Презентація "SAND BOTTLE"

Про матеріал
Цікава техніка де можна використовувати не лише пісок, а й спеції та крупи.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

НАПОВНЕННЯ ПЛЯШКИ КОЛЬОРОВИМ ПІСКОМ АБО ТЕХНІКА - SAND BOTTLE. Презентація вчителя трудового навчання та технологій Стеценко Олени Вадимівни. Одеської гімназії № 77 одеської міської ради

Номер слайду 2

Перше, що ви побачите на малюнку, виявить риси вашого характеру: короткий психологічний тест

Номер слайду 3

Номер слайду 4

собача морда Напевно, ви почали аналізувати зображення звичайним чином: зліва направо. Це не означає, що ви звичайна людина, але підкреслює, логічний метод та природну схильність до послідовного аналізу реальності. І, напевно, вам вдалося побачити друге зображення, коли ваші очі потрапили в правий бік малюнка.собача нога та хвіст Якщо ви проаналізували малюнок праворуч на ліво або відразу помітили його неоднозначність, вам мабуть подобаються оригінальніші рішення. Це не означає, що ви не можете використовувати логічне мислення - вам просто подобається застосовувати творчий підхід у вирішенні проблеми.

Номер слайду 5

Техніка «sand ​​bottle»

Номер слайду 6

Техніка «sand ​​bottle» вважається справжнім мистецтвом, оскільки, як і інші його види, вимагає творчої уяви, фантазії, старання та великої посидючості. Мистецтво створювати зображення з піску у пляшках прийшло до нас із арабських країн. Мандруючи Єгиптом або Йорданією, можна зустріти людей, які наповнюють кольоровим піском мініатюрні пляшки і продають їх туристам. Більшість їхніх робіт — пустельні краєвиди з барханами та верблюдами.

Номер слайду 7

Створення пісочних пляшок – цікавий та захоплюючий процес. У перекладі з англійської "sand bottle" (сенд ботел) - пляшка піску. В нас їх часто називають просто - "насипушки". Матеріали для роботи: прозора гарна пляшкакольоровий пісокворонкиспиця або дерев’яна шпажкарізнокольорові нитки та інші прикраси

Номер слайду 8

Кольоровий пісок можна замінити на сіль або манну крупу. Тоді додатково знадобляться гуаш чи крейда кольорова, ситечки для розтирання крейди. Використовувати краще сіль "Екстра". Чим дрібніша сіль, тим менше буде видно зернистість готової роботи. Іноді у художніх цілях можна використовувати велику сіль. Як барвники підійдуть гуашева фарба або кольорові крейди.

Номер слайду 9

Якщо фарбувати сіль гуашевою фарбою, кольори вийдуть яскравими та насиченими, в той же час цей спосіб досить трудомісткий. Забарвлення крейдою ж підходить як для солі так і для манної крупи. Визначте, в які кольори вам потрібні. На металевому ситі перетріть крейду, а отриманий таким чином кольоровий порошок додайте в сіль або крупу у необхідній кількості. Те саме проробіть з крейдою інших кольорів. Цей спосіб виграє тим, що він простий: виключає етап сушіння, дроблення, просіювання солі, як у випадку з фарбуванням гуашшю. Але є й недолік — неможливість одержання яскравих насичених кольорів.

Номер слайду 10

Як пофарбувати сіль гуашшю? У невеликій кількості води (близько 30 грамів на кілограм солі) розведіть акварельні фарби бажаного відтінку. Для отримання яскравих кольорів відтінок розчину має бути насиченого кольору, тому що надалі він може зблікнути. Для приглушених пастельних відтінків фарби знадобиться менше. Сіль ретельно перемішайте доти, поки всі крупинки не забарвляться. Найзручніше це робити виделкою. Після цього фарбовану сіль необхідно просушити. Це можна зробити природним шляхом, але тоді на сушіння піде 1-2 дні. Значно швидше вийде, якщо скористатися мікрохвильовою піччю. Для просушування кілограма солі потрібно всього 5-6 хвилин. Важливо не забувати кожну хвилину перемішувати сіль, щоб уникнути утворення великих грудок. Після просушування сіль необхідно просіяти на дрібному ситі. Тоді вона стане дійсно дуже пухкою, однорідною та розсипчастою. У такий спосіб ви можете зробити кілька відтінків для заповнення судини.

Номер слайду 11

Найпростіша «насипушка» створюється з шарів солі різного кольору, що послідовно насипаються. Насипати сіль, чергуючи кольори, можна різними малюнками (хвилями, дюнами, діагональними або горизонтальними смужками, з підтіканнями і краплями) за допомогою воронки з паперу. Щоб отримати скоси та хвилі, просто нахиліть судину в потрібний вам бік. Товщину шару та його нахил можна змінювати, вибираючи положення пляшки. Зручно розташовувати пляшку в підставку (коробку, ящик, миску), підклавши рушник або ганчір'я, щоб запобігти коливанню та зміщенню пляшки. Якщо воронка розташована по центру пляшки (а), товщина шару буде однаковою по всьому колу. Щоб змінити товщину шару, можна нахилити воронку під час насипання (б) або використовувати воронку з викривленим «носиком» (в). У жодному разі не трусіть пляшку, інакше всі кольори перемішаються.

Номер слайду 12

Формувати малюнок «піки» можна спицею або дерев'яною шпажкою. Приставляємо спицю над верхнім шаром солі під кутом 20-30 градусів до скла. Опускаємо спицю по склу вістрям донизу. Бічною поверхнею спиця відтіснятиме частину солі всередину, а на її місце зверху сипатиметься сіль верхніх шарів. По досягненню потрібної глибини спицю потрібно відвести до центру і через середину підняти вгору.

Номер слайду 13

Сіль насипаємо до самого верху пляшки, трамбуємо її. За бажанням, можна запечатати «насипушку». Це захистить від висипання солі при випадковому відкриванні пляшки. Можна використовувати клей ПВА. Він утворює після висихання еластичну пробку, яку у випадок чого легко можна витягти. Єдинє застереження: волога з клею потрапляє в сіль і розмиває фарбу на деяку глибину (близько 1 см). Закриваючи пляшку, залежно від того яка кришечка або пробка, за бажанням, можна замаскувати її клаптем тканини, перев'язати мотузкою з намистинами., або ще якось прикрасити.

Номер слайду 14

Номер слайду 15

«Повна банка» сучасна притча Професор філософії, стоячи перед своєю аудиторією, взяв п'ятилітрову скляну банку і наповнив її камінням, щонайменше трьох сантиметрів у діаметрі. Насамкінець запитав студентів, чи повна банку? Відповіли: так, сповнена. Тоді він відкрив банку горошку і висипав її вміст у велику банку, трохи вструхнув її. Горошок зайняв вільне місце між камінням. Ще раз професор запитав студентів, чи сповнена банка? Відповіли: так, сповнена. Тоді він узяв коробку, наповнену піском, і насипав його до банку. Звичайно, пісок зайняв повністю існуюче вільне місце і все закрив. Ще раз професор запитав студентів, чи сповнена банка? Відповіли: так, і цього разу однозначно, вона сповнена. Тоді з-під столу він дістав кухоль з водою і вилив його в банку до останньої краплі, розмочуючи пісок. Студенти сміялися. — А зараз я хочу, щоб ви зрозуміли, що банка — це ваше життя. Камені - це найважливіші речі вашого життя: сім'я, здоров'я, друзі, свої діти - все те, що необхідно, щоб ваше життя все-таки залишалося повним навіть у разі, якщо все інше загубиться. Горошок - це речі, які особисто для вас стали важливими: робота, будинок, автомобіль. Пісок – це все інше, дрібниці.

Номер слайду 16

Якщо спочатку наповнити банку піском, не залишиться місця, де могли б розміститися горошок та каміння. І також у вашому житті, якщо витрачати весь час та всю енергію на дрібниці, не залишається місця для найважливіших речей. Займайтеся тим, що вам приносить щастя: грайте з молодшими, приділяйте час рідним, зустрічайтеся з друзями. Завжди буде ще час, щоб попрацювати, зайнятися прибиранням будинку, полагодити та помити автомобіль. Займайтеся насамперед камінням, тобто найважливішими речами в житті; визначте ваші пріоритети: решта – це лише пісок. Тоді студентка підняла руку і спитала професора, яке значення має вода? Професор посміхнувся. — Я радий, що ви спитали мене про це. Я це зробив просто, щоб довести вам, що, як би не було ваше життя зайняте, завжди є небагато місця для празного неробства.

Номер слайду 17

Дякую за увагу. Бажаю натхнення.

pptx
Пов’язані теми
Технології, 9 клас, Презентації
Додано
6 жовтня
Переглядів
68
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку