Презентація "Овідій. Творчість"

Про матеріал
Презентація "Овідій. Творчість" містить матеріали для знайомства з найвідомішими книгами Овідія. Можна використати матеріал і для проведення позакласних заходів, уроків додаткового читання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Публій Овідій Назон (Publius Ovidius Naso) - римський поет, останній з великих поетів «золотої доби» римської літератури.

Номер слайду 3

Буду в людей на устах, і якщо таки можна покластись На прозорливість співця – возвеличений, житиму вічно Овідій «Метаморфози»

Номер слайду 4

Працюємо з підручником!ОВІДІЙБіографічна сторінка Сульмон. Місто, у якому…. Освіта. Граматична школа у Римі, … Захоплення. Визнання і …Вигнання?

Номер слайду 5

Перший період творчості(приблизно до 2 р. н.е.) присвячений темі кохання. Збірка «Любовні елегії» («Amores») (10 р. до н. е.) об'єднує 3 книги (49 віршів), присвячених коханій поета, умовно названій іменем грецької поетеси Корінни. Збірка містить : клятви служіння Амурові, захоплення від милості коханої, страждання через її примхи та зради тощо. Зазвичай він висловлює його у жартівливому, грайливому тоні. Для Овідія кохання - це втіха, своєрідна гра, мистецтво, яке можна опанувати, так як воно має свої закони, свої правила гри.

Номер слайду 6

«Героїди» («Heroides») (5 до н. е.) або «Послання», можна назвати «історією кохання». Книга складається із 15 послань міфологічних героїнь до своїх коханих (наприклад, Пенелопи до Улісса, Філліди до Демофонта, Брісеїди до Ахілла, Федри до Іпполіта, Дідони до Енея, Деяніри до Геркулеса) і трьох послань героїв з відповідями на них героїнь (Паріса до Єлени і Єлени до Паріса, Леандра до Ґеро і Ґеро до Леандра, Аконтія до Кідіппи і Кідіппи до Аконтія). Збірка містить, таким чином, всього 21 послання.

Номер слайду 7

Поема «Мистецтво кохання» (або «Наука кохання») («Ars amatoria») (2 р. до н. е.) Поет дає поради спочатку чоловікам, а потім жінкам про те, де знайти предмет кохання, як його завоювати, а потім утримати. Поет намагається переконати кожного у можливості любовної удачі за умови винахідливості, енергії,терплячого ставлення до предмета пристрасті.

Номер слайду 8

Це перші роки н.е., до заслання поета. Творчість Овідія відзначається новими якостями, оскільки він намагається тут вихваляти імперію. Але попередня тематика кохання продовжує відігравати значну роль. « Метаморфози» («Перевтілення») Другий період творчості

Номер слайду 9

У далеких Томах Овідій написав 5 книг «Сумні( скорботні) елегій» (містять переважно нарікання на долю вигнанця), чотири книги «Послань з Понта», склав напівзагадкову поему «Ібіс», поему «Риболовля», від якої збереглося кілька десятків рядків. Період заслання. Восени 9 р. н. е. поета несподівано відправили у заслання до берегів Чорного моря у дику країну готів і сарматів. Овідія поселили в м. Тома (нині м. Констанца, Румуня). Тоді це була грецька колонія на березі Дунаю.«Скорботні елегії»

Номер слайду 10

Афоризми Овідія:• "Сказано – зроблено".• "Заборонений плід – солодкий".• "Мистецтво полягає в тому, щоб у творі мистецтва його не було помітно".• "Ніщо так не приваблює жінок, як обіцянки".• "Навчатися дозволено й у ворога".

pptx
Додав(-ла)
Бабій Олена
Додано
10 грудня 2023
Переглядів
178
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку