Презентація. "Особливості розвитку китайської лірики епохи Тан. Лі Бо (701–762). «Печаль на яшмовому ганку», «Сосна біля південної галереї». Основні теми і мотиви лірики митця."

Про матеріал
Презентація із зарубіжної літерратури для 8 класу. "Особливості розвитку китайської лірики. Поезія Лі Бо". (із використанням презентації, яка додається окремим файлом). урок засвоєння нових знань, формування умінь та навичок
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Літературний диктант*Які хронологічні межі Середньовіччя? (ІІІ-XIV ст..)*Хто вперше ввів в ужиток термін «епоха Середньовіччя»? (Італійські гуманісти на межі ХV-XVI століття)*Що являє собою епоха Середньовіччя? (Це епоха крайнощів. Людина або грішна, або свята, або хороша, або погана)*Назвіть періоди середньовічної літератури. (Раннє, зріле (високе), пізнє Середньовіччя) *Назвіть культурні зони Середньовіччя. (Індійська, Далекосхідна, Близькосхідна, Візантійська, Західноєвропейська)*Які релігії поширювались із шаленою швидкістю? (християнство, іслам, буддизм)*Назвіть світові мови епохи Середньовіччя (грецька, латинська, китайська, арабська)*Назвіть основні види літератури Середньовіччя (Церковна, світська, міська література)*Назвіть жанри, що були найбільш популярними у літературі цієї доби? (Хроніки, лірика трубадурів, поезія вагантів, рицарський роман, релігійна література, героїчний епос)*Назвіть найвідоміші героїчні епоси народів світу («Пісня про Роланда», «Пісня про Нібелунгів», «Слово про похід Ігорів»)*Середньовіччя стало підґрунтям для яких культур? (Сходу і Заходу)*Як називали творчість митців Сходу у період Середньовіччя? («Золотою добою»)*Королевою літератури середніх віків була…(поезія)*Найвідоміші світові поети, письменники епохи середньовіччя (Данте, Рудакі, О. Хайям, Лі Бо, Ду Фу)

Номер слайду 2

Тема: Особливості розвитку китайської лірики епохи Тан. Лі Бо (701–762). «Печаль на яшмовому ганку», «Сосна біля південної галереї». Основні теми і мотиви лірики митця.

Номер слайду 3

Мета: *осягнути в синтезі з музикою та живописом своєрідність середньовічної китайської поезії на  прикладі творчості поета Лі Бо, * показати її тісний зв’язок  із філософією; * поглибити отримані на уроках  історії знання  про епоху Середньовіччя в Китаї ; *розвивати навички асоціативного споглядання світу, природи, поетичного слова; *виразного читання поетичного тексту

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Загадкова країна – Китай. Китай – «Піднебесна країна». Найулюбленіша квітка китайців – лотос. Дракон – найпопулярніша міфічна істота. Рис – традиційна китайська їжа. Велика Китайська стіна, яка захищала Китай із півночі від нападу кочівників, була  довжиною 2400 км, висотою  4-16 м, шириною  4-8 м.

Номер слайду 6

Бойове мистецтво Кунг-Фу було винайдено ченцями Шаоліня. Шаолінь – буддийський монастир. А одна з практик в буддизмі – медитація. Після довгого сидіння на одному місці м'язи атрофувалися, і,щоб підтримувати тіло в тонусі, була розроблена система  Ушу (Кун-фу). Спочатку вона не включала бойові прийоми і була схожа на набір фізичних вправ.

Номер слайду 7

У Китаї люди п'ють чай більше 1800 років. Китайський білий чай – це вершина смаку стародавніх китайських знахарів. Насправді сортів китайського чаю безліч, і білий чай далеко не самий смачний! Китай – батьківщина шовку. «Великий шовковий шлях» – це шлях, який поєднував Китай із Центральною та Південною Азією та йшов аж до Риму.

Номер слайду 8

Компас, фарфор, папір, друкарська машинка, порох – винаходи, що були зроблені у Китаї. Для архітектури Китаю   характерним є стиль , ознакою якого були дахи із загнутими вгору краями (пагоди), саме він став своєрідною візитною карткою Китаю.

Номер слайду 9

географ. Китай – велика країна, розташована на Південному Сході Азії. Високі гори Тібету, величезна пустеля Гобі й води Тихого океану неначе приховують цю Країну від усього світу. У Китаї розташовані найвищі у світі гірські системи – Гімалаї. Відома гора – Джомолунгма. Площа – 9,6 млн км,2. Населення –1,2 млрд чоловік. Найбільші річки – Янцзи, Хуанхе. Столиця – Пекін. З Китаєм межують 14 країн, а його узбережжя омивають 4 моря, так як країна займає велику площу, то клімат варіюється від субарктичного на півночі до тропічного на півдні.

Номер слайду 10

«Думи тихої ночі». Перед ліжком біле місячне світло,Ніби іній на землі. Підводжу голову, на ясний місяць дивлюся... Похилив голову, думаю про вітчизну. Лі Бо

Номер слайду 11

Асоціативне гроно до життєвого і творчого шляху поета Лі Бо

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Словникова робота. Паралелізм – прийом, коли автор послідовно зображує стан природи та стан людини. Часто зустрічається саме в китайській літературі.

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Створення сенкану

Номер слайду 18

У віршах Лі  Бо живуть хризантеми, лілії, хмари, гори, ріки – усе те, що нас оточує кожного дня.  Але ми не встигаємо помітити красу в простому і буденному. А може, усе в наших руках, може,  нам потрібно  зупинитися на хвилинку, придивитися до квітки, неба і  побачити красу, вразитися нею?

Номер слайду 19

-Яке враження склалося у вас про китайське мистецтво взагалі і про поезію зокрема? -Чи відчули ви його красу? У чому вона?-Назвіть провідні теми поезії Лі Бо..-Яку особливість поезій Лі Бо ви помітили?

Номер слайду 20

«Незакінчене речення»На уроці для мене найважливішим відкриттям було…У поезії Лі Бо мені відкрився світ… який…?Ознайомившись з поезією Лі Бо, я відчув…я уявив…

Номер слайду 21

Домашнє завдання-Скласти усне повідомлення «Цей дивак Лі Бо»;- ознайомитися з життєвим шляхом Ду Фу;- Підготувати розповідь про поета від першої особи.

Номер слайду 22

pptx
Додано
20 лютого 2023
Переглядів
826
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку