Презентація "Осолливості оцінювання та фіксація навчальних досягнень учнів 3-4 класів" / 2021-2022 н. р./

Про матеріал
Відповідно до Закону України «Про загальну середню освіту» оцінювання ґрунтується на принципах дитиноцентризму, об’єктивності, доброчесності, неупередженості, систематичності, критеріальності, перспективності, диференційованості та конфіденційності, а також плановості, чіткості, прозорості, відкритості та доброзичливості. Тільки за цих умов можна розвинути таланти та здібності кожного учня/учениці, сформувати у нього/неї компетентності та наскрізні вміння відповідно до вікових та індивідуальних психофізіологічних особливостей та потреб, а також визначення якості освітнього процесу та шляхів підвищення його ефективності.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Особливості оцінювання та фіксація навчальних досягнень учнів 3 – 4 класів Підготувала учитель початкових класів Краматорської профільної загальноосвітньої школи I – III ступенів № 25 Комарова – Волкова В. Г.

Номер слайду 2

Відповідно до пункту 28 Державного стандарту початкової освіти отримання даних, їх аналіз та формулювання суджень про результати навчання учнів здійснюється у процесі:1. Формувального оцінювання, мета якого – відстеження особистісного розвитку учнів й опанування навчального досвіду; 2. Підсумкового оцінювання, мета якого – співвіднести навчальні досягнення учнів з обов'язковими/очікуваними результатами навчання, визначеними Держстандартом або освітньою програмою.

Номер слайду 3

Формувальне оцінювання – шлях до успішності учня Навіщо потрібне формувальне оцінювання?Основна причина - зниження навчальної мотивації, діти не хочуть навчатися!

Номер слайду 4

Формувальне оцінювання розуміється як інтерактивне оцінювання учнівського прогресу, що дає змогу вчителям визначати потреби учнів, адаптуючи до них процес навчання,дає можливість учням усвідомлювати й відслідковувати особистий прогрес і планувати подальші кроки з допомогою учителя.  Для педагога формувальне оцінювання означає бути поруч з учнем і вести його до успіху.  

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Діагностувальна робота з математики. Розв’яжи задачу. У садівника були саджанці троянд. Коли 12 саджанців він висадив біля порога будинку, то в нього залишилось ще 8 саджанців. Скільки трояндових саджанців було в садівника спочатку? Обчисли. 35 – 15 = 44 – 23 + 7= 68 – 35= 13 + 36= 70 + 30 – 100= 80 – 1 + 10=Порівняй : 3 дм 25 см 1 грн 50 к 1м 8 дм Богдану 7 років, а його брат на 4 роки старший. На скільки років старший буде його брат через 5 років?

Номер слайду 7

7{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}ГРУПА ЦИФРОВИХ ІНСТРУМЕНТІВПРИКЛАДИ ЦИФРОВИХ ІНСТРУМЕНТІВСервіси для створення вікторин, опитувальників, онлайн тестуваньkahoot.com, socrative.com, mentimeter.com, onlinetestpad.com, quizlet.com, quizizz.com, Віртуальні дошкиpadlet.com, trello.com, twiddla.com, whiteboard.org, realtimeboard.org. Мультисервіси для створення інтерактивних завданьlearningapps.org, studystack.com. Сервіси для створення хмар слівanswergarden.ch, wordart.com, tagхedo.com. Формувальне оцінювання та цифрові технології

Номер слайду 8

8{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}ГРУПА ЦИФРОВИХ ІНСТРУМЕНТІВПРИКЛАДИ ЦИФРОВИХ ІНСТРУМЕНТІВСервіси для створення карт знаньmindmeister.com, mindmapninja.com, coogle.it, bubble.us, mindomo.com, mind24.com, wisemapping.com, spiderscribe.net. Сервіси для створення інфографіки та візуалізаціїpiktochart.com, canva.com, visual.ly, prezi.com, thinglink.com. Google-сервісиgoogle-документи, google-презентації, google-таблиціпродовження. Цифрові технології та інструменти дають можливість відразу отримати зворотній зв'язок.!

Номер слайду 9

ПІДСУМКОВЕ (ТЕМАТИЧНЕ) ОЦІНЮВАННЯ здійснюється. За результатами тематичних діагностувальних робіт- у формі тестівкомбінованих робіт, практичних робіт-усного опитування, тощо( оцінюється кожен окремий навчальний результат з предмету вербальною або рівневою оцінкою, в журналі не фіксується)

Номер слайду 10

Під час проведення підсумкового (тематичного, семестрового та річного) оцінювання визначається рівень сформованості кожного загального навчального результату, визначеного Державним стандартом початкової освіти, у відповідності до логіки та послідовності його формування згідно з навчальною програмою.

Номер слайду 11

Діагностувальна робота1) Задача. З першої ділянки зібрали 240 кг картоплі, а з другої — у 2 рази менше. Всю картоплю розклали в 6 однакових мішків. Скільки кілограмів картоплі в кожному мішку?2)Обчислити письмово128 х 5; 678 : 3; 23 х 45.3)Виконати обчислення2см – 2 мм =4)Рівняння. С х 2 = 1405)Накресли відрізок КМ завдовжки 12см. Познач на ньому точку О, щоб відрізок КО становив ¼ відрізка КМ. № завдання Рівень. МАО1 Застосовує математику для розв’язання життєвих ситуацій 1. . 4. 5 МАО2 Розв’язує задачі з використанням різних стратегій 1. 5 МАО3 Аналізує дані, процес та результат розв’язання навчальних і практичних задач, критично їх оцінює 2. 3 1 МАО4.1 Класифікує, порівнює, узагальнює об’єкти 3 МАО4.2 Встановлює кількість об’єктів, позначає результат лічби числом, порівнює числа 1 МАО4.3 Здійснює обчислення усно та письмово 2 МАО4.4 Орієнтується на площині і в просторі 5 МАО4.5 Розпізнає геометричні фігури 5 МАО4.6 Будує геометричні фігури, конструює 5 МАО4.7 Вимірює величини, перетворює їх 3 ,5 Оціни себе. Завдання були для мене: о Дуже легкими о Легкими о Складними

Номер слайду 12

ПІДСУМКОВЕ (семестрове,річне) ОЦІНЮВАННя здійснюється. Шляхом узагальнення усіх видів оцінювання : Педагогічного спостереження, вербального, формувального та підсумкового (тематичного)( оцінюється рівень сформованості кожного з обов’язкових результатів навчання з предмету за рік рівневою оцінкою, середня оцінка не виводиться, фіксується в журналі та в свідоцтві досягнень)

Номер слайду 13

Підсумкову (семестрову,річну) оцінку фіксують у класному журналі і свідоцтвах досягнень учнів. Рівень результату навчання позначають буквами:“початковий” (П)“середній” (С)“достатній” (Д)“високий” (В)З метою забезпечення вільного вибору педагогічними працівниками методик, технологій навчання підходи до оцінювання в різних класах можуть мати відмінності, що спрямовані на реалізацію обраних освітніх програм. Особливості організації оцінювання в певному класі можуть ініціюватися вчителем і бути затвердженими на засіданні педагогічної ради

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Підставою для зарахування учнів до 5 класу є свідоцтво досягнень учня, у якому результати навчання можуть бути схарактеризовані вербальною або рівневою оцінкою, що залежить від вибору вербального або рівневого оцінювання закладом загальної середньої освіти, що затверджене рішенням педагогічної ради.

Номер слайду 19

Зразок Свідоцтва досягнень учнів 4-х класів, запропонований у методичних рекомендаціях щодо оцінювання результатів навчання учнів 1 – 4 класів закладів середньої освіти ( Наказ МОН №813 від 13,07 2021 р)

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Стаття 54 Закону « Про освіту» вказує, що педагоги мають право на “академічну свободу, включаючи свободу викладання, свободу від втручання в педагогічну, науково-педагогічну та наукову діяльність, вільний вибір форм, методів і засобів навчання, що відповідають освітній програмі”. Подані в додатках 1, 2 (“ Методичні рекомендації щодо оцінювання результатів навчання учнів 3-4 класів “ Наказ МОН №813 від 13,07 2021р) зразки свідоцтв досягнень учнів можуть бути доповненими з урахуванням особливостей освітньої програми закладу загальної середньої освіти.

Номер слайду 22

Запропонований Зразок Свідоцтва досягнень учнів 4 – х класів ( коригований з урахуванням освітньої програми закладу), затверджений педагогічною радою

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Інформування батьків може відбуватися під час індивідуальних зустрічей, шляхом запису оцінювальних суджень у робочих зошитах, інших носіях зворотного зв'язку з батьками (паперових/електронних щоденниках ), фіксації результатів навчання у свідоцтвах досягнень

Номер слайду 26

Відповідно до пункту 8 статті 12 Закону України “ Про освіту ” наприкінці 4 класу, з метою моніторингу якості освітньої діяльності закладів освіти проводять державну підсумкову атестацію, результати якої не впливають на підсумкову оцінку за рік.

Номер слайду 27

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}ГРУПА ЦИФРОВИХ ІНСТРУМЕНТІВПРИКЛАДИ ЦИФРОВИХ ІНСТРУМЕНТІВСервіси для створення вікторин, опитувальників, онлайн тестуваньkahoot.com, socrative.com, mentimeter.com, onlinetestpad.com, quizlet.com, quizizz.com, Віртуальні дошкиpadlet.com, trello.com, twiddla.com, whiteboard.org, realtimeboard.org. Мультисервіси для створення інтерактивних завданьlearningapps.org, studystack.com. Сервіси для створення хмар слівanswergarden.ch, wordart.com, tagхedo.com. Система оцінювання має відповідати концептуальним засадам Нової української школи та сприяти досягненню обов’язкових результатів навчання учня, визначених у Державному стандарті початкової освіти. Державний стандарт початкової загальної освіти прийнято на засіданні Кабінету Міністрів України 21.02.2018.

Номер слайду 28

Принципи Державного стандарту Презумпція талановитості дитини. Всі діти обдаровані і талановиті. Тому завдання НУШ - підтримувати цю талановитість, плекати і розвивати індивідуальність кожної дитини. Забороняються будь-які форми дискримінації. Не допускається відокремлення дітей на підставі попереднього відбору.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Кулак Ірина Леонідівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Пов’язані теми
Педагогіка, Інші матеріали
Додано
17 листопада 2021
Переглядів
3159
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку