Презентація "Особливості та етапи розвитку критичного мислення здобувачів базової середньої освіти на уроках природознавства"

Про матеріал
Визначені основні характеристики критичного мислення якнайкраще підходять до реалізації нових освітніх завдань. Розглянуті у роботі методи та прийоми розвитку критичного мислення, їх аналіз дають впевнену позитивну відповідь щодо можливості застосування вже існуючих технологій та їх адаптацію до використання на уроках природознавства у 5 класах.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Особливості та етапи розвитку критичного мислення здобувачів базової середньої освіти на уроках природознавства» Шаповалова Вікторія Валентинівна вчитель фізики вища категорія ХЗОШ № 168

Номер слайду 2

Я поважаю віру, але саме сумніви – це те, завдяки чому ти вчишся У.Мізнер Актуальність дослідження: Необхідність змін в освітньому процесі сучасні реалії в інформаційному просторі (уміння працювати з інформацією, здобувати, переробляти, застосовувати) формування ключових компетентностей мислячої, самостійної особистості (завдання Нової української школи)

Номер слайду 3

Я поважаю віру, але саме сумніви – це те, завдяки чому ти вчишся У.Мізнер

Номер слайду 4

Я поважаю віру, але саме сумніви – це те, завдяки чому ти вчишся У.Мізнер

Номер слайду 5

Я поважаю віру, але саме сумніви – це те, завдяки чому ти вчишся У.Мізнер Завдання:

Номер слайду 6

Я поважаю віру, але саме сумніви – це те, завдяки чому ти вчишся У.Мізнер

Номер слайду 7

Я поважаю віру, але саме сумніви – це те, завдяки чому ти вчишся У.Мізнер Ключові характеристики критичного мислення Свобода та самостійність (здатність висловлювати ідею незалежно від інших). Інформація є відправною, а не кінцевою точкою для розвитку (потрібно опрацювати велику кількість інформації). Починається з постановки питання та проблеми (вміння ставити запитання). Використовує переконливу аргументацію (власне вирішення з розумними доказами). Є соціальним процесом (думка перевіряється у спілкуванні з іншими).

Номер слайду 8

Я поважаю віру, але саме сумніви – це те, завдяки чому ти вчишся У.Мізнер Етапи критичного мислення: Сприймання інформації з декількох джерел. Аналіз її змісту або різних точок зору, вибір того викладу, який тобі здається вірним. Зіставлення його з іншими викладками або протилежними точками зору. Добір аргументів та доказів. Прийняття рішення.

Номер слайду 9

Я поважаю віру, але саме сумніви – це те, завдяки чому ти вчишся У.Мізнер Людина, яка критично мислить: Чесна сама з собою та з іншими. Ставить запитання. Засновує судження на доказах. Шукає зв’язок між предметами. Інтелектуально незалежна. Не піддається маніпуляціям. Вміє: Визначати проблему Перевіряти надану інформацію Визначати наявність підтексту Враховувати альтернативні точки зору Синтезувати отримані знання Робити висновки та приймати оптимальні рішення

Номер слайду 10

Я поважаю віру, але саме сумніви – це те, завдяки чому ти вчишся У.Мізнер Чому учні 5-х класів готові до розвитку критичного мислення? - У зв'язку з адаптацією до переходу в основну школу зміни об'єктивно неминучі. Психологічно готові до сприйняття нових форм , технік, прийомів роботи; Відкриті і довірливо ставляться до дорослих, визнають їх авторитет; Чекають від учителів та батьків допомоги і підтримки.

Номер слайду 11

Я поважаю віру, але саме сумніви – це те, завдяки чому ти вчишся У.Мізнер Особливості організації освітнього процесу - включаються завдання, вирішення яких вимагає мислення високого рівня (аналіз, синтез, оцінка). Процес організовано як дослідження шляхом інтерактивної взаємодії. Результат – не засвоєння фактів або чужих думок, а власні судження. Формування навичок оперування доказами, застосування графіків, схем, діаграм, аналізу аргументів, обґрунтування висновків.

Номер слайду 12

Я поважаю віру, але саме сумніви – це те, завдяки чому ти вчишся У.Мізнер Етапи уроку Вступна частина виклик 5-7 хв. Учитель стимулює учнів роздумувати Основна частина осмислення 25-35 хв. Учитель організовує активну діяльність учнів з дослідження, осмислення, пошуку Підсумкова частина роздуми 5-10 хв. Учитель і учні: узагальнюють основні ідеї, обмінюються думками, виражають ставлення, оцінюють, ставлять нові питання

Номер слайду 13

Методи та прийоми

Номер слайду 14

Номер слайду 15

З власного досвіду Природознавство за Типовою програмою 5 клас (2 години) Природознавство за програмою «Інтелект України» 5 і 6 клас 5 клас (3 години) 6 клас (1 година) «Природознавство. Моя планета Земля» «Природознавство. Твої фізичні відкриття»

Номер слайду 16

З власного досвіду Природознавство за Типовою програмою Улюблені методи: «Мозковий штурм» «Незакінчене речення» «Малюнок-конспект» «Резюме виступу» Природознавство за програмою «Інтелект України» Улюблені методи: Інтелект-карта «Фізична блискавка» «Наукове дослідження»

Номер слайду 17

Висновки 1.Сучасні реалії, Нова українська школа потребують змін у відношенні до освітнього процесу. 3. Учні 5-х класів психологічно готові до сприйняття нових форм, технік, прийомів роботи, які пропонує методика розвитку критичного мислення. 4.Розглянуті у роботі методи та прийоми розвитку критичного мислення, їх аналіз дають впевнену позитивну відповідь щодо можливості застосування вже існуючих технологій та їх адаптацію до використання на уроках природознавства у 5 класах. 2. Визначені основні характеристики критичного мислення якнайкраще підходять до реалізації нових освітніх завдань.

ppt
Додано
20 жовтня 2021
Переглядів
721
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку