Презентація "Пароутворення і конденсація”

Про матеріал

Мета уроку:

1. ознайомити з особливостями фізичних процесів переходу речовини з рідкого стану в газоподібний і навпаки
2. розвивати уміння спостерігати, аналізувати фізичні явища, робити висновки
3. формувати вміння застосовувати отримані знання на практиці

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Природа так про все подбала, що всюди ти знаходиш, чому вчитися. Леонардо да Вінчі

Номер слайду 2

Я ж бачила, як хмарка та вродилась:вона повстала з гучного потокутуманом білим, парою без барвиі тихо поплила понад водоюглибокими ярами далі вгору,поволі підвелась, немов насилу,і вгору подалась. Вона чіпляласьза смерекові гребені зелені,за уступи обголеної кручіі за колиби там, на полонині,немов людина, що з тяжким зусиллямна гору добувається. І вийшла,і стала на верхів’ї, і всміхнуласьдо місяця, мов дівчина білява,і заясніла, легка та прозора,мов ясна мрія. Хто у ній пізнавоту важку, безбарвну, вогку хмару,що сунулась так тяжко по долині?.. Леся Українка

Номер слайду 3

Мета уроку: 1. ознайомитися з особливостями фізичних процесів переходу речовини з рідкого стану в газоподібний і навпаки2. розвивати уміння спостерігати, аналізувати фізичні явища, робити висновки3. формувати вміння застосовувати отримані знання на практиці Тема уроку “Пароутворення і конденсація”

Номер слайду 4

МОЛЕКУЛЯРНА МОДЕЛЬ РІДИНИРідину покидають молекули,які знаходяться на поверхні,їх Ек більша Еп. Середня кінетична енергія молекул, що залишилися, зменшується, а рідина охолоджується.

Номер слайду 5

Процес переходу речовини з рідкого стану в газоподібний називається пароутворенням.

Номер слайду 6

Види пароутворення : ВИПАРОВУВАННЯКИПІННЯ

Номер слайду 7

Наданні першої медичної допомоги при підвищенні температури тіла:• викликати лікаря;• до приходу лікаря укласти хворого в ліжко і змусити його роздягнутися;• взяти м'яку ганчірочку, воду (капнути в неї кілька крапель оцту або спирту);• ганчірочку намочити у воді, трохи віджати і обтерти хворого, вкривати не треба, можна трохи помахати над ним рушником, тоді випаровування піде швидше і температура тіла знизиться;• дочекатися лікаря;

Номер слайду 8

Дослід 1 Температура речовини — перша причина, що впливає на швидкість пароутворення.

Номер слайду 9

Дослід 2 Площа вільної поверхні —друга причина, що впливає на швидкість пароутворення.

Номер слайду 10

Дослід 3 Швидкість видалення парів з поверхні – третя причина, що впливає на його швидкість.

Номер слайду 11

Дослід 4 Рід речовини — четверта причина різної швидкості пароутворення.

Номер слайду 12

Швидкість випаровування залежить від: Температури. Площі поверхні рідини. Швидкості видалення парів з поверхні рідини. Роду рідини

Номер слайду 13

Прояви конденсації в природі: випадання роси, утворення хмар, поява туману. Конденсація – це процес переходу речовини з газоподібного стану в рідкий.

Номер слайду 14

Одночасно з переходом молекул з рідини в пару відбувається й зворотний процес. Безладно рухаючись над поверхнею рідини, частина молекул знову повертається в неї. Перехід речовини з газоподібного стану в рідкий називають конденсацією.

Номер слайду 15

Тверде тіло. Газ (пара)Антисублімація. Сублімація. Пароутворення. Конденсація. Рідина

Номер слайду 16

Питання: Вийшовши в жаркий день з річки, ви відчуваєте прохолоду. Це відчуття посилюється у вітряну погоду. Поясніть, чому це відбувається?Що охолоне швидше за однакових умов: жирний суп або чай? Поясніть, чому?Нам часто доводиться прати і сушити білизну. У яку погоду це найкраще робити? Що необхідно, щоб білизна швидше висохла?Чому температура води у відкритих водоймах в літню пору майже завжди нижче температури навколишнього повітря?

Номер слайду 17

{69 C7853 C-536 D-4 A76-A0 AE-DD22124 D55 A5}Варіант 11 . Випаровування відбувається ... А. при будь-якій температурі Б. при температурі кипіння В. при певній для кожної рідини2 . При збільшенні температури рідини швидкість випаровування ... А. зменшується Б. збільшується В. не змінюється3 . При наявності вітру випаровування відбувається ... А. швидше Б. повільніше В. не впливає на випаровування. Варіант 21 . Якщо немає надходження енергії до рідини ззовні, то випаровування супроводжується ...температури рідини. А. зниженням. Б. підвищенням2 . При збільшенні площі вільної поверхні рідини швидкість випаровування ... А. не змінюється. Б. збільшується. В. зменшується3 . При конденсації рідини відбувається ...енергії. А. поглинання. Б. виділення

Номер слайду 18

Відповіді:1 варіант1. А2. Б3. А2 варіант1. А2. Б3. А

Номер слайду 19

В пустелях температура земної поверхні може підвищуватися до 70 - 80 С вдень і падати до 4 С до кінця ночі. У цих умовах більшість ящірок шукає притулок. Крім того ящірка здатна міняти положення тіла і його забарвлення , а коли температура стає високою , може також зменшити поверхню тіла, втягуючи ребра.

Номер слайду 20

Шерсть у собак дуже тепла, а потових залоз в шкірі практично немає (Є тільки на пальцях лап ) . Собаки ніколи не пітніють . Влітку їм стає особливо спекотно. Щоб охолодити себе , собака широко розкриває рота і висовує язик . Слина починає інтенсивно випаровуватися, і температура тіла знижується до нормальної.

Номер слайду 21

У зайця великі вуха , але зовсім не для того, щоб слухати , а для того щоб ними ... потіти. Кожен квадратний сантиметр вуха випромінює до 10 калорій тепла на годину. У спеку заячі вуха відводять третину тепла, що утворюється при обміні речовин.

Номер слайду 22

У слона в шкірі немає жодної потової залози. Але водойма у слона завжди під рукою. Набирає слон слини з рота хоботом і розмазує по тілу. Відразу полегшення відчувається - адже слина добре випаровується

Номер слайду 23

Домашнє завдання: Опрацювати матеріал підручника §46, вправа 46 (2-4)Скласти і написати коротке оповідання чи казку, в основі якого лежатимуть явища випаровування і конденсації. 

pptx
Пов’язані теми
Фізика, Матеріали до уроків
Додано
23 липня 2018
Переглядів
4296
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку