Презентація ПОЛТАВА В УМОВАХ НАРОСТАННЯ ПРОТИРІЧ В ЕКОНОМІЧНОМУ ТА СОЦІАЛЬНОМУ ЖИТТІ КРАЇНИ (1965 – 1985 р.р.)

Про матеріал
Презентація присвячена до 85 –річчя створення Полтавської області. Сучасна Полтава — це один із центрів промислової і будівельної індустрії. Полтавці свято бережуть славні традиції рідного міста. Воно розбудовується, поліпшується його благоустрій. При цьому робиться все, аби повністю зберегти його неповторне історико-архітектурне обличчя.Так було не завжди.Не легкий період історії (1965-1985р.р.),а саме,що було в той час в м.Полтава.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

22 вересня 1937 року — згідно з постановою Центрального Виконавчого Комітету СРСР утворена Полтавська область. Нині Полтавська область — індустріально-аграрна область України, що спеціалізується на видобутку нафти і газу, залізної руди, переробці нафти, виробництві вантажних автомобілів та залізничних вагонів

Номер слайду 3

РОЗДІЛ 1 ПРОМИСЛОВІСТЬ І БУДІВНИЦТВО……………………….. 5 1.1.Економічний розвиток промислових підприємств……………………….. 5 1.2 Забудова районів міста…………………………………………………….. 6 РОЗДІЛ 2 ДЕМОГРАФІЧНА СИТУАЦІЯ…………………………………. 8 2.1 Динаміка зростання населення міста………………………………………. 8 2.2 Проблеми «застійного періоду» в історії міста…………………………… 10 ВИСНОВКИ…………………………………………………………………….. 12 СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ І ЛІТЕРАТУРИ………………… 13 Зміст

Номер слайду 4

Економічний розвиток промислових підприємств Застосування господарської реформи на підприємствах Полтави наприкінці 60-х років дало змогу підвищити ефективність промислового виробництва порівняно з попередньою семирічкою, коли 37 з 64 підприємств Полтави так і не спромоглися досягти наміченого планом випуску продукції в натуральних показниках.

Номер слайду 5

Проте пожвавлення економічного розвитку виявилося короткочасним, бо лібералізація господарської системи йшла врозріз з жорстким диктатом планових органів, які поступово посилювали адміністративний тиск. Місцеві органи влади практично були безсилими щодо впливу на функціонування десятків промислових підприємств.

Номер слайду 6

Цікаво, що коли на 1 січня 1965 року валова продукція промисловості союзного підпорядкування складала всього 5,9 відсотка, республіканського — 93,1 відсотка, а місцевого — 1 відсоток, то в 1985 році союзні міністерства контролювали випуск 95 процентів продукції полтавських заводів і фабрик.

Номер слайду 7

Так, у 1973 році 4 підприємства не виконали планів реалізації продукції, 6 — із продуктивності праці, 16 — із собівартості промислової продукції. Причому мова йде не про другорядні, а і великі підприємства (заводи "Електромотор", металовиробів, деревообробний завод тресту "Полтавсільбуд", бавовнопрядильна фабрика, меблевий комбінат та ряд інших).

Номер слайду 8

. Забудова районів міста  Згідно з розробленим у 1965 році проектом забудови міста промисловість концентрувалася в трьох районах:  а) Супрунівському (північно-західна окраїна) б) Південному (район вулиць Фрунзе, Кагамлика і передмістя Розсошенці); в) Затуринському (південно-східна окраїна).

Номер слайду 9

У 60-х роках були визначені, а згодом і реалізовані плани забудови північно-західного житлового масиву, який одержав назву Алмазного. Через відсутність доброякісної цегли, стінових блоків і панелей забудова Алмазного була здійснена майже виключно 5-поверховими будинками, що не відповідало задумові архітекторів, які передбачали зведення тут не лише п'яти-, але й дев'ятиповерхових будинків.

Номер слайду 10

У 1973 році починається будівництво нових житлових масивів — Половки і Браїлки, де на середину 80-х років проживало вже майже сто тисяч мешканців.

Номер слайду 11

. Динаміка зростання населення міста Одночасно з будівництвом зростало і населення міста, причому надзвичайно високими темпами, що стало повною несподіванкою для тогочасної влади. Так, якщо у 1965 році в Полтаві проживало дещо більше, ніж півтораста тисяч мешканців, то згідно з генерального планом (того ж таки 1965 року) станом на 1980 рік місто повинно було мати 260 тисяч. Фактично ж на 1 січня 1980 року в Полтаві налічувалося 281,8 тисячі, тобто на 22 тисячі більше плану

Номер слайду 12

Саме мігранти були основним джерелом поповнення населення Полтави, підтверджується такими цифрами: протягом 1965 — 1985 років природній приріст складав у середньому 30 відсотків щорічно, тоді як механічний — 70 відсотків, причому з року в рік питома вага природного приросту в цьому процесі зростає. Основна частина населення концентрувалася в Жовтневому районі (46,3 відсотка), друге місце посідав Київський (38,4 відсотка), третє — Ленінський (15,3 відсотка).

Номер слайду 13

.Проблеми «застійного періоду» в історії міста У так званий "застійний період" в історії міста траплялися події, які з позицій сьогодення взагалі важко зрозуміти.

Номер слайду 14

Завод газорозрядних ламп десятиліттями не будував необхідних очисних споруд, викидаючи шкідливі для живого організму пари ртуті в повітря. На комбінаті будівельних матеріалів ще в 1979 році, тобто після кількох років його функціонування, навіть не розпочали будівництва пилоочисних споруд, а на меблевому комбінаті не організували передбачене проектом брикетування тирси

Номер слайду 15

Турбомеханічний завод не забезпечив оборотної системи промислових відходів з екологічно шкідливого цеху турбозапчастин, скидаючи їх у річку Тарапуньку, яка впадає у Ворсклу недалеко (!) від міського пляжу. За даними спеціальних обстежень повітряного басейну Полтави, у 1975 році він був переобтяжений парами ртуті в 10 — 12 разів вище допустимих норм, а сполуками фтору в окремих місцях — у 100 разів.

Номер слайду 16

Трудові колективи промислових підприємств і організацій Полтави у 1965 — 1985 роках зіткнулися з тими ж труднощами, що їх переживала вся країна. Низька ефективність суспільного виробництва так і не була подолана в роки так званого "розгорнутого будівництва комунізму". Як наслідок — низький життєвий рівень людей, злиденне існування тих, хто жив на одну лише зарплату.

Номер слайду 17

Таким чином, назване двадцятиріччя було періодом інтенсивного як промислового, так і житлового будівництва, що привело до небувалого в історії міста зростання населення (за 20 років на 123 тисяч осіб). Ця обставина наклала свій відбиток на життя і діяльність сотень тисяч полтавців.

Номер слайду 18

Дякую за Увагу!

ppt
Додано
25 листопада 2022
Переглядів
258
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку