Презентація "Ознаки й переваги гармонійного спілкування. Правила гарного співрозмовника / гарної співрозмовниці" для 5 класу НУШ

Про матеріал
Презентація до уроку української мови у 5 класі НУШ за Модельною навчальною програмою «Українська мова. 5–6 клас», автори Голуб Н. Б., Горошкіна О. М., рекомендованою Міністерством освіти і науки України (наказ Міністерства освіти і науки України від 12 липня 2021 року №795) "Ознаки й переваги гармонійного спілкування. Правила гарного співрозмовника / гарної співрозмовниці." містить теоретичні аспекти теми та різноманітні завдання для формування мовленнєвих навичок здобувачів освіти за підручником: Українська мова. Голуб Н., Горошкіна О. Підручник для 5 класу закладів загальної середньої освіти. − Київ, Видавничий дім «Освіта», 2022, рекомендованим Міністерством освіти і науки України. (наказ Міністерства освіти і науки України від 08 лютого 2022 р. № 140)
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Ознаки й переваги гармонійного спілкування. Правила гарного співрозмовника / гарної співрозмовниці.

Номер слайду 2

Епіграф- поважайте себе,- поважайте інших, - будьте відповідальнимиза свої дії та вчинки. (Мати Тереза) трьох правил:

Номер слайду 3

Поміркуймо. Що, на вашу думку, означає слово «ГАРМОНІЯ»У тлумаченні значення слова «ГАРМОНІЯ» використовують такі слова: співзвуччя, злагодженість, взаємна відповідність якостей. У музиці гармонія – це приємна для слуху злагодженість звуків, милозвучність. А що, на вашу думку, означає гармонія у стосунках, спілкуванні? Назвіть дії, вчинки, які свідчать про гармонію у стосунках людей. Якби вам довелося намалювати його у вигляді певного образу, що б ви намалювали? Які слова асоціюються у вас із поняттям «гармонійне спілкування»?Що робить спілкування гармонійним?Чому треба прагнути гармонії у спілкуванні?

Номер слайду 4

Важливо!!! ОЗНАКАМИ ЕФЕКТИВНОГО СПІЛКУВАННЯ є те, що інформацію почули, зрозуміли і сприйняли, а отже – результату досягнуто, наміри реалізовано. Ознаками гармонійного спілкування є доброзичлива атмосфера, теплі, приязні стосунки, емпатія, активність і зацікавлення всіх учасників спілкування, позитивне налаштування їх. «Гармонійно» – це коли всім цікаво, добре й затишно. Треба пам’ятати також про важливість внутрішнього гармонійного діалогу. Його складники – це те, про що ми думаємо, які настанови собі даємо, з якими думками засинаємо і прокидаємося, які претензії собі висуваємо, про що турбуємося і чого боїмося. Цей діалог має бути максимально позитивний! Тоді людина живе в гармонії з собою. Словник. Емпатія – здатність однієї людини розуміти, відчувати і розділяти почуття, переживання, емоційний стан іншої людини і враховувати це. Чому в спілкуванні треба прагнути гармонії?Прочитайте подану інформацію.

Номер слайду 5

Прочитайте тексти, зіставте атмосферу спілкування. Розвиваймо компетентності– З днем народження тебе, Маріє! – заспівав смартфон голосом Хантера.– Дякую, Хантере!– Шкода, що я не дівчина і не можу прийти натвою вечірку, – зітхнув він.– Хантере, ти казав, що не ображаєшся…Марія посмутніла. Чи не вперше пошкодувала, що вирішила влаштувати цілковито дівчачу вечірку.– Та ні, Маріє, все ок! Повеселися там і за мене теж. А через те, що ти не запросила мене, подаруноквіддам аж у понеділок! Щоб знала. Хантер сміявся, то й Марія усміхнулася (Н. Ясіновська).

Номер слайду 6

– Слухай, а чого це тебе в цирку не було? – питає. – Це ж ми завдякитобі туди й пішли – стільки макулатури приніс!– Та я… воно якось…– Добре, добре, не пояснюй, –засміялася Іринка. – Я все розумію. Навіть цікавіше, що ти не з нами сидів. Вона підморгнула :– На от, пригощайся. (Кузько Кузякін). У якому спілкуванні є відчуття гармонії? Завдяки чому? Чи важливо в розмові називати того, до кого звертаєшся, на ім’я?Який із діалогів ви хотіли б відредагувати? Зробіть це. Аналізуємо і розмірковуємо

Номер слайду 7

Аналізуємо і розмірковуємо. Прочитайте речення. Про що в них ідеться? Чи може вплинути слово на атмосферу спілкування? Як саме? Наведіть приклади.1. Слово може зцілити. 2. Слова є стимулами – вони викликаютьреакцію чи відповідь. 3. На вибір слів впливають думки, які ми хочемо передати. 4. Слова мають величезну силу, і неприємні фрази, сказані іншій людині, можуть лишити слід на все життя. 5. Одна необережна фраза може зруйнувати добрі стосунки. 6. Перш ніж дозволити може поранити, а словам минути зуби, випробуйте їх на смак (За Дж. Борґом).

Номер слайду 8

Розмірковуємо1. Чи любите ви спілкуватися?2. Хто ваш улюблений співрозмовник / улюблена співрозмовниця? Чому?3. Чи хотіли б ви стати бажаним співрозмовником / бажаною співрозмовницею?4. Якого співрозмовника/яку Співрозмовницю ви назвали б гарним/гарною?5. Як стати гарним співрозмовником/ гарною співрозмовницею?

Номер слайду 9

Важливо!!!

Номер слайду 10

Розвиваймо компетентностіПрочитайте прислів’я. Які поради в них народ дає кожній людині? За поданим зразком поясніть, що вони означають. ЗРАЗОК: Слово – срібло, мовчання – золото. Цей фразеологізм пояснює нам, що важливо не тільки вміти красиво і правильно говорити, але й мовчати, якщо це доцільно в конкретній ситуації. Срібло, як відомо, дешевший метал, ніж золото, тому ці слова використано для образності й виразності думки. Від красних слів язик не відсохне. Гостре словечко коле сердечко. Красне слово – золотий ключ. Не кидай слова на вітер. Слово вилетить горобцем, а вернеться волом. Не завжди говори, що знаєш, але завжди знай, що говориш. Кажи не кажи, а своє слово держи. Слухай кожного, але не з кожним говори. Або розумне казати, або зовсім мовчати. Не кажи «зроблю», а кажи «зробив»!

Номер слайду 11

Рефлексія

Номер слайду 12

Домашнє завдання. Опрацювати сторінки підручника 268,271, повторити теоретичний матеріал;Написати есе на одну з тем:● Мій ідеальний образ гарного співрозмовника/гарної співрозмовниці● Мої улюблені співрозмовники/ співрозмовниці

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Горева Оксана Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Губар Алла Анатоліївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
24 квітня 2023
Переглядів
4962
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку