9, 10)

Літературознавці: ( Дундукова К.)

     У літературному доробку Дмитра Павличка – поетичні збірки « Любов і ненависть» ( 1953), « Моя земля» ( 1959), « Правда кличе» ( весь тираж  ( крім кільканадцяти примірників) було знищено), « Чорна нитка» ( 1958), « Бистрина» ( 1959), « Днина»( 1960) та інші. Його перу належать такі збірки літературно – критичних статей: « Магістралям слова» ( 1978), « Над глибинами» ( 1984) та інші. Книги для дітей – « Золотий олень» ( 1970), « Дядько Дощ» ( 1971), « Де найкраще місце на землі» ( 1973), « Смерічка» ( 1982), « Плесо» ( 1984).

   Д. Павличко є чудовим майстром перекладу. Він перекладає з англійської, іспанської, італійської, французької, португальської, їдиш та багатьох слов’янських мов. По – новому зазвучали твори Данте, Ф. Петрарки, Ф. Г. Лорки, Й. Гете, Г. Гейне, Р. М. Рільке, Г. Ібсена.

  Дмитро Павличко автор відомих пісенних текстів – « Впали роси на покоси», « Пісня про Україну», « Долиною туман тече», « Розплелись, розсипались»… Пісня « Два кольори» стала народною. Твори на слова Д. Павличка виконують українські співаки Д. Гнатюк, А. Мокренко, квартет « Явір», Василь Зінкевич…

   Творчий доробок письменника відомий у близькому й далекому зарубіжжі. Окремими книгами виходили його твори російською, естонською, польською, болгарською, угорською, грузинською та слов’янськими мовами.

Бібліографи: ( Семенов В.).

  Представлення збірки Д. Павличка « Ялівець».

  Вона видана у Києві 2004 р. видавництвом « Веселка». Упорядкування і передмова Романа Лубківського. Книжка представляє поетичну творчість Д. Павличка у тематичній і жанровій різноманітності та повноті.

   У передмові « Сповідь. Молитва. Присяга.» Р. Лубківський розповідає про лірику поета, місце відомих збірок у його творчості. Розкриває особливості поетики, символіку віршів, подає погляд літературних критиків на творчість Д. Павличка.

    Збірка  « Ялівець» містить словничок, а також біографічні відомості про автора.

     « Відкритий мікрофон»                                             

         1. Де і коли народився Д. Павличко? ( 28 вересня 1929р. в с. Стопчатові на Івано – Франківщині.).

 2. Де навчався письменник? ( в польській школі в Яблуневому, Коломийській гімназії, Львівському університеті на філологічному факультеті)

 3. Які збірки віршів є у письменника? ( „ Любов і ненависть”, „ Моя земля”, „ Чорна нитка”, „ Смерічка”...)

  1. Як було відзначено поета? ( 1997р. – нагороджено орденом „За заслуги” ІІІ ст., 1999р. – орденом князя Ярослава Мудрого IV cт., 2009р. - 

орденом князя Ярослава Мудрого V cт., премією ім. Т.Г. Шевченка – 1977р…

                                                              Робота з твором

Зараз я пропоную вам прослухати декламування вірша « Два кольори» Д. Павличка.

А тепер прослухайте  пісню у виконанні Д. Гнатюка, на слова Д. Павличка, музика Олександра Білаша.

- Які відчуття у вас викликала пісня?

- Чому ця пісня є народною?

Пісня – музикально – поетичний різновид мистецтва, призначений для співу, вона складається з куплетів, є приспів. (запис в зошити).

                                Аналіз ліричного твору. ( в кожного на парті є схема аналізу).

  1. Рік написання;
  2. Вид лірики;
  3. Тема вірша;
  4. Головна думка;
  5. Жанр;
  6. Композиція твору;
  7. Кількість строф;
  8. Віршовий розмір
  9. Римування;
  10. Образи;
  11. Художні особливості. ( запис в зошити).

 

  Завдання: „ Асоціативний ряд”

З чим асоціюються у вас чорний і червоний кольори? Запишіть у зошит

Червоний – (кохання, радість, щастя, любов...) Записуємо у формі сонечка.

Чорний – (горе, смуток, журба, печаль….).

                           Узагальнююча робота на картках

У кожного на парті картка. Виконайте завдання. Здайте зошити.

V. Підбиття підсумків.

    Нелегкий шлях судилося Д. Павличку. Він ніс вогонь свого таланту людям та по червоно – чорній стежині його життя, як два довічні супутники йдуть Любов і Журба.

  • Чи корисним  був для вас урок ?

  Оцінки за урок:

VI. Домашнє завдання: написати біографію Івана Драча. Читати баладу « Балада про соняшник».

Дякую за увагу!

 

docx
Додано
14 листопада 2019
Переглядів
2781
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку