Презентація " Особливості формування мотивації до навчання у дітей з особливими освітніми потребами"

Про матеріал
Проблема формування мотивації навчання завжди була актуальною в психолого-педагогічній літературі, а особливо у дітей з ООП. Як відомо, зміст навчання, його значущість для здобувача освіти є підґрунтям мотиваційної сфери. Від змісту навчання залежить спрямованість учня, тобто мотиви навчання. Пропоную презентацію для використання у роботі класним керівникам, вчителям, які працюють в інклюзивних класах.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Особливості формування мотивації до навчання у дітей з особливими освітніми потребами. Кацевич В. С.,асистент вчителя. ЗЗСО «Малоглушанський ліцей»

Номер слайду 2

Навчальна мотивація - внутрішня спонукальна сила, яка забезпечує залучення особистості до пізнавальної діяльності, стимулює розумову активність.

Номер слайду 3

Психологи та педагоги виділяють п’ять рівнів навчальної мотивації Перший рівень – високий рівень шкільної мотивації, навчальної активностіДругий рівень – гарна шкільна мотивація. Третій рівень – позитивне відношення до школи Четвертий рівень – низька шкільна мотивація. П’ятий рівень – негативне відношення до школи, шкільна дезадаптація

Номер слайду 4

Необхідними умовами мотивації є:• допитливість учня;• прагнення задовольнити свою допитливість;• бажання самовдосконалюватися; • досягнення поставленої мети.

Номер слайду 5

Дитина втратила інтерес до навчання, якщо:- не сформовані позитивні взаємини із вчителем;- відмовляється від допомоги, хоча вона їй дуже потрібна;- перед тим, як іти до школи, скаржиться батькам на нездужання, а коли повертається додому говорить про втому, сонливість;- незадоволена своїми успіхами у класі;- впевнена, що у неї нічого не вийде і хоче, щоб її заспокоїли та похвалили;- відмовляється розповідати про школу, не цікавиться життям класу;- скаржиться на відсутність друзів;

Номер слайду 6

Зовнішня мотивація Учень мотивований зовні (учителем, батьками); бере участь у навчальному процесі заради похвали, визнання або щоб уникнути покарання. Внутрішня мотивація Учні мають працювати заради цілей, які вони самі для себе визначили, а не цілей, нав’язаних іншими. Заслужити похвалу. Не отримати низький бал. Задоволення. ПотребаІнтерес. Допитливість

Номер слайду 7

Поради щодо формування позитивної мотивації в дітей з ООПСвоєчасний початок освітнього процесу, відповідно до фізичного й психологічного віку. Щоденна увага до учня, визнання його особистості. Постійний зв'язок із батьками. Сприятлива обстановка в сім'ї, однакові вимоги й методи виховання, довірча атмосфера в родині.

Номер слайду 8

Адекватне навчальне навантаження і вимоги до дитини. Адекватна оцінка її успіхів і промахів. Фіксація на успіхах. Навчання дитини ЯК навчатися, даючи їй правильні схеми й методи здобування знань, відповідність методів її віку й потребам. Повага до школи, вчителя, освітнього процесу.

Номер слайду 9

Контроль і режим дня. Вивчення своїх учнів. Увага на тривожність. Веселий урок.

Номер слайду 10

«Немає лінивих людей, просто є цілі, які не надихають» Ентоні Роббінс

Номер слайду 11

Дякую за увагу!

pptx
Додано
10 січня
Переглядів
406
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку