Презентація "Особливості органічних речовин"

Про матеріал
У презентаціїунаочнено матеріалпершого уроку ознайомлення з органічними речовинами у 9 класі, розкрито різноманітність органічних сполук, їхні відмінні та подібні ознаки і властивості у порівнянні з неорганічними речовинами, підібрано завдання для практичного застосування одержаних на уроці знань.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Особливості органічних речовин9 клас

Номер слайду 2

ЗВЕРТАЄМО УВАГУ НА ПИТАННЯ: Що вивчає органічна хімія?2. Які особливості органічних сполук порівняно з неорганічними?3. Які елементи і чому об’єднують під назвою елементи-органогени?Опанувавши матеріал параграфа, ви зможете:- пригадати класифікацію речовин на органічні й неорганічні;- порівнювати органічні й неорганічні речовини;- наводити приклади органічних і неорганічних речовин;- з'ясувати особливості органічних речовин.

Номер слайду 3

Органічна хімія – це розділ хімії, що вивчає сполуки Карбону, їхні властивості та методи добування

Номер слайду 4

Органічні речовини

Номер слайду 5

ОСОБЛИВОСТІ ОРГАНІЧНИХ РЕЧОВИНОСОБЛИВОСТІ ОРГАНІЧНИХ РЕЧОВИНОсобливість перша. Порівняно з неорганічними речовинами органічних сполук значно більше, і їхнє відкриття та створення триває. Тож нині органічні речовини — це величезна група сполук (понад 20 млн) з різним складом і властивостями. Особливість друга. Кожна органічна сполука обов'язково містить атоми Карбону. Тому розділ хімії, що вивчає органічні речовини, можна назвати не лише органічною хімією, а й хімією сполук Карбону. У всіх органічних сполуках Карбон чотиривалентний. Майже всі органічні речовини, окрім атомів Карбону, містять також атоми Гідрогену. Доволі часто до складу органічних речовин входять атоми Оксигену й Нітрогену. Неметалічні елементи Карбон, Гідроген, Оксиген, Нітроген дістали назву елементів-органогенів.

Номер слайду 6

ОСОБЛИВОСТІ ОРГАНІЧНИХ РЕЧОВИНОСОБЛИВОСТІ ОРГАНІЧНИХ РЕЧОВИНОсобливість третя стосується хімічних зв'язків. Основним типом хімічного зв'язку в молекулах органічних речовин є ковалентний зв'язок. А серед неорганічних речовин, як вам відомо, йонних сполук більше, ніж сполук з ковалентними зв'язками. Четвертою особливістю органічних речовин є відсутність поміж них речовин атомної будови, а також простих речовин.

Номер слайду 7

ОСОБЛИВОСТІ ОРГАНІЧНИХ РЕЧОВИНОСОБЛИВОСТІ ОРГАНІЧНИХ РЕЧОВИНП’ята особливість — це погана розчинність більшості органічних сполук у воді. Шостою особливістю органічних речовин є те, що, за деяким винятком, вони горять на повітрі, а горіння, як вам відомо, супроводжується виділенням теплової енергії в довкілля.

Номер слайду 8

ОСОБЛИВОСТІ ОРГАНІЧНИХ РЕЧОВИНОСОБЛИВОСТІ ОРГАНІЧНИХ РЕЧОВИНСьома особливість — органічним речовинам властиві невисокі температури плавлення та кипіння. Восьма особливість — в органічній хімії досить часто однакову молекулярну формулу, тобто однаковий кількісний і якісний склад, мають різні речовини. Але будова й властивості таких речовин різні. Явище існування речовин з однаковим кількісним і якісним складом, але різною будовою молекул називають ізомерією.

Номер слайду 9

ОСОБЛИВОСТІ ОРГАНІЧНИХ РЕЧОВИНОСОБЛИВОСТІ ОРГАНІЧНИХ РЕЧОВИНДев'ята особливість. Характерна ознака органічних речовин   — сполучення між собою двох і більше атомів Карбону. Це основна причина їхньої багатоманітності. Сполучаючись один з одним, атоми Карбону утворюють карбонові ланцюги ациклічної (прямої, розгалуженої) та циклічної (замкненої) будови.

Номер слайду 10

Спільні властивості органічних сполук Складаються з Карбону, Гідрогені, часто містять Нітроген, Оксиген, можуть містити атоми інших елементів. Атоми Карбону в молекулах складаються в різноманітні ланцюги- Між атомами в молекулах переважно неполярні або слабополярні ковалентні зв’язки- Більшість мають молекулярну будову, тому для них характерні низькі температури плавлення та кипіння- Більшість не розчиняються у воді, є леткими рідинами, або легкоплавкими твердими речовинами, багато з них газуваті за звичайних умов- Розчинні у воді органічні сполуки зазвичай є неелектролітами- Переважно є горючими речовинами- Під час нагрівання вище за 300⁰С зазвичай розкладаються

Номер слайду 11

СПІЛЬНІ ОЗНАКИ ОРГАНІЧНИХ І НЕОРГАНІЧНИХ СПОЛУК. Органічні речовини, як і неорганічні, за нормальних умов можуть перебуватив різних агрегатних станах. Наприклад, метан СН4 — газ, етанова кислота СН3 СООН — рідина, глюкоза С6 Н12 О6 — тверда речовина. Органічні речовини вступають у різні типи відомих вам з неорганічної хімії хімічних реакцій з органічними та неорганічними речовинами: сполучення, заміщення, розкладу, обміну. Поміж цих реакцій можуть бути оборотні й необоротні, екзотермічні й ендотермічні, окисно-відновні, каталітичні.

Номер слайду 12

Органічні й неорганічні речовини — постійні учасники процесу обміну речовин у живій природі. Завдяки фотосинтезу з неорганічних речовин (води й вуглекислого газу) утворюється органічна речовина глюкоза та неорганічна — кисень. А органічні речовини, що входять до складу продуктів харчування, в організмі людини й тварин перетворюються на неорганічні речовини

Номер слайду 13

Фізичні властивості неорганічних та органічних речовин характеризуються тими самими ознаками - густиною, кольором, розчинністю, температурами плавлення й кипіння, агрегатним станом тощо.

Номер слайду 14

Класифікація органічних сполук. За вмістом хімічних елементів

Номер слайду 15

За наявністю кратного зв’язку між атомами Карбону

Номер слайду 16

Стисло про основне• До складу органічних сполук обов'язково входять атоми Карбону. Лише невелика група сполук Карбону (карбон(ІІ) оксид, карбон(IV) оксид, карбонатна кислота, карбонати та гідрогенкарбонати) належать до неорганічних сполук, оскільки мають з ними спільні властивості.• Окрім атомів Карбону, до складу органічних речовин найчастіше входять атоми Гідрогену, Оксигену, Нітрогену. Усі вони дістали назву елементів-органогенів.• У молекулах органічних речовин атоми Карбону можуть багаторазово сполучатися не лише з атомами інших елементів, а й між собою.• Більшість органічних сполук мають молекулярну будову із чітко вираженим ковалентним хімічним зв'язком.

Номер слайду 17

Глюкоза та фруктоза мають однакові молекулярні формули С6 Н12 О6. Масова частка якого хімічного елемента найбільша у складі цих органічних речовин?

Номер слайду 18

У переліку речовин: вода, вуглекислий газ, бутан, глюкоза, кисень, метан, етанова кислота ... А органічних і неорганічних речовин порівну Б переважають неорганічні речовини В переважають органічні речовин Г органічні речовини відсутні

Номер слайду 19

Закінчіть речення 1. До складу ОР обов’язково входить … 2. Карбон в ОС завжди має валентність … 3. До елементів –органогенів належать … 4. Атоми Карбону здатні з’єднуватись в … 5. За наявністю кратного зв’язку ОС поділяються на … 6. ОР мають будову … 7. При повному спалюванні ОР утворюються …

Номер слайду 20

Карбон. IV. Карбон, Гідроген, Оксиген, Нітроген. Ланцюги. Насичені, ненасичені, ароматичні. Молекулярну. Вуглекислий газ і вода.

Номер слайду 21

Домашнє завдання: Вчити § 18,19. Виконати вправи 141, 144а. Стор. 111.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 8
Оцінки та відгуки
  1. Олійник Валентина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Козлова Вiта
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Крамар Світлана
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Товстолес Лариса
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Чорна Алла
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Кривобородько Віра Борисівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  7. Воронівська Наталья Гуріївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  8. Воронівська Наталья Гуріївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 5 відгуків
pptx
До підручника
Хімія 9 клас (Григорович О.В.)
Додано
16 січня 2022
Переглядів
26174
Оцінка розробки
5.0 (8 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку