Презентація "Освіта. Наука. Досягнення техніки. Масове виробництво"

Про матеріал
Розділ 5. РОЗВИТОК КУЛЬТУРИ І ПОВСЯКДЕННЕ ЖИТТЯ (КІНЕЦЬ ХVІІІ – ПОЧАТОК ХХ ст.) Презентація з всесвітньої історії 9 кл. Містить навчальний матеріал (текст, відео, ілюстрації), а також завдання для перевірки знань з обов'язковим оцінюванням.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Освіта. Наука. Досягнення техніки. Масове виробництво. Пам’ятай, що час — це гроші», — писав Бенджамін Франклін.«Одягатися, їсти, призначати зустрічі, спати, прокидатися — усе за годинником», — писав правитель Непала, відвідавши Англію у 1850 р. Кобернік Л. В

Номер слайду 2

Міркуємо і діємо!Прочитайте вислови Отто фон Бісмарка: «Успіх у війні забезпечують два чинники: рушниця нового зразка і шкільний учитель», «Ставлення до вчителя — це політика, що демонструє або силу, або слабкість держави». Як вони свідчать про значення освіти в суспільстві модерного періоду?Освіта

Номер слайду 3

Чому в першій половині XIX ст. освіта належала до «чоловічих справ»? Урок латини в четвертому класі Кам’янець-Подільської гімназії «Чорна пляма на мапі» («Урок географії»), художник Альбер Беттаньє, 1887 р. «Автопортрет», художник Олександр Карс, 1795 р. Початкова та середня освіта упродовж кінця XVIII — початку XX ст. поступово ставали доступнішими. Починаючи з 1880-х років, навчання у школах Франції стало безкоштовним. Парламент Великої Британії від 1830-х років почав виділяти додаткові кошти на навчання, а вже через десять років оголосив початкову освіту загальнообов’язковою. Роль церкви в освіті зменшувалась, а приватне навчання ставало дешевшим. Однак, без освіти залишалося чимало дітей, особливо із середовища міської та сільської бідноти. Юнаки та юнки, аби прогодувати себе, повинні були чимшвидше ставати до праці, тому не знали грамоти і ледь вміли читати.

Номер слайду 4

Продовжували розвиватись університети. Особливо престижним навчання було в Англії, де Оксфорд та Кембридж вважалися зразками для отримання вищої освіти. Важливими були також вищі школи в Лондоні, Ліверпулі, Глазго та інших містах Великої Британії. Поруч зі старими центрами, які існували ще за часів Середньовіччя, у Франції, Італії, Німеччині та Іспанії почали з’являтися нові. Велике значення мало відкриття в 1809 р. Берлінського університету, фундатором якого став видатний мовознавець Вільгельм фон Гумбольдт (1767-1835). Приблизно в цей же час відкриваються вищі школи в українських землях. До існуючого австрійського університету у Львові (упродовж 1787-1806 рр. тут діяли курси з дворічним викладанням українською мовою) додалися університети Російської імперії: Харківський університет (1805 р.) та Університет Святого Володимира в Києві (1834 р.), Новоросійський університет в Одесі (1865 р.) та Чернівецький університет (1875 р.). Кембриджський університет

Номер слайду 5

Найважливіші наукові винаходи XIX ст. Які технічні новинки запропонувало XIX ст.?Які важкі хвороби вдалося подолати за допомогою вакцинування?Дізнайтесь!

Номер слайду 6

Розвиток технічного прогресу не залишив осторонь побут і повсякденне життя людей1814 р. в Лондоні було встановлено газове освітлення вулиць. Залізниці проникали в найвіддаленіші куточки світу. Разом із ними рухалися люди, товари, капітали. Використання електричної енергії докорінно змінило світ, упроваджуючись у промислове виробництво, енергетику, культуру й повсякденне життя. У 1882 р. під керівництвом американського винахідника й підприємця Т. Едісона була введена в дію перша електростанція, що обслуговувала споживачів.

Номер слайду 7

Масове виробництво. Кінець XIX — початок XX ст. — це час, коли розпочалося масове виробництво товарів. Це стало можливим лише за наявності …У жовтні 1913 р. на заводі в Хайланд-парку Генрі Форд запустив свій перший автомобільний складальний конвеєр. І тепер збірка автомобіля «ФОРД-Т» займала не 14, а 1,5 год. Фото із зібрання Генрі Форда та Ford Motor Company. Машини змінили характер праці й роль людини у виробництві. Час середньовічних майстрів, які неквапливо створювали одиничні вироби, що відзеркалювали індивідуальність автора, незворотно минув. В організації виробництва відбулися якісні зміни. Американський інженер Ф. Тейлор організував роботу на конвеєрі — системі безперервного й потокового виробництва стандартизованих виробів, що забезпечувало гігантське зростання продуктивності праці. Конвеєр із другої половини XIX ст. став панівною системою організації масового виробництва на фабриках і заводах Ма. СОВЕ ВИРОБНИЦТВО – випуск певної номенклатури виробів у великих обсягах протягом тривалого періоду часу на вузькоспеціалізованих робочих місцях.

Номер слайду 8

Символом масового виробництва товарів стало гасло одного з нью-йоркських супермаркетів: «Якщо Ви не знаєте, чого хочете — заходьте до нас, воно в нас є!» Наприкінці XIX ст. підприємець Г. Форд сконструював свій автомобіль і незабаром запустив його у масове виробництво. У 1915 р. з конвеєрів його заводів сходило вже до 250 тис. машин на рік. Наприкінці XIX — на початку XX ст. було налагоджено масове виробництво не тільки автомобілів та іншої техніки, а й одягу, предметів побуту. З’явилися великі магазини. Рекламний слоган «Кодак»: «You press the button, — we do the rest» є виявом масової культури. Ціна автомобіля в 1910 р. становила 20 середньомісячних окладів кваліфікованого робітника, а в 1922 р. робітник міг купити авто, заощадивши три місячні зарплати. Для підвищення якості та здешевлення виробництва автомобілів Форд удосконалював конвеєр, стандартизував технологію, заощаджував навіть на фарбуванні машин.

Номер слайду 9

Корисна гра:https://learningapps.org/watch?v=p9gt7dmxk21 Гра.ppt

Номер слайду 10

Впродовж ХІХ ст. сприйняття часу в урбанізованому та індустріалізованому світі поступово витісняє сприйняття часу аграрного суспільства з його залежністю від природи. Кобернік Л. В

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Кобернік Микола Анатолійович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Всесвітня історія 9 клас (Щупак І.Я.)
Додано
2 травня 2023
Переглядів
1093
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку