Презентація «Педагогічна практика В. О. Сухомлинського».

Про матеріал

Презентація реферативного характеру створена для семінару на честь 100 років від дня народження Василя Сухомлинського. У ній ідеться про періоди творчості видатного педагога, дидактико-методичну систему розвитку дитини Василя Олександровича (за О. Савченко), принципи побудови уроку.

Перегляд файлу






 (середини 60-х – 1970 р.):

розробка В. Сухомлинським у цілісному вигляді загальногуманістичних педагогічних ідей (значну увагу приділено становленню особистості дитини як цілісної, неповторної, унікальної, яка є цінністю для школи, вчителя).


У своїй теоретичній і практичній діяльності педагог відштовхувався від школи навчання (зубріння) і спрямовував всю виховну роботу на формування особистості. Така позиція дала поштовх до розвитку педагогіки співробітництва, яка спиралася на принципи гуманізму (урахуванні психологічних, фізіологічних та культурних особливостей розвитку дитини) і творчого підходу до розвитку дитини.

Фактично В. Сухомлинський сповідував педагогічні позиції, близькі до ідеї особистісно зорієнтованого навчання.


Одне з найважливіших завдань школи, вказував В. Сухомлинський, − «навчити користуватися знаннями. Якщо набуті уміння і навички тільки засвоюються й не застосовуються на практиці, навчання поступово виходить зі сфери духовного життя дитини, неначе відділяється від її інтересів, захоплень».

Педагог наголошував, що секрет розумового виховання полягає в тому, щоб виховувати у дитини здатність зосереджувати думку на одному об’єкті і переносити її на інший, тобто розвивати дискретність мислення.


О. Савченко до суттєвих ознак дидактико-методичної системи розвитку дитини В. Сухомлинського  відносить такі.

Забезпечення органічного взаємозв’язку навчання і розвитку дітей

Утвердження гуманістичних культуротворчих функцій освіти, яка повинна стати засобом облагородження особистості 

Цілеспрямований розвиток позитивної мотивації учіння

Розкриття шляхів оволодіння школярами повноцінною навчальною діяльністю

Широке залучення національної культури, особливо мистецтва 

                                          Стимулювання            учнівського       самопізнання,

самовиховання й самонавчання

В.Сухомлинський був прибічником класичної форми організації навчання – класно-урочної системи: «Уроки – обов’язкова для всіх розумова праця».

Загальнодидактичні методи

методи, що забезпечують   методи

усвідомлення, первинне

розвитку і

сприйняття поглиблення знань і вмінь   знань учнями

Методи, що забезпечують первинне сприйняття знань і вмінь учнями

Методи навчання, структура та тип уроку, організаційні та педагогічні елементи, навчальна і виховна мета матеріалу в авторській школі Сухомлинського завжди відповідали меті і завданням розробленої ним педагогічної системи.

Знання і вміння учнів перевірялись на практиці. Наприклад, під час походів потрібно було «визначити сторони світу без сонця і зірок, здобути вогонь без сірників, розпалити багаття у дощову погоду…».

Вчитель не повинен проводити щодня буденних традиційних уроків, відірваних від життя, насичених одноманітним матеріалом. Кожний урок, момент спілкування з дитиною повинен дивувати, наповнювати позитивними емоціями вчителя і учня.

Доцільно, на думку педагога, використовувати міжпредметні зв’язки, які «лежать не стільки в змісті фактичного матеріалу, скільки в характері розумової праці».

1.     Павко А.  Педагогічні ідеї В. О. Сухомлинського в інтелектуальних вимірах історії та сучасності / А. Павко, Л. Курило // Вісник Львівського університету. Серія педагогічна. – 2016. – Вип. 30. – С. 199–206.

2.     Бугай В. П. Педагогічна спадщина В. О. Сухомлинського в умовах загальноосвітнього навчального закладу [Електронний ресурс] / В. П. Бугай. –

Режим доступу : http://visnyk.chnpu.edu.ua/?wpfb_dl=750

3.     Сараєва О. В. Педагогічна система В.Сухомлинського: дидактичний аспект / О. В. Сараєва // Педагогічні науки: Зб. наук. праць. – Вип. ХХХХІІІ. – Херсон, 2006. – С. 60 – 64.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Педагогічна практика В. О. Сухомлинського. Доповідьпідготувала П. В. Мокрушина

Номер слайду 2

Якщо вчитель став другом для дитини, якщо ця дружба осяяна шляхетним потягом, поривом до чогось світлого, розумного, у серці дитини ніколи не з’явиться зло. В. О. Сухомлинський

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Періоди педагогічної творчостіВ. О. Сухомлинського

Номер слайду 5

«ПЕДАГОГIКА ГУМАНIЗМУ»Одне з найважливіших завдань школи, вказував В. Сухомлинський, − «навчити користуватися знаннями. Якщо набуті уміння і навички тільки засвоюються й не застосовуються на практиці, навчання поступово виходить зі сфери духовного життя дитини, неначе відділяється від її інтересів, захоплень». Педагог наголошував, що секрет розумового виховання полягає в тому, щоб виховувати у дитини здатність зосереджувати думку на одному об’єкті і переносити її на інший, тобто розвивати дискретність мислення. У своїй теоретичній і практичній діяльності педагог відштовхувався від школи навчання (зубріння) і спрямовував всю виховну роботу на формування особистості. Така позиція дала поштовх до розвитку педагогіки співробітництва, яка спиралася на принципи гуманізму (урахуванні психологічних, фізіологічних та культурних особливостей розвитку дитини) і творчого підходу до розвитку дитини. Фактично В. Сухомлинський сповідував педагогічні позиції, близькі до ідеї особистісно зорієнтованого навчання.

Номер слайду 6

О. Савченко до суттєвих ознак дидактико-методичної системи розвитку дитини В. Сухомлинського відносить такі.

Номер слайду 7

В. Сухомлинський був прибічником класичної форми організації навчання – класно-урочної системи: «Уроки – обов’язкова для всіх розумова праця». Принципи побудови уроку

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Методи, що забезпечують первинне сприйняття знань і вмінь учнями

Номер слайду 10

Методи усвідомлення, розвитку і поглиблення знань

Номер слайду 11

Методи навчання, структура та тип уроку, організаційні та педагогічні елементи, навчальна і виховна мета матеріалу в авторській школі Сухомлинського завжди відповідали меті і завданням розробленої ним педагогічної системи. Знання і вміння учнів перевірялись на практиці. Наприклад, під час походів потрібно було «визначити сторони світу без сонця і зірок, здобути вогонь без сірників, розпалити багаття у дощову погоду…». Вчитель не повинен проводити щодня буденних традиційних уроків, відірваних від життя, насичених одноманітним матеріалом. Кожний урок, момент спілкування з дитиною повинен дивувати, наповнювати позитивними емоціями вчителя і учня. Доцільно, на думку педагога, використовувати міжпредметні зв’язки, які «лежать не стільки в змісті фактичного матеріалу, скільки в характері розумової праці».

Номер слайду 12

1. Павко А.  Педагогічні ідеї В. О. Сухомлинського в інтелектуальних вимірах історії та сучасності / А. Павко, Л. Курило // Вісник Львівського університету. Серія педагогічна. – 2016. – Вип. 30. – С. 199–206.2. Бугай В. П. Педагогічна спадщина В. О. Сухомлинського в умовах загальноосвітнього навчального закладу [Електронний ресурс] / В. П. Бугай. – Режим доступу : http://visnyk.chnpu.edu.ua/?wpfb_dl=7503. Сараєва О. В. Педагогічна система В. Сухомлинського: дидактичний аспект / О. В. Сараєва // Педагогічні науки: Зб. наук. праць. – Вип. ХХХХІІІ. – Херсон, 2006. – С. 60 – 64. Використані джерела

zip
Додано
23 червня 2019
Переглядів
1457
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку