Презентація Оздорочва гімнастика

Про матеріал
Презентация до уроків на тему " Оздоровча гімнастика" .Помічник для самостійної організації виконання вправ в домашніх умовах.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

оздоровча гімнастика. Презентацію виконала. Світлана Шевченко

Номер слайду 2

Вступ Здоров’є завжди було однією з найважливіших життєвих цінностей. Але потрібно не забувати, що половина чинників, які визначають стан здоров'я, пов'язані безпосередньо зі способом життя людини. Серед цього важливо, що на даний момент в способі життя сучасної людини існує недолік рухової активності. Гімнастика - спорт, а також частина фізичної культури. Для оздоровлення виконують вправи ранкової гімнастики, елементи цього виду спорту включені в фізкультурну програму, також іноді гімнастичні вправи проводять для лікування різних хвороб в ході занять лікувальною фізкультурой. Виробляє витривалість, координацію, тренує рівновагу, силу, гнучкість, дає навички виконання складних вправ. Один з найбільш поширених і легких засобів, щоб підтримати наше здоров’є – це , яка відрізняється різноманітністю вправ і можливістю широкого оздоровчого впливу на людину.оздоровча гімнастика

Номер слайду 3

Види гімнастики. СПОРТИВНАДо спортивних видів гімнастики відносяться: спортивна, акробатична, естетична, командна, аеробна гімнастика. Оздоровчі види гімнастики передбачають виконання вправ в режимі дня у вигляді ранкової гімнастики, фізкультури, фізкульт хвилинки в навчальних закладах та на виробництві. Види оздоровчої гімнастики:гігієнічна, ритмічна, виробнича та лікувальна гімнастика. ОЗДОРОВЧА

Номер слайду 4

Поняття про оздоровчу гімнастику - це комплекс дихальних і фізичних вправ, який надає терапевтичну і загальнооздоровчі дію. Регулярне фізичне навантаження в межах норми сприяє гармонійному розвитку організму, а також знижує ризик і частоту простудних і інших захворювань. Це повний комплекс фізичних вправ, що сприяють загальному поліпшенню самопочуття. Оздоровча гімнастика

Номер слайду 5

Гігієнічна гімнастика Гігієнічна гімнастика, будучи засобом фізичного виховання, вирішує завдання зміцнення і збереження здоров'я людини, підвищення життєдіяльності організму в цілому, підтримує бадьорість, народжує гарний настрій. З точки зору фізіологічного впливу гігієнічна гімнастика тонізує весь організм і знімає загальне стомлення. Гігієнічна гімнастика широко використовується в умовах повсякденного побуту людини. Вона сприяє відновленню корисних звичок, долучає до систематичних занять фізичних вправ.

Номер слайду 6

Як засоби гігієнічної гімнастики використовуються ОРУ, прикладні і дихальні вправи в поєднанні з ходьбою, легким бігом і водними процедурами, масажем і загартовуванням організму. Заняття гігієнічною гімнастикою повинні проводитися при обов'язковому дотриманні санітарно-гігієнічних умов місць занять. Приміщення, де проводяться заняття, повинні бути чистими, добре провітрюваними, з відповідними температурними умовами. Якщо заняття проводяться на відкритому повітрі, на стадіоні, спортивному майданчику школи, в зоні відпочинку, то місця занять повинні бути в стороні від забруднених зон.

Номер слайду 7

Виробнича гімнастика - фізкультурна хвилинка (або фізкультурна пауза), застосовується для підтримки фізичної і розумової працездатності протягом усього навчального або трудового дня, попередження порушення осанки, фізичної втоми. Вона проводиться при появі ознак втоми (відволікання уваги, порушення пози, відчуття втоми та інше). Комплекс може складатися з 5-10 вправ і виконуватися протягом 2-5 хв. Ритмічна гімнастика - комплекс вправ складається з загальнорозвиваючих вправ, елементів художньої гімнастики і хореографії, стилізованих форм ходьби, бігу, стрибків і інших нескладних за технікою виконання вправ. Важливим елементом ритмічної гімнастики є музика. Темп рухів і інтенсивність виконання вправ задається ритмом музичного супроводу. Лікувальна гімнастика - допомагає відновленню тимчасово втрачених функцій організму після травми, поранення, хвороби, хірургічної операції. Застосовується в комплексі з іншими лікувальними засобами при різних захворюваннях. Вона особливо ефективна при лікуванні опорно-рухового апарату. Комплекси лікувальної гімнастики для школярів складаються лікарем в залежності від індивідуальних відхилень у стані їх здоров'я. У лікувальних установах вправи підбираються з урахуванням характеру захворювання та індивідуальних особливостей хворого. У комплекси включаються дозована ходьба, біг, стройові і загальнорозвиваючі вправи без предметів і з предметами. Комплекс занятть виконується протягом 30-60 хв. Різновиди лікувальної фізичної культури є нетрадиційні види оздоровчої гімнастики: корекційна, релаксаційна, відновлювальна, дихальна, суглобова та інші.

Номер слайду 8

Комплекс вправ. Група вправ: 1. Шия. При повільному виконанні кількість повторень може починатися з 4 до 8 разів, при швидкому - від 16 до 32. Запропонований варіант - 8 повторень. Вправи виконуються в положенні стоячи, поставивши ноги «на ширині плечей»1.1. Повороти голови вправо і вліво. Рух робиться підборіддям до плеча. Голова залишається в прямому положенні і погляд спрямований прямо перед собою. Тримайте голову і шию в положенні перпендикулярно до підлоги.1.2. Нахили голови вперед та назад. Нахиляємо голову вперед. Спина при цьому зберігає вертикальне положення. Голова повисає перед тілом, направляючи погляд на пальці ніг. Потім спокійно повертається в попереднє положення. Закидаємо голову назад і повертаємо її в початкове положення.1.3. Нахили голови вправо і вліво. Початкове положення корпусу зберігається. Плечі опущені. Нахиляємо голову направо, намагаючись дістати вухом опущене плече. Повертаємо голову в початкове положення. Повторюємо в протилежний бік, опустивши голову, як можна нижче пліч. І ще раз повернутися в початкове положення.

Номер слайду 9

1.4. Кругові рухи. 1) опустивши плечі вниз, схиляємо голову вухом до правого плеча 2) переводимо голову в нижньому положенні, не піднімаючи вперед до лівого плеча 3) переводимо голову назад в закинуте положення Чергуюємо з круговими рухами назад.1) схиляємо голову вухом до лівого плеча 2) переводимо голову в нижньому положенні, не піднімаючи, вперед до правого плеча 3) переводимо голову назад в закинуте положення Рух виконується 4 рази.2. Пальці та кисті рук2.1. Відкриваємо пальці «віялом». Тепер згинаємо тільки фаланги пальців, які не стискаючи руку в кулак. Потім розгинаємо пальці. У кисті руки при цьому відчувається деяка напруга. 2.2. Кисть руки з силою збирається в кулак і досить швидким рухом, майже як «спалах», переходять в стан «віялом». Рухи повторюються 8 разів.2.3. Пальцями правої руки обхоплюємо ліву руку недалеко від зап'ястя, фіксуємо положення лівої руки. Згинаємо зап'ясті в напрямку вгору-вниз, вправо-вліво, обертаючий рух за годинниковою стрілкою, обертаючй рух проти годинникової стрілки. Повторюємо всі рухи 8 разів. Так само робимо з лівою рукою. Повторюємо рух одночасно двома руками без «фіксації» рук.

Номер слайду 10

3.1. Положення стоячи, ноги на ширині плечей, руки вільно опущені. Піднімаємо плечі до упору вгору, намагаючись дотягтися до вух. З тієї ж ревністю опускаємо плечі вниз. Рух повторюється 8 разів, після чого виконується з чергуванням правого і лівого плеча.3. Плечі3.2. Кругові рухи плечей вперед і назад. Рухи повторюється 4 рази, після чого виконується з чергуванням.4. Нахили тіла4.1. Нахили вперед і назад. Виконуються при нерухомості нижньої частини тіла. Згинаємо тіло, нахиляючи плечі вперед, розтягуючи при цьому м'язи спини. Потім, не закидаючи голови, відводимо плечі, згинаючи спину навпіл назад. При цьому повинні відчути розтягування м'язів попереду. Слідкуйте за нижньою частиною тіла: вона повинна залишатися нерухомою. 4.2. Кругові рухи. З нахилу, а вірніше, з положення «згину» тулуба вправо, ми переходимо в «згин» тулуба вперед, потім в «згин» тулуба вліво, потім в «згин» або «прогин» тулуба назад, жодного разу не випрямивши корпус. Так само робимо кругові рухи назад, чергуючи між собою. Рухи повторюються 8 разів.

Номер слайду 11

4.3. Стоїмо прямо, ноги на ширині плечей, руки в сторони паралельно підлозі, тяжкість тіла рівномірно розподілена на обидві ноги. Руки і плечі складають одну пряму лінію. «скорочуємо» один бік. При цьому інший бік «розтягується» і наші руки приймають положення крил літака, який здійснює «поворот» в будь-який бік. При цьому, тяжкість тіла не повинна переміщатися на одну ногу, а повинна залишатися рівномірно розподіленим на обох ногах. І так: нахил вліво і нахил вправо. Або, правильніше сказати, «скорочуємо» лівий бік, розтягуючи при цьому правий, потім навпаки. Рух повторюється 8 разів.

Номер слайду 12

4.4. Нахиляємо корпус вперед, намагаючись дістати пальцями до підлоги, потім піднімаємося і злегка, на скільки дозволяє тіло, прогинається назад в спині. Рух повторюється 8 разів.

Номер слайду 13

5. Ноги. Коліна5.1. Піднімаємо і опускаємо коліно перед собою. Намагайтеся підняти коліно якомога вище. Рух виконується 8 разів, після чого переходимо відразу до іншого руху, так як ці два рухи повинні виконуватися в одній зв'язці. Наступний рух, так званий «кидок» ноги. Випрямляємо ногу в коліні і відриваємо її від підлоги піднімаючи вгору, виконавши при цьому «кидок». Не затримуючи нагорі, опускаємо ногу вниз. Рух повторюється 8 разів. Стежити за натягнутість у коліні працюючої ноги. Ця зв'язка виконується з обох ніг.5.2. Дотримуючись рукою за стіну, або за спинку стільця: 1) піднімаємо коліно вперед. У цьому положенні розгинаємо коліно, повністю випрямляючи ногу, і згинаємо в початкове положення. 2) залишивши ногу в «підвішеному» стані коліном нагору, розгойдуємо її вліво і вправо. Рухи повторюються 8 разів.3) весь час в «підвішеному» стані, виконати кругові рухи «нижній» частиною ноги (тобто від коліна вниз). Рух виконується 8 разів за годинниковою стрілкою і 8 разів проти годинникової стрілки. Рух виконується з обох ніг.

Номер слайду 14

5.3. Піднімаємо в сторону 8 разів зігнуту в коліні ногу, після чого випрямляє коліно і піднімаємо 8 разів пряму ногу. Рух виконується з обох ніг.

Номер слайду 15

5.4. Присідання. Ноги на ширині таза, тримайте спину прямо, при присіданні потрібно на видиху відвести таз назад, спину залишити таку ж пряму і опустити стегна до паралелі з підлогою. Рух виконується 10-15 разів.

pptx
Додано
16 травня 2021
Переглядів
5137
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку