Презентація "Особливості відбудови України в 1946-1950 роках"

Про матеріал
Презентація для роботи на уроці. Розділ "Україна в перші повоєнні роки". Зазначено особливості відбудови, основні заходи і проблеми. Окремо розглянуто питання голоду 1946-1947 років.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

“Особливості відбудови народного господарства України”1946 – 1950 роки

Номер слайду 2

Радянська влада поверталася, а на деяких землях встановлювалася з нуля: країна перетворювалася на зовсім іншу, ніж була до війни. Величезні списки загиблих доповнювала матеріальна розруха. Усе повоєнне десятиліття пішло на відновлення народного господарства, через що цей період також називають «відбудовою».

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Особливості відбудови

Номер слайду 5

Основні заходи відбудови проходили за планами IV п'ятирічки (1946-1950 рр.)

Номер слайду 6

Повоєнну відбудову народного господарства розпочато з важкої промисловості. Розвиток важкої індустрії за рахунок нехтування розвитком легкої промисловості, сільського господарства, науки і культури. Посилення диспропорції в розвитку економіки: істотне переважання воєнно-промислового комплексу (ВПК). Повільне впровадження досягнень науково-технічного прогресу (використання старих технологій, ручної праці). Початок функціонування реконструйованих металургійних заводів — «Азовсталь», «Запоріжсталь», Краматорського, Єнакієвського тощо. Введення в експлуатацію в Україні низки нових підприємств. Брак робочої сили, кваліфікованих робітників. Використання примусової праці радянських в’язнів та німецьких військовополонених. ПРОМИСЛОВІСТЬ:

Номер слайду 7

Надзвичайно складні умови відбудови сільського господарства (скорочення посівних площ, зменшення поголів’я худоби, нестача робочих рук, техніки). Відновлення колгоспного ладу. Фінансування за залишковим принципом; мізерні капіталовкладення (7 % від загального обсягу асигнувань). Покладання на повоєнне село щонайменше трьох завдань: 1) забезпечення потреб промисловості в сировині;2) вирішення проблеми постачання міст продовольством;3) досягнення таких обсягів виробництва сільськогосподарської продукції, аби її вистачило для експорту в країни Східної Європи. Важке становище селян: низький рівень оплати праці; високі податки на підсобне господарство; відсутність паспортів у селян; несплата пенсій тощо. Голод 1946-1947 рр. на Лівобережній та Південній Україні. СІЛЬСЬКЕ ГОСПОДАРСТВО:

Номер слайду 8

14 грудня 1947 р. — постанова Ради Міністрів СРСР і ЦК ВКП(б) про проведення грошової реформи з одночасною ліквідацією карткової системи забезпечення продовольчими і промисловими товарами. Перетворення розподільників на магазини, де населення могло купувати товари за власним бажанням, а точніше — відповідно до наявних у нього грошових знаків. Обмін нових рублів у співвідношенні 1:10; знецінення всіх заощаджень, що перебували на руках у населення; ті, хто тримав свої заощадження в ощадних касах, теж втрачали, але набагато менше. Обмін вкладів у сумі до 3 тис. руб. здійснювався у співвідношенні 1:1; вкладів, що не перевищували 10 тис. руб., — у співвідношенні 1:3.• Поступове зростання товарообороту.• Реалізація заходів з налагодження торгівлі, громадського харчування, побутового обслуговування. ГРОШОВА РЕФОРМА:

Номер слайду 9

Повернення демобілізованих червоноармійців, остарбайтерів, евакуйованих; депортації. Скорочення чисельності представників національних меншин, збільшення чисельності росіян. Проблема дитячої безпритульності та злочинності. Нестача житла, товарів повсякденного вжитку, важкі побутові умови. Мізерна оплата праці колгоспників, відсутність паспортівта пенсійного забезпечення. Відновлено 8-годинний робочий день та оплачувані відпустки на промислових підприємствах. Скасовано обов’язкові надурочні роботи. ЕТНОСОЦІАЛЬНА СФЕРА:

Номер слайду 10

РЕЗУЛЬТАТИ ВІДБУДОВИ:

Номер слайду 11

ГОЛОД 1946 – 1947 років

Номер слайду 12

1. Спустошення країни внаслідок війни.2. Розширення посівних площ.3. Завищення союзним урядом плану хлібозаготівель для України (з 340 млн пудів на початку 1946 р. до 362 млн пудів улітку цього ж року).4. Посуха 1946 р.5. Відбудова промисловості за рахунок сільського господарства.6. Продаж хліба за кордон та безкоштовна передача його іноземним державам у формі «братерської» допомоги. ПРИЧИНИ ГОЛОДУ

Номер слайду 13

Репресивні заходи щодо селян:4 червня 1947 р. — прийняття Президією Верховної ради СРСР указів «Про кримінальну відповідальність за розкрадання державного і громадського майна» та «Про посилення охорони особистої власності громадян»;Відновлення дії закону «Про п’ять колосків» від 7 серпня 1932 р. Невизнання факту голоду радянським керівництвом. Передача державою навесні 1947 р. українським колгоспам 60 тис. т зерна для посівної кампанії (це було запізно, але все ж дало змогу підтримати і врятувати від смерті 3,4 млн. селян, які брали участь у весняних польових роботах). Створення 4 тис. їдалень з одноразовим харчуванням. Заходи влади

Номер слайду 14

Голодом охоплена більша частина східних і південних областей України. Великі людські втрати (1 млн. осіб), понад 1 млн. хворих на дистрофію; чисельність могла бути більшою, якби не напівтаємна продовольча допомога Західної України. Падіння морального духу населення. Масштаби та наслідки голоду:

Номер слайду 15

Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Максим Ибрагимов
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
17 листопада 2022
Переглядів
6499
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку