Презентація "Пауль Целан"

Про матеріал
Презентація містить біографічні дані поета, аналіз вірша "Фуга смерті", який став емблемою Другої світової війни в поезії. Крім того, в презентації використані краєзнавчі матеріали з історії міста Бахмут в роки Великої Вітчизняної війни.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Пауль Целан(1920 – 1970)“Читайте! Потрібно тільки читати, розуміння прийде само собою.” Пауль Целан Викладач зарубіжної літератури ДНЗ “Бахмутський ЦПТО” Кокоза Людмила Кирилівна

Номер слайду 2

Тема уроку: Пауль Целан (Анчель). “Фуга смерті” – один з найвідоміших творів про голокост. Художнє новаторство митця

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Слово вчителя Пауль Целан (справжнє ім’я – Павло Львович Анчель) – видатний поет другої половини ХХ ст., творчість якого однаковою мірою належала кільком європейським народам. Цього митця літературні критики називали “магом поезії другої половини ХХ ст.” Ім’я Пауля Целана стоїть поруч з іменами видатних новаторів сучасної поезії – Гійома Аполлінера, Райнера Марії Рільке, Федеріко Гарсії Лорки. Він був лауреатом літературної премії м. Бремен (1958) і Бюхнерівської премії (1960). Усі ці визначення, премії адресовані Паулю Целану, якого світу подарували Чернівці.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Складання опорного конспекту {5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}23.11.1920 р. м. Чернівцінародився Пауль Анчель, німецькомовний єврей румунського підданства1926-1930 рр.народна школа1930-1938 рр.греко-латинська гімназіяз 1938 р.вивчає медицину в м. Тур (Франція)1939 р.початок Другої світової війни, м. Чернівці (університет)28.06.1940 –22.06.1941 рр.радянський громадянин1941-1944 рр.окупація, утрата всіх рідних, трудовий табір1944 р.повернення до Чернівців, університетпочаток 1945 р.відновлення в румунському підданстві1945 р. Бухарест1947 р. Австрія1948 р. Париж20-21.04.1970 р.смерть у Парижі, міст Мірабо

Номер слайду 7

1941 року Буковину окупували німецькі й румунські війська. У Чернівцях, де тоді жив письменник, почалися каральні акції проти єврейського населення: масові розстріли, нищення синагог; євреї втратили право громадянства та змушені були носити на одягу жовту Давидову зірку, виконувати примусові роботи та не мали права після 18-ї вечора виходити на вулицю; створено єврейське гетто, де на обмеженому просторі проживали 45 тисяч осіб; 15 тисяч осіб влада залишила в місті для роботи, решту депортували до концтабору.

Номер слайду 8

Словникова робота (запис до зошитів) Голокост – загибель значної частини єврейського, циганського, слов’янського й іншого населення та соціальних спільнот Європи під час систематичного переслідування й знищення нацистами та їхніми прихильниками в Німеччині й на окупованих нею територіях упродовж 1933-1945 рр. У роки війни гітлерівці створили 22 табори смерті. Один із найстрашніших - Освенцім (Аушвіц). Фуга – поліфонічний (багатоголосий) твір, музична форма, заснована на розвитку однієї або кількох тем почергово в усіх голосах.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Вірш “Фуга смерті” Пауля Целана став “знаменням ХХ ст.”, програмним твором у німецькомовних країнах. Це не тільки яскравий взірець новітньої поезії. А й літературний пам’ятник жертвам голокосту. Поштовхом для написання вірша стали власні переживання та спостереження поета.

Номер слайду 11

Аналізування літературного твору(Слухання твору “Фуга смерті” Пауля Целана. Читає Вадим Василенко) Яку тему порушено у вірші Пауля Целана “Фуга смерті”? Як цей твір пов’язаний із музичним жанром фуги? За яким принципом побудовано вірш? Кого та що автор протиставляє у ньому?Коментар вчителя- Поезія не має розділових знаків. Ключові метафори вірша відтворюють жахливу реальність Освенціма. Починається твір Пауля Целана “Фуга смерті” з ключової метафори-оксюморона “чорне молоко світання”. Трактувати її можна неоднозначно – від конкретних образів до абстрактних: дим крематоріїв, душі загиблих, приреченість, біль, страх, відчай, безнадія, смерть.

Номер слайду 12

ФУГА СМЕРТІЧорне молоко світання ми п’ємо його надвечірми п’ємо його опівдні і зранку ми п’ємо його вночіми п’ємо і п’ємоми копаєм могилу в повітрі де лежати не буде тісно. Один чоловік живе в хаті він зі зміями грає він пишевін пише коли темніє в Німеччині твоя золотиста коса Маргаритовін пише це й з хати виходить і зорі блищатьі свистить він на псівсвистить на євреїв своїх і велить копати могилу в земліі грати до танцю наказує нам Чорне молоко світання тебе ми п’ємо вночіми п’ємо тебе зранку й опівдні ми п’ємо тебе надвечірми п’ємо і п’ємо

Номер слайду 13

Один чоловік живе в хаті він зі зміями грає він пишевін пише коли темніє в Німеччині твоя золотистакоса Маргаритотвоя попеляста коса Суламіф ми копаєм могилу в повітріде буде лежати не тісно. Він гукає глибше рийте землю ви перші ви другіспівайте і грайтевін хапається заліза в кобурі він хитаєтьсяочі в нього блакитніглибше лопатами рийте ви перші ви другіграйте далі до танцю Чорне молоко світання ми п’ємо тебе вночіми п’ємо тебе опівдні і зранку ми п’ємо тебе надвечірми п’ємо і п’ємо

Номер слайду 14

Один чоловік живе в хаті твоя золотиста коса Маргаритотвоя попеляста коса Суламіф він зі зміями граєВін гукає солодше грайте смерті бо смертьце з Німеччини майстер. Він гукає темніше торкайтеся скрипок ви злинете димом в повітрядля вас є могила у хмарах де буде лежати не тісно Чорне молоко світання ми п’ємо тебе вночіми п’ємо тебе опівдні смерть це з Німеччини майстерми п’ємо тебе зранку й надвечір ми п’ємо і п’ємо. Смерть це з Німеччини майстер очі в нього блакитнівін влучить у тебе свинцевою кулею він влучить точно. Один чоловік живе в хаті твоя золотиста коса Маргарито. Він нацьковує своїх псів на нас він дарує нам могилу в повітрівін зі зміями грає і марить смерть це з Німеччини майстертвоя золотиста коса Маргаритотвоя попеляста коса Суламіф Микола Бажан

Номер слайду 15

Коментар вчителя (продовження)Наступна метафора – “ми копаєм могилу в повітрі де лежати не буде тісно”. У ній переплетено матеріальне й духовне – гітлерівці спалювали в’язнів, із труб крематоріїв курився дим; душі мучеників-в’язнів відлітали на небо, знаходячі там вічний спокій. Головна думка. Протиставлено життя та смерть, добро та зло. Перемагає смерть. Звучить мотив приреченості, характерний для модерністської літератури. Тема. Тема Освенціма; тема особистої й суспільної трагедії; тема кохання німецького ката до золотокосої Маргарити; тема рівноправності й рівноцінності німців та євреїв. Тема смерті й пам’яті постійно повторюється. Пам’ять та забуття – стрижнева вісь творчості Целана. Особливості. Відсутність розділових знаків та рими; безліч художніх засобів(антитез, метафор, повторів, уособлень).

Номер слайду 16

Номер слайду 17

“Чорне молоко світання ми п’ємо його надвечірми п’ємо його опівдні і зранку ми п’ємо його вночі ми п’ємо і п’ємо”

Номер слайду 18

“Він гукає глибше рийте землю в перші ви другі співайте і грайтевін хапається заліза в кобурі він хитається очі в нього блакитніглибше лопатами рийте ви перші ви другі грайте далі до танцю”

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Номер слайду 28

У січні 1942 року в Бахмуті нацисти стратили сотні євреїв у штольнях алебастрового комбінату. Цей злочин проти людства пам’ятають як “Артемівський Бабин Яр”. За це в Німеччині судили лише кількох організаторів страти – через понад три десятиліття. Їм присудили від 3,5до 9 років тюрми. Причому не лише за масове вбивство в Артемівську, а й у майже десятку інших українських міст.11-12 січня 1942 року фашисти розстріляли 1224 євреїв Артемівська в шахті алебастрового заводу; їхні тіла були замуровані у камері № 46 під землею. Ще понад 300 євреїв було вбито в інших районах міста.

Номер слайду 29

12 січня 1999 року , у 57-мі роковини масової страти, в підземній камері № 46 було відкрито меморіальну “Стіну скорботи”. Автором меморіалу став архітектор Володимир Сотник.

Номер слайду 30

Номер слайду 31

Номер слайду 32

Номер слайду 33

Номер слайду 34

Номер слайду 35

Номер слайду 36

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.5
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Шкарбуль Ольга
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Василькова Ірина
    Дякую за наданий матеріал
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додав(-ла)
kokoza ludmila
Додано
21 жовтня 2023
Переглядів
1519
Оцінка розробки
4.9 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку