Презентація "Оздоблення дитячої сорочечки українською вишивкою"

Про матеріал
Презентація " Оздоблення дитячої сорочечки українською вишивкою" створена для уроку у 9 класі з такою ж назвою. для наочності.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Презентація до уроку «Оздоблення дитячої сорочки українською вишивкою » 9 клас Вчитель трудового навчання Кучер Марина Алемпинівна

Номер слайду 2

Тема уроку: Використання народних традицій у пошитті дитячого одягу. Мета: ознайомити учнів із народними традиціями України; виховувати повагу до народних звичаїв та обрядів, любов і шану до батьків, до рідної землі; ознайомити учнів із техноло- гією виготовлення дитячого одягу, їх оздобленням, вимогами до якості готового виробу. виховувати художній смак, акуратність у роботі.

Номер слайду 3

У нашім раї на землі Нічого кращого немає, Як тая мати молодая З своїм дитяточком малим. Т.Г.Шевченко.

Номер слайду 4

Українська вишивка -  це «молитва без слів», а сама вишиванка – це є оберіг людини. Святе покривання, яке найближче до тіла - це, звісно, своя сорочка.

Номер слайду 5

«Народитися в сорочці» - значить, бути щасливим у житті. Тому сорочка - це певна закодована сукупність сорока божественних енергій, що творять довершену та гармонійну долю людини.

Номер слайду 6

Мені сорочку мама вишивала, Неначе долю хрестиком вела. А сорочка мамина - біла, біла, А сорочка мамина серцю мила. А сорочка мамина зігріває, Я її до серденька пригортаю.

Номер слайду 7

Українська вишита сорочка здавна в Україні служила як прикрасою, так і оберегом. Таємничою мовою вишивки вона передавала безліч побажань для сімейного благополуччя та щастя людини, яка її одягала.

Номер слайду 8

Слідуючи традиціям, чужу вишиванку одягати не слід, бо можна «перебрати» на себе чужу долю. Вишивкою-оберегом вишивалися воріт, манжети, поділ і розріз горловини. Існує повір’я, що якщо сорочка зроблена і вишита на добре життя, то вона буде надійно оберігати людину.

Номер слайду 9

Вишиванка - символ Батьківщини,  Дзеркало народної душі,  В колисанці купані хвилини,  Світло і тривоги у вірші. Вишиванка – дитинча кирпате, Що квітки звиває в перепліт, Материнські ласки, усміх тата, Прадідів пророчий заповіт.

Номер слайду 10

Діти, так само як і дорослі, небайдужі до гарних ошатних речей, і кожна обнова для малюка – це мленьке свято. Подарувати таке свято, вклавши в рукоділля сердечне тепло й материнську турботу, в змозі кожен з вас.

Номер слайду 11

Яким має бути дитячий одяг? Дитячий одяг повинен бути зручним, його слід виготовляти з гігієнічних тканин. Одяг часто прикрашають мереживом, тасьмою, вишивкою, аплікацією.

Номер слайду 12

  Слід зауважити, що дитячі речі, в тому числі й вишиванки відмічаються делікатністю, витонченістю та ніжністю. Для дітей основним в одязі є зручність. Матеріал для таких вишиванок повинен бути приємним до тіла. Вишивка повинна бути ніжною і не масивною. Вимоги до дитячих вишиванок

Номер слайду 13

Дитина - то як паросток життя, тому візерунок на її вишиванці має складатися з листочків і простих квіточок. Можна обирати і геометричний орнамент, оскільки він набагато давнішній, а, відповідно, його вплив буде сильнішим за решту візерунків.

Номер слайду 14

Щодо кольору, то однозначно перевага надається світлим відтінкам

Номер слайду 15

Зразки дитячих вишиванок

Номер слайду 16

Захистити свого малюка від біди може лише та сорочка, яка зроблена руками рідної людини, матері. Матір, сідаючи за вишивку, спочатку омивала руки, молилася і лише потім з чистими думками починала роботу. Стібок за стібком утворювався певний візерунок, який був наповнений турботою та любов'ю.

Номер слайду 17

Сорочка заряджалася позитивною енергією

Номер слайду 18

Традиційна сорочка - оберіг повинна мати оздоблений комір, рукава, манжети та поділ. Вишивка має бути ручною, акуратною на звороті, без вузлів, виконана одним типом ниток.

Номер слайду 19

Чарівний дотик візерунка перетворить звичайний виріб у неймовірно казкове вбрання

Номер слайду 20

Казка є невід'ємним елементом у вихованні дітей.

Номер слайду 21

Варіанти застосування вишивки в дитячому одязі безмежні. На дитячих речах чудово дивляться такі вишивальні шви: хрестик, розсипний хрестик тамбурний стебнівка смерічка або сосенка оксамитовий або “козлик” гладь

Номер слайду 22

Усі техніки несуть у собі певне символічне навантаження Наприклад, під час виконання ланцюжка, де кожен стібок є вузликом, на ньому прекрасно кодується мамина молитва. А от використання оксамитового шва гармонізує потік енергій, які проходять через дитину в будь-якому віці.

Номер слайду 23

Найкраще для дитини вибирати той візерунок, який викликає лише позитивні емоції у її матусі.

Номер слайду 24

Вишиванка “Мамина ласка” Необхідні матеріали: Домоткане полотно білого кольору. Нитки DМС. Нитки для зшивання виробу. Техніка виконання: Лічильний косий хрестик

Номер слайду 25

Технологія виготовлення вишиванки Викроїти деталі сорочки за готовою викрійкою. На окремому полотні вишити купони для передніх пілок, стійки та манжетів. Після закінчення вишивку випрасувати зі зворотної сторони та нашити на деталі сорочки. Зшити виріб. Зробити кутасики й пришити їх до стійки. Готову сорочку випрати в теплій воді, злегка підкрохмалити. Випрасувати з вивороту.

Номер слайду 26

Коли сорочку цю вдягаєш, То чуєш, як душа співає… Таке тепло немає меж, - З середини ж бо зігріває. І запах того полотна, Що мати ткала аж до рання, Навіє спогади з села, Пробудить думки хвилювання. Посіє в серці те зерно, Яке любов'ю проростає, Й давно забуте ремесло Яскравим сяйвом знов заграє… Кравець Софія

Номер слайду 27

Сучасний одяг для немовлят виготовили учениці 10 класу

Номер слайду 28

Вічна пісня барв і кольорів, Неповторна музика натхнення, Шепіт трав і шелест яворів І дзвінкі турботи сьогодення. До нових зустрічей!

ppt
Пов’язані теми
Технології, 9 клас, Презентації
До підручника
Трудове навчання (обслуговуючі види праці) 9 клас (Мачача Т.С., Стрижова Т.В.)
Додано
26 вересня
Переглядів
76
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку