Презентація "Особливості роботи з дитиною - дислексиком в умовах шкільного простору"

Про матеріал

В останні роки відзначається значне зростання кількості дітей із труднощами оволодіння навичок читання.

Порушення читання чинить негативний вплив на весь процес навчання, на психічний і мовний розвиток дитини

Учні, які мають такі проблеми відчувають труднощі запам'ятовування та відтворення інформації з пам 'яті, концентрації уваги, застосування набутих знань, умінь та навичок тощо.

Тому цей тренінг спрямований познайомити вчителів з основними причинами, симптоматикою, видами порушень читання в учнів та сформувати уявлення про основні шляхи усунення цих порушень.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Особливості роботи з дитиною –дислексиком в умовах шкільного простору»Підготувала практичний психолог, соціальний педагог. Абазівської ЗОШ І – ІІІ ст. Черевань О.І.

Номер слайду 2

Вправа «Вітання– знайомство»

Номер слайду 3

Правила роботи групи. Вільно і лаконічно висловлювати власні думки. Говорити від свого іменіБути активним Слухати і чути. Вкладатися у визначений час

Номер слайду 4

Дислексія – часткове специфічне порушення процесу читання, що виражається специфічними помилками, зумовленими не сформованістю або розладами функцій, що забезпечують процес читання.

Номер слайду 5

Можливі причини розладу. Нейробіологічні причини. Спадкова схильність. Дефіцит навичок прослуховування прочитаного і самостійного читання Травми головного мозку. Родові патологіїТоксичне ураження ЦНСІнфекційне ураження мозку плоду

Номер слайду 6

Класифікація дислексіїза Р. Лалаєвою

Номер слайду 7

Дислексія—хвороба геніїв

Номер слайду 8

Тест на дислексію

Номер слайду 9

Вправа “Спробуй прочитати”

Номер слайду 10

Перегляд відео “Зірочка на землі”

Номер слайду 11

Які симптоми викликає дислексія. Ознаки дислексії у маленьких дітей дошкільного віку наступні: Дитина довго думає, перш ніж що-небудь сказати. Повільно вивчає нові слова. Відчуває труднощі при римування. Відчуває труднощі при виконанні багатоступеневих завдань.

Номер слайду 12

Які симптоми викликає дислексія. У дитини шкільного віку можуть виявлятися наступні ознаки дислексії: Проблеми при читанні окремих слів, наприклад, слів на картках. Проблеми при співвіднесенні букв з відповідними звуками. Плутає маленькі слова. Читає літери задом наперед. Пише слова задом наперед.

Номер слайду 13

Вправа “Як допомогти дитині, яка має порушення читання”1 команда – вчителя та дитини, що має порушення читання (алгоритм надання допомоги дитині);2 команда – вчителя та батьків дитини (алгоритм надання допомоги батькам);3 команда – вчителя та інших фахівців (алгоритм співпраці з логопедом, психологом, медичним працівником).

Номер слайду 14

Методика Р. Дейвіса

Номер слайду 15

Вправа “Гармонія кольором”

Номер слайду 16

pptx
Пов’язані теми
Психологія, Інші матеріали
Інкл
Додано
24 березня 2018
Переглядів
1588
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку