Презентація "Особливості дії тютюнового диму, алкоголю і наркотиків на репродуктивну систему підлітків"

Про матеріал

Презентація містить інформацію про негативний вплив шкідливих звичок на репродуктивну систему підлітків та на здоров'я майбутніх нащадків. В презентації наведені приклади інтерактивних методів навчання, які можна використовувати під час вивчення даної теми.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Особливості дії тютюнового диму, алкоголю і наркотиків на розвиток репродуктивної системи підлітків Практичне завдання. Відпрацювання алгоритму відмови від небезпечних ситуацій в умовах тиску. Підготувала вчитель основ здоров’я Першолиманського НВК Шуть Тетяна Володимирівна

Номер слайду 2

Мета уроку. Розширити уявлення учнів про вплив психоактивних речовин (тютюнового диму, алкоголю, наркотиків) на розвиток репродуктивної системи; формувати розуміння необхідності володіння навичками відмови від шкідливих звичок; вчити аналізувати інформацію, отриману з різних джерел та майстерно її застосовувати; виховувати відповідальне ставлення до власного здоров’я та здоров’я майбутніх поколінь.

Номер слайду 3

Робота в групах методом обговорення «Відкритий мікрофон»Тема: «Вплив алкоголю (І група), тютюну (ІІ група) та наркотиків (ІІІ група) на статевий розвиток підлітка» План виступу: Позиція. Почніть словами: «Я вважаю, що алкоголь, наркотики, тютюн впливає на статеве дозрівання підлітка...». Обґрунтування. Починаючи словами: «...тому що...... Наведіть причину виникнення цієї думки, тобто на чому ґрунтуються докази на підтримку вашої думки. Приклад. Продовжуйте висловлювання словами: «...наприклад...», і наведіть приклади, що доводять вашу думку. Висновок, «...тому я вважаю...» й узагальніть свою думку закликом прийняти вашу думку або плакатом «Ні!».— Давайте підведемо підсумки нашого «Відкритого мікрофону».

Номер слайду 4

Слухання та обговорення притчі про тютюн Дуже давно, коли тютюн тільки було завезено до України з далеких країн, біля підніжжя Говерли жив один мудрий дід. Він не злюбив цю дурман-рослину і закликав людей не вживати її. Якось він побачив, що навколо купців, які розклали крам для продажу, зібрався натовп. Купці викрикували: — Божественний лист! Засіб від усіх хвороб! Підійшов старий і сказав: — Цей «божественний лист» приносить людям і іншу користь: до курія в дім не зайде злодій, його не вкусить собака, він ніколи не постаріє... Купці з радістю дивилися на нього. — Ти маєш рацію, о мудрий старче! — сказали вони. — Але звідки ти знаєш про дивовижні властивості «божественного листа»? Мудрий дід пояснив: — Злодій не зайде до садиби курія тому, що той усю ніч буде кашляти, а крадій не любить будинки, де вночі не сплять люди. Через декілька років паління людина заслабне і ходитиме з палицею. Отже, його почнуть боятися собаки. Нарешті, він не постаріє, бо помре молодим... Відійшли селяни від купців і задумались... Запитання до класу: Чиї слова були переконливішими для селян: купців чи старого? Чому?Як би ви вчинили на місці діда? Поясніть свої міркування. Доберіть влучний заголовок до притчі, який би міг стати слоганом для всіх людей планети.

Номер слайду 5

Вступне слово вчителя Народження маляти — це найдовгоочікуваніший момент і дуже відповідальний крок у житті будь-якої жінки. Коли ж з’являється бажання планованої вагітності, а вона не настає, — тоді шкодують про помилки юності. На жаль, не всі юні люди мають зрілий погляд на обставини, що можуть мати вирішальний вплив на планування сім’ї. Чимало підлітків, потрапляючи в тенета алкоголю і наркотиків, тютюну, не замислюються про вплив такого способу життя на власне репродуктивне здоров’я. Проте ця ситуація не безвихідна. Є 101 і більше способів захистити себе самому. Варто лишень навчитися це робити. Тому сьогодні на уроці, щоб застерегти себе від впливу шкідливих звичок, ми поглибимо наші знання про особливості дії тютюнового диму, алкоголю і наркотиків на статеве дозрівання. Ми зробимо один для одного те найменше, що можна зробити, — дамо поради. А ви повинні щось вибрати для себе. І найскладніший іспит у вас буде за межами школи, де ви зустрінетеся з реальністю.

Номер слайду 6

Особливості дії тютюнового диму на репродуктивну систему підлітків. Паління в підлітковому віці негативно впливає на всі фізіологічні системи, зокрема й на процес дозрівання репродуктивної системи. Ситуація ускладнюється тим, що наслідки цього підліткового паління можуть позначитися пізніше, тоді, коли вже дозрілі чоловік та жінка вирішують народити дитину. Можливо, у цей час вони вже кинули курити, але наслідки підліткового паління негативно впливають на них самих та на здоров'я їхньої майбутньої дитини. Наслідки паління становлять загрозу й на генетичному рівні, оскільки позначаються на потомстві в другому й третьому поколінні

Номер слайду 7

Особливості дії алкоголю на репродуктивну систему підлітків Алкоголь також негативно впливає на репродуктивне здоров'я. Насамперед, алкоголь порушує спадковий матеріал статевих клітин, що призводить до важких наслідків для потомства — розумової відсталості, анатомічних каліцтв, захворювань внутрішніх органів та систем. Алкоголь порушує роботу ендокринних залоз, що особливо небезпечно в підлітковому віці, оскільки від нормального функціонування ендокринної системи залежать ріст, розвиток і статеве дозрівання.

Номер слайду 8

Особливості дії наркотиків на репродуктивну систему підлітків Наркотики ще більше, ніж нікотин та алкоголь, порушують генетичний апарат статевих клітин. Потомство наркоманів страждає від усіляких каліцтв, порушень роботи нервової системи та інших фізіологічних систем організму. Але найчастіше це потомство просто не народжується, оскільки гине на ранніх стадіях ембріогенезу. Не випадково кажуть, що наркотики можуть стати стратегічною зброєю для знищення цілої країни. Наркотики діють на ендокринну систему, порушують нормальний синтез гормонів і припиняють процеси розвитку в підлітковому віці. Особливою небезпекою для потомства є зловживання наркотичними препаратами під час вагітності. Наркотичні речовини потрапляють у плід і отруюють його. Наркотики потрапляють і в материнське молоко, тому мати-наркоманка не може годувати свою дитину

Номер слайду 9

Висловіть свою позицію щодо запропонованих світлин, поясніть її

Номер слайду 10

Шкідливі звички (алкоголізм, тютюнопаління, наркоманія) — явища, які тісно пов’язані між собою. Вони є важливими факторами багатьох захворювань та причиною загибелі мільйонів людей. Ці звички перетворились на смертельних ворогів людства, яких потрібно зупинити, щоб не допустити можливості самознищення людини. У підлітка відбувається дуже інтенсивний обмін речовин, що сприяє швидкому всмоктуванню й надходженню тютюнової, алкогольної та наркотичної отрути в життєво важливі частини організму, особливо в головний мозок. Мозок починає працювати зі збоями, погіршується пам’ять, знижуються інтелектуальні здібності. Молода людина стає хворою фізично, соціально, психічно, інтелектуально. Навіть невеликі дози наркотику порушують процеси нормального росту, розвитку та статевого дозрівання підлітка. Поширеними наслідками вживання алкоголю хлопцями є послаблення в них у зрілому віці сексуального потягу та імпотенція, а також алкогольний цироз печінки: вона починає виробляти білок, який зв’язує чоловічий гормон (тестостерон). Патологічно зростає в організмі чоловіка рівень жіночих гормонів. Вплив тютюну, алкоголю та наркотичних речовин на організм дівчини є ще згубнішим: жінки, які палять, частіше страждають на безпліддя; ризик кровотечі і спонтанного аборту під час вагітності вищий, ніж у жінок, які не палять; менопауза (припинення циклічної діяльності яєчників) швидше настає у жінок, які палять. Відповідно, жінки, які палять, старіють швидше.Існує дуже багато доказів того, що куріння до настання і під час вагітності шкідливе для дитини, оскільки погіршується транспортування кисню і поживних речовин. Причому немає прямої залежності між кількістю викурених цигарок і їхньою шкідливістю. Жінки, які планують вагітність, повинні відмовитись від куріння не тільки з метою профілактики перинатальної патології, недостатньої маси тіла при народженні, синдрому раптової смерті новонароджених, ризику виникнення бронхіальної астми, відставання в розумовому розвитку, але й для зниження ризику розвитку ожиріння у своїх дітей. ХлопціДівчата

Номер слайду 11

Розгляньте шокуючі світлини, що ілюструють наслідки впливу тютюну, алкоголю, наркотиків на репродуктивну систему підлітка. Ці діти були зачаті й народжені (не народжені) тими, хто вів згубний спосіб життя в підлітковому віці. Пам’ятайте! 95 % патологій у новонароджених — це наслідки дії тютюнового диму, алкоголю і наркотиків на репродуктивну систему організму.

Номер слайду 12

Відпрацювання алгоритму відмови від небезпечний пропозицій в умовах тиску{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Фраза, яка має на меті маніпуляцію вами. Ваша фраза-відмова«Спробуй, усі в нашій компанії вже це зробили»«Це приємно, ти не пошкодуєш»«Ти що, боїшся покарання батьків?»«Ти вже не маленький, ти маєш це робити»«Частіше всі разом будемо збиратися і курити (випивати, вживати наркотики)»Заповнення таблиці «Способи відмови від шкідливих звичок»

Номер слайду 13

ОСМИСЛЕННЯ, УЗАГАЛЬНЕННЯ ТА СИСТЕМАТИЗАЦІЯ ЗНАНЬ 1. Взаємонавчання. Робота за підручником (у парах) Учні, працюючи в парах, виконують по черзі ролі вчителя й учня. «Учитель» повідомляє найважливіші, на його думку, фрагменти матеріалу підручника. Потім ставить запитання «учневі». Після того як той відповість на них, вони міняються ролями. 2. Оздоровлювальна вправа. Самомасаж 3. Вправа «Капустяні пелюстки» (ілюстративний або мультимедійний супровід) Інколи жартома говорять, що дітей знаходять у капусті. Про що потрібно замислюватися вже в підлітковому віці, щоб мати здорових дітей у майбутньому? Запишіть найголовніше на пелюстках капусти. Учні дають відповіді, а вчитель робить записи на зображенні, що прикріплене на дошці

Номер слайду 14

Самоаналіз та самооцінка діяльності{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}1 На уроці я працювавактивно/пасивно2 Своєю роботою на уроці язадоволений/не задоволений3 Урок для мене здавсякоротким/довгим4 За урок яне втомився/втомився5 Мій настрійстав краще /став гірше6 Матеріал уроку мені бувзрозумілий / не зрозумілий/ корисний/марний цікавий / нудний7 Домашнє завдання мені здаєтьсяпосильним/ важким/ цікавим /нецікавим. Учні називають бал, що, на їхню думку, відображає об’єктивну оцінку їхньої активності і якість роботи на уроці. Учитель коментує, за потреби коригує процес самооцінювання.

Номер слайду 15

Домашнє завдання Обов’язкове:- опрацювати матеріал підручника щодо вивченої теми (§ 17, с. 85-86); Додаткові (на вибір, за бажанням):- підготувати слогани, які б закликали сучасних підлітків вести здоровий спосіб життя;- скласти пам’ятку «Значення здорового способу життя для збереження функцій репродуктивної системи організму».

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 5
Оцінки та відгуки
  1. Великая Светлана
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Domanetska Valentina
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. жабіцька жанна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Пушка Ірина Вячеславівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Паславська Тамара
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 2 відгука
pptx
Додано
19 квітня 2018
Переглядів
30573
Оцінка розробки
5.0 (5 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку