Презентація "Пам'ять про неї не згасне ніколи: образ Лесі Українки в художній, науковій літературі та кіномистецтві"

Про матеріал
Дану презентацію можна використовувати для проведення уроку з української літератури. В ній міститься інформація про значення творчості Лесі Українки, розглянуто її образ в художній та науковій літературі, кіномистецтві.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Пам’ять про неї не згасне ніколи: образ Лесі Українки в художній, науковій літературі та кіномистецтві Вчитель української мови та літератури Бабіюк Н. А.

Номер слайду 2

“Як умру, на світі запалає покинутий вогонь моїх пісень, і стримуваний пломінь засіяє, вночі запалений, горітиме удень.” Л.Українка.

Номер слайду 3

Значення творчості Винятково велике значення творчості Лесі Українки в історії української літератури полягає в тому, що вона збагатила українську поезію новими темами й мотивами; досконало володіючи катренами й октавами, сонетами й оригінальними строфічними будовами, використовуючи гексаметр, верлібр, п’ятистоповий вірш тощо, вона збагатила строфіку, ритміку й метрику української поезії.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Образ Лесі Українки в художній та науковій літературі

Номер слайду 8

Осляк І.Ф. З вогнем Прометея. – К.: Радянська школа, 1969. – 183 с. Посібник “З вогнем Прометея” висвітлює цікаву сторінку з життя і літературної діяльності Лесі Українки: на численних прикладах автор досліджує багатогранну інтерпретацію образу Прометея в творчості поетеси, вказує на тісний зв'язок її із соціально-політичною боротьбою кінця XIX – початку XX ст. Книжка розрахована на вчителів і учнів середніх шкіл; на викладачів і студентів філологічних факультетів вищих навчальних закладів та широкі кола читачів.

Номер слайду 9

Українка Леся. МРІЇ ЗЛАМАНЕ КРИЛО: Зб. творів, док. i спогадів: для серед. шк. віку. / Упорядник есе та доповід. матеріалів В.А. Костюченко. – К.: Веселка, 1993. – 222 с.: іл. Книжка дасть юному читачеві цілісне уявлення про становлення великого митця і, головне, - пробудить інтерес до подальшого самостійного вивчення творчості видатної дочки українського народу. Костенко А. Співачка досвітніх вогнів. – К.: Веселка, 1971. – 223 с. Ця книжка розповідає про те, як хвороблива маленька дівчинка виросла у сильну духом народну поетесу, відому далеко за межамиУкраїни.

Номер слайду 10

Рисак О.О. Лесин дивосвіт. – Львів: Світ, 1992. – 184 с. В цій монографії досліджується творчість Лесі Українки – яскравий зразок реалістичної манери письма, збагаченої взаємодією з іншими художніми методами, стилями, а також процесами кореспонденції мистецтв. Автор стверджує, що творчість Лесі Українки, виражаючи духовну атмосферу часу, несла в собі прикметні ознаки особистості митця, одержимого духом боротьби за правду свого ідеалу – національну гордість і соціальну справедливість. Для наукових працівників, викладачів, студентів, літературознавців, учителів шкіл.

Номер слайду 11

Кармазина М. Леся Українка. – К.: Альтернативи, 2003. – 416 с.; іл. На основі документальних матеріалів висвітлюється непростий життєвий і творчий шлях Лесі Українки, суперечливий процес її становлення як української письменниці в умовах імперської діяльності. Ця книжка – це спроба відтворити гаму душевних переживань, духовних та інтелектуальних шукань Лесі Українки, збагнути сутність складних життєвих колізій, в які потрапляли герої її творів. Розрахована на тих, кого цікавить розмаїта проблематика національного минулого, зокрема питання становлення української інтелектуальної еліти.

Номер слайду 12

Олійник М. Дочка Прометея. – К.: Веселка, 1977. – 287 с. По-різному складаються письменницькі долі, як і взагалі людські долі. Лесина ж доля не звична. Щедро обдарована талантом, наділена ніжним, чутливим серцем, сповненим палкої любові до людей, поетеса зазнала і великого горя: протягом усього життя її переслідувала хронічна, невиліковна тоді хвороба... Але ніщо не могло зламати Лесю Українку – людину, жінку, яка відважно зі співом на вустах йшла проти життєвих бур і незгод. Іншої такої письменниці, борця немає у світі.

Номер слайду 13

Леся Украинка в воспоминаниях современников. – М.: Художественная литература, 1971. – 511 с. Із сторінок цієї збірки звучать голоси сучасників великої української поетеси (Зерова М., Франка І., Рильського М., Білецького А.), що покликані відтворити риси її високообдарованої творчої натури.

Номер слайду 14

Спогади про Лесю Українку. – К.: Дніпро, 1971. – 483с. У книзі спогадів про геніальну дочку українського народу Лесю Українку вміщено цікаві мемуарні матеріали про її життя і творчість, написані рідними і близькими поетеси (Оленою Пчілкою, Петром Косачем, Клементом Квіткою, Ольгою Косач-Кривинюк, Ольгою Кобилянською, Агатангелом Кримським), а також уривки з листування мемуарного характеру з видатними її сучасними – Іваном Франком і Михайлом Павликом.

Номер слайду 15

Зюков Б.Б. На сцене и экране – Леся Украинка. – К.: Мистецтво, 1987. – 237 с. Книга являє собою історії постановок своєрідних та складних для сценічного втілення творів Лесі Українки в театрі, кіно та на телебаченні. Залучені матеріали досліджень творчості Лесі Українки, рецензії на вистави, висловлювання акторів та режисерів; автор дає оцінку виставам, кінострічкам та телефільмам.

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Використання образу Лесі Українки

Номер слайду 18

Памґятники за кордоном

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Для самоосвіти пропоную перегляд фільмів: «Леся Українка» (документальний фільм Богдана Голеня), «Леся Українка»(фільм із циклу «Великі українці», «Цікаві факти про Лесю Українку» (документальний фільм), «Стежками Лесі Українки» (документальний фільм)

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Дякую за увагу!

ppt
Додано
27 жовтня 2022
Переглядів
697
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку