Презентація "Паразитичні зоопатогенні та фітопатогенні гриби"

Про матеріал
Дана презентація ознайомить учнів із паразитичними грибами та особливостями їхньої життєдіяльності; розширить знання про пристосування грибів до паразитизму; ознайомить з профілактичними заходами щодо захворювань рослин, тварин і людини, спричинених грибами.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Паразитичні – фітопатогенні та зоопатогенні гриби.

Номер слайду 2

Мета уроку: навчальна - ознайомити учнів із паразитичними грибами та особливостями їхньої життєдіяльності; розширити знання про пристосування грибів до паразитизму; ознайомити з профілактичними заходами щодо захворювань рослин, тварин і людини, спричинених грибами; розвиваюча - розвивати вміння працювати в групах, навички самоаналізу; виховна - виховувати розуміння того, що людина є частиною природи; виховати любов до біології.

Номер слайду 3

1. Цифровий біологічний диктант. Виписати номери тверджень відповідно до варіанта: I варіант — мукор;II варіант — пеніцил;III варіант — дріжджі.

Номер слайду 4

Твердження:1. Біла цвіль.2. Сапрофітне живлення.3. Має багатоклітинний міцелій.4. Одноклітинний гриб.5. Розмножується брунькуванням.6. Є джерелом антибіотиків.7. Використовують у хлібопекарській промисловості.8. Спори утворюються в кулястих спорангіях.9. Розмножується спорами.10. Псує продукти харчування.11. Спорангії мають вигляд китиць.12. Здатний існувати в анаеробному середовищі.

Номер слайду 5

Відповіді:І варіант — 1, 2, 4, 8, 9, 10; ІІ варіант — 2, 3, 6, 9, 11;III варіант — 5, 7, 12.

Номер слайду 6

2. Перевірка сенканів на теми «Мукор», «Пеніцил». Наприклад: Мукорбілий, одноклітиннийпсує, розкладає, спороноситьу природі виконує санітарну функціюцвіль

Номер слайду 7

3. «Мозковий штурм». Чим відрізняється грибниця мукора від грибниці пеніцилу?

Номер слайду 8

4. Розгадування кросворда.{8799 B23 B-EC83-4686-B30 A-512413 B5 E67 A}1 Г2 Р3 И4 Б5 И

Номер слайду 9

Питання:1. Частина гриба, у якій утворюються спори 2. Цвілевий гриб.3. Вегетативне тіло гриба.4. Сполука, яка вбиває або гальмує ріст і розмноження хвороботворних мікроорганізмів.5. Цвілевий гриб, з якого отримують лікарські препарати.

Номер слайду 10

Кросворд{8799 B23 B-EC83-4686-B30 A-512413 B5 E67 A}СПОРАНГІЙМУКОРГРИБНИЦЯАНТИБІОТИКПЕНІЦИЛ

Номер слайду 11

5.«Закінчи речення». На продуктах харчування може оселятися… (мукор).2. Цей гриб належить до… (нижчих).3. Спори в мукора утворюються в кулястих… (спорангіях).4. На відміну від мукора, пеніцил — (багатоклітинний гриб).5. Пеніцил став відомим на весь світ завдяки тому, що з нього був виділений перший… (антибіотик).6. До грибів, які не утворюють грибницю, належать… (дріжджі).7. Їх використовують для… (отримання спирту, хлібопекарській та пивоварній промисловості).

Номер слайду 12

Тема уроку: Паразитичні – фітопатогенні та зоопатогенні гриби.

Номер слайду 13

Мета уроку: навчальна - ознайомити учнів із паразитичними грибами та особливостями їхньої життєдіяльності; розширити знання про пристосування грибів до паразитизму; ознайомити з профілактичними заходами щодо захворювань рослин, тварин і людини, спричинених грибами; розвиваюча - розвивати вміння працювати в групах, навички самоаналізу; виховна - виховувати розуміння того, що людина є частиною природи; виховати любов до біології.

Номер слайду 14

Епіграф: Володіти знаннями однаково, що володіти скарбом. Народна мудрість.

Номер слайду 15

Побудова «Асоціативного куща» нахлібник дармоїд гетеротрофне може існувати дрібний без хазяїна приносить шкоду. ПАРАЗИТ

Номер слайду 16

Які особливості життєдіяльності паразитів?Паразит використовує як джерело живлення і середовище існування як рослини, так і тварин; можуть паразитувати на поверхні тіла організму (хазяїна), а можуть — у тілі самого хазяїна; мають спеціальні органи прикріплення до субстрату, поглинання їжі (наприклад, гаусторії).

Номер слайду 17

Загальні риси паразитизму:той або інший ступінь небезпеки для хазяїна;більш-менш постійний зв’язок між хазяїном і паразитом;повна залежність паразита від їжі, одержуваної від хазяїна у вигляді або перетравлених продуктів, або тканин його організму.

Номер слайду 18

Висновок: Паразитизм — форма співжиття організмів різних видів, за якої один з них (паразит) використовує іншого (хазяїна) як джерело живлення та середовище існування. Наука, що займається вивченням паразитів та спричинених ними хвороб організмів, називається паразитологією.

Номер слайду 19

. Особливості будови й життєдіяльності грибів-паразитів. Крихітна мікроскопічна спора гриба розростається і створює нитки, які обплітають тканини, проникають в клітини. Гриб розпочинає використовувати речовини клітин, таким чином спричинюючи в результаті їхнє повне відмирання

Номер слайду 20

Способи зараження:проникають у організм через пошкоджені місця (наприклад, після пошкодження комахами, морозом, градом). є група грибів, що здатні виділяти отруйні речовини і убивати клітини, при цьому живлячись їхнім вмістом. існують паразити, спори котрих проникають у організм рослини крізь продихи листків, коріння, маточку т.п.

Номер слайду 21

Способи розповсюдження:вистрілюють власні спори на мух, що пролітають біля них. Спора, що потрапила на поверхню комахи, проростає й створює грибницю, що всмоктує усе необхідне для існування гриба із тіла мухи. Через два-три дні муха вмирає, а гриб знову «полює». Спори водяних грибів здатні навіть плавати, оскільки мають джгутики.

Номер слайду 22

Різноманітність грибів-паразитів Робота в групах. Завдання:1-група — трутовики, парша, сіра гниль фітофтора, іржасті гриби;2-група — борошнисторосяні гриби, ріжки;3 група — сажкові гриби, збудники мікозів людини.

Номер слайду 23

Трутовики. З їхнього нижнього боку помітні отвори, через які випадають спори.

Номер слайду 24

Парша яблук

Номер слайду 25

Сіра гниль. Цей гриб оселяється на фруктах, овочах та псує їх.

Номер слайду 26

Фітофтора. На листках картоплі паразит утворює темні, а на бульбах – сірі плями. На вражених цими грибами плодах помідорів з’являються бурі плями, а самі плоди стають водянистими й непридатними для споживання.

Номер слайду 27

Іржасті гриби. На уражених грибом листках і стеблах з’являються бурі плями, звідки й назва хвороби, налічують близько 7000 видів

Номер слайду 28

Борошнисторосяні гриби. Білувата грибниця нагадує розсипане борошно. Згодом грибниця темнішає. Вона виділяє клейку рідину, що нагадує краплини роси.

Номер слайду 29

Ріжки. Ріжки утворюють у колосках уражених рослин темні ріжкоподібні утвори. На них розташовані спорангії.

Номер слайду 30

Сажкові гриби. Таку назву гриби дістали внаслідок того, що хворі рослини мають вигляд обвуглених або обсипаних сажею частин.

Номер слайду 31

Збудники мікозів людини.

Номер слайду 32

Заходи профілактики зараження:використання агротехнічних, біологічних, хімічних методів боротьби;карантинні заходи, що не допускають завезення збудників хвороб та шкідників з інших країн;виведення рослин стійких проти хвороб і збудників;використання біологічних методів боротьби, тобто використання не лише живих організмів, а й продуктів їхньої життєдіяльності;дотримання правил особистої гігієни, використання протигрибкового мила у басейнах, лазнях, взувати гумові капці. У разі зараження звернутися до дерматолога.

Номер слайду 33

«Експрес-тести». 1. До паразитичних грибів належить: А трутовик Б пеніцил2. Чи спричиняють паразитичні гриби захворювання людини. А так; Б ні 3. Захворювання людини, що спричинені патологічними для неї грибами, називаються: А мікозами Б бактеріозами4. До паразитів деревних рослин належить: А трутовик Б мукор5. До одноклітинних грибів належить: А дріжджі Б пеніцил6. Чи спричиняють дріжджові гриби захворювання людини? А так Б ніstyle.text. Decoration. Underlinestyle.text. Decoration. Underlinestyle.text. Decoration. Underlinestyle.text. Decoration. Underlinestyle.text. Decoration. Underlinestyle.text. Decoration. Underline

Номер слайду 34

«Четвертий зайвий». Вибрати зайвий термін і пояснити свій вибір.1. Хітин, глікоген, хлорофіл, сечовина.2. Паразити, автотрофи, сапротрофи, симбіонти.3. Мітохондрії, ядро, пластиди, клітинна стінка.

Номер слайду 35

«Термінологічне лото». Гриби — це…Плодове тіло — це…Грибниця — це…Гриби-симбіонти — це…Гриби-паразити — це…Пеніцил — це…Антибіотики — це…Мукор — це…Дріжджі — це…Мікологія — це…rrrr

Номер слайду 36

«Знайди відповідність»Поставте знак «+» у відповідних стовпчиках таблиці.{8799 B23 B-EC83-4686-B30 A-512413 B5 E67 A}№п/п. Паразитичні гриби. Спричиняє хвороби рослин. Спричиняє хвороби тварин. Спричиняє хвороби людини1 Фітофтора2 Трихофітон (збудник стригучого лишаю)3 Ріжки4 Кандида5 Трутовик6 Аспергіл

Номер слайду 37

Фронтальна бесіда.1. Чим відрізняється живлення грибів-паразитів від живлення цвілевих грибів?2. Де оселяються гриби-паразити? Назвіть відомі вам види цих грибів.3. Яку шкоду спричинюють гриби-трутовики і як з ними боротися?4. Чи викликають гриби-паразити захворювання людини і тварин?

Номер слайду 38

«Біологічна задача». Свіжі гриби містять 90 % води, а сушені — 12 % води. Скільки сушених грибів отримають із 20 кг свіжих?

Номер слайду 39

Розв’язання: Свіжі та сушені гриби містять воду та суху речовину (мікроелементи, клітковина, білки, жири, вуглеводи та ін.). Нехай свіжих грибів взяли 100 %, що становить 20 кг за умовою задачі. Тоді сухої речовини вони містять 100 – 90 = 10 (%), або 20 : 100 • 10 = 2 (кг). При висиханні свіжі гриби втрачають вологу, а вміст сухої речовини не змінюється. Отже, нехай тепер 100 % становить вага сушених грибів, з яких 12 % — це вода, тоді 100 – 12 = 88 (%) — це суха речовина грибів. Знайдемо масу сушених грибів: 2 : 88 • 100 = 2 кг. Відповідь: 2 кг.

Номер слайду 40

Домашнє завдання: Опрацювати & 53 параграф підручника.Індивідуальні та творчі завдання.1. Підготувати цікаву інформацію про шапинкові гриби.2. Скласти «шпаргалку» (короткий конспект) з помилками за темою «Гриби-паразити».

Номер слайду 41

Дякую за увагу!rrrrr

pptx
Пов’язані теми
Біологія, 6 клас, Презентації
Додано
11 лютого 2023
Переглядів
1271
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку