Презентація "Означення. прикладка"

Про матеріал
Презентація присвячена другорядним членам речення: означення і прикладка. У матеріалі викладено схемами теоретичний матеріал та запропоновано невеликі практичні завдання
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Другорядні члени речення. Означення. Прикладка

Номер слайду 2

ОЗНАЧЕННЯ - це другорядний член речення, який називає ознаку предмета (якість, колір, матеріал, належність та ін.) і відповідає на питання який? чий? котрий? непоширене(виражене одним словом)поширене(виражене дієприкметниковим або прикметниковим зворотом)Запам’ятай!!!Означення в реченні відноситься до означуваного слова – слова, від якого ставиться питання до означення. Переважно це іменники або слова, співвідносні з іменниками: Ми весь час стоїмо на грані невідомих шляхів (яких?) майбутніх (Олена Теліга).

Номер слайду 3

ВИДИ ОЗНАЧЕНЬУЗГОДЖЕНІНЕУЗГОДЖЕНІузгоджуються з означуваним словом у роді, числі, відмінку та виражаються:а) прикметником: багряний небосхилб) дієприкметником: небачена красав) займенником: такий проєктг) порядковим числівником: третій томґ) кількісним числівником у непрямому відмінку: десятьох учнівне узгоджуються з означуваним словом, виражаються:а) іменником у непрямих відмінках із прийменником і без: народ (який?) України (=український);б) присвійними займенниками її, його: її (чия?) вишивка, його (чия?) робота;в) інфінітивом: бажання (яке?) вчитисяг) прислівником, дієприслівником: місто (яке?) вночі, кава (яка?) по-львівськи

Номер слайду 4

ЗАПАМ’ЯТАЙТЕ! Відрізняйте означення від іменної частини складеного присудка. Пор.: 1. Гарні троянди. 2. Колючі квіти. 3. Троянди колючі, але вони гарні. У перших двох реченнях означення стоять на своєму місці — перед підметом (означуваним словом). У третьому реченні пропущено дієслово-зв’язку є (є колючі, є гарні)

Номер слайду 5

Завдання: перепишіть речення. Підкресліть означення та визначте, узгоджені вони чи неузгоджені. Ромашка здавна символізує інтимний вибір «любить — не любить». 2. Барвінок уособлює невмирущу пам’ять про покійних. 3. Душевну красу та святість символізують волошки. 4. Особливу силу вони мають для молодих: пучком васильків кроплять наречених на весіллі («Словник символів»). 5. І марили айстри в розкішнім півсні про трави шовкові, про сонячні дні... (Олександр Олесь). 6. Чорнобривці чорноброві квітнуть в тиші вечоровій (В. Семенко). 7. Краса троянди душу чарує, її усмішка серце хвилює (Б. Пісний).

Номер слайду 6

ПРИКЛАДКА ЯК ОСОБЛИВИЙ ВИД ОЗНАЧЕННЯПРИКЛАДКА - особливий вид означення, яке виражене іменником та узгоджується з означуваним словом у відмінку, надає слову додаткову (другу) назву. Прикладка вказує на рід заняття, вік, національність, власні назви тощо: За що ж розгнівалась мати-природа (П. Воронько)

Номер слайду 7

Правопис прикладок. Непоширена –виражена одним словом. Поширена – виражена кількома словами 1. Два загальних іменники пишуться через дефіс: місто-герой, поет-романтик, інженер-конструктор.2. Коли прикладка – власна назва і стоїть перед загальною, то пишеться через дефіс: Дніпро-ріка, Україна-мати, але ріка Дніпро, мати Україна.3. Прикладки – власні назви газет, журналів, книг, творів, підприємств та ін. пишуться в лапках і з великої літери: кінотеатр «Україна», завод «Арсенал». Поширена прикладка, яка стоїть після означуваного слова, виділяється комами:І Оксану, мою зорю, мою добру волю, щодень Божий умивали (Т. Шевченко)

Номер слайду 8

УВАГА!Не є ПРИКЛАДКАМИ такі утворення:а) складні слова: диск-жокей, стоп-кран, музей-квартира;б) сполучення синонімів: море-океан, путь-дорога, рід-плем’я;в) антонімів: імпорт-експорт, купівля-продаж;г) асоціативні сполучення, які означають одне поняття: хліб-сіль (їжа, гостинність), руки-ноги (частини тіла), батько-мати (батьки), моря-океани. ПОМІРКУЙЗніми риски, підкресли прикладки. Відгадай загадки. Вийшла звідкись гарна дівка, На ній стрічка/семицвітка; А де з річки воду брала, Там коромисло зламала.2. Скрізь, неначе крокодил, Встромить ніс/насос, І якщо почує пил, – Працює ……3. Я дерево/красень, А звуть мене ……4. Всі ми в шапочках/брилях Заховались під кущі, Бо як вийдемо на шлях – Враз опинимось в борщі.

pptx
Додано
14 серпня 2022
Переглядів
5282
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку