Презентація "П.Чайковський.

Про матеріал
Презентація на тему "П.Чайковський. до уроку "Перетворення жанрів" в четвертому класі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Чайковський Петро Ілліч

Номер слайду 2

Петро Ілліч Чайковський народився в 1840 році в маленьком містечку-заводі Воткінську на Уралі (Тепер це місто розташовано в Удмуртії). Там батько композитора служиив директором Горного заводу.

Номер слайду 3

Чайковський народився в чудовій сім’ї дворянського походження.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Батьки Петра Ілліча любили музику. Його мати грала на фортепіано і чудово співала. Завдяки цьому в будинку Чайковських нерідко проходили любительські концерти Завжди звучала класична музика та народні пісні.

Номер слайду 6

 С чотирьох років проявилась музична обдарованість маленького Чайковського і його почали вивчати грі на фортепіано. Але в 10 років його вітдали вчитися в Петербурзьке Училище Правознавства. Після закінчення училища П.І. Чайковский пішов на службу чиновником в Міністерство юстиції.

Номер слайду 7

Але музикою він продовжував займатися, як любитель. В 1862 році Чайковський поступив вчитися в Петербурзьку консерваторію. Його вчителем став видатний піаніст и композитор Антон Григорович Рубінштейн, засновник консерваторії в Петербурзі.Закінчив Петро Ілліч консерваторію зі срібною медаллю в 1865 році.

Номер слайду 8

На протязі дуже короткого часу Чайковський став відомим в усій Росії. Поступово його музикою ознайомились і в Європі. Він створив перші для Росії підручники.

Номер слайду 9

Незабаром П.І Чайковський одружився на Антоніні Іванівні Miлюковій Але з різних причин пара розлучилася. Петро Ілліч пережив важкізть духовної кризи, залишив роботу в консерваторії і виїхав з Москви. Далі в його житті відбувались постійні переїзди і подорожі.

Номер слайду 10

Останні десять років життя, ім’я Петра Чайковського було відомо в усьому світі та набуло величезної слави і популярності.

Номер слайду 11

Життя Чайковського раптом закінчилося. Він приїхав до Санкт-Петербурга ,через кілька днів захворів холерою і помер. Це стало тяжкою втратою для російської та світової музичної культури. Чайковський був похований в Санкт-Петербурзі в Александро-Невській Лаврі.

Номер слайду 12

В 1894 році в м.Клину був заснований музей Петра Ілліча Чайковського.

Номер слайду 13

Симфонії Концерти Симфонічні увертюри Фортепіанні п’еси Романси Воєвода (1868) Ундина (1869) Опричник (1872) Євгений ОнегІн (1878) Орлеанска діва (1879) Мазепа (1883) Черевички (1885) Чародійка (1887) ПІкова дама (1890) Основні жанри творчості Опери т

Номер слайду 14

БАЛЕТИ «Лебедине озеро» (1876) «Спяча красуня» (1889) «Щелкунчик» (1891)

Номер слайду 15

Петро Ілліч Чайковський присвятив музиці все своє життя. Він зробив величезний внесок у розвиток опер, балетів, симфонії та камерних творів. Петро Ілліч був і залишається найбільш популярним композитором класиком 19-21 століття.

Номер слайду 16

П.І.Чайковський в Україні.  Тут виникли його романси на вірші Шевченка і знаменитий Перший фортепіанний концерт, в одній з мелодій якого звучить наспів лірників, а у фіналі Концерту звучить мелодія пісні “Вийди, вийди, Іванку”.

Номер слайду 17

Низи. Пам'ятник Чайковському Загалом понад 30 своїх творів Чайковський написав в Україні, серед яких дві симфонії (одну з них ще за його життя назвали “Українська”), опери “Євгеній Онегін”, “Черевички”, “Орлеанська діва”, “Мазепа”, балет “Лебедине озеро

Номер слайду 18

Тростянець. Пам'ятник Чайковському У 1864 р. студент консерваторії Петро Чайковський вперше приїхав на канікули в Тростянець на запрошення свого друга князя Олексія Васильовича Голіцина (1832-1901), там він написав свай перший симфонічний твір — увертюру до драми О. Островського«Гроза». 

Номер слайду 19

П.Чайковський. “Пори року” (Осінь) Найчастіше бував у Кам’янці на Черкащині. Тут мешкала рідна сестра композитора Олександра та її родина.

Номер слайду 20

 За словами брата, цей куточок України був “осяйним пунктом” для Петра Ілліча. Він писав, що тут «знайшов відчуття миру в душі, яке даремно шукав у Москві та Петербурзі». Як “обітованого раю” чекав він літа, коли міг туди поїхати. 

Номер слайду 21

Меморіальна дошка біля Одеського театру опери та балету, пров. Чайковського, В останній рік свого життя Чайковський диригував своїми симфоніями у великих містах України: Києві, Харкові, Одесі. Один із концертів композитор дав на підтримку Одеського симфонічного оркестру.

ppt
Додано
1 лютого 2021
Переглядів
3175
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку