Профорієнтаційна робота для закладів ЗП(ПТ)О

Про матеріал
Сценарій заходу у формі конференції з профорієнтації для закладів ЗП(ПТ)О, метою якого є ознайомлення учнів ЗОЗ з професіями, терміном навчання, та правилами прийому документів до освітнього закладу – Старобільський професійний ліцей; формування вміння зіставляти свої здібності з вимогами щодо набуття конкретної професії, складати на цій основі реальний план оволодіння професією, а також забезпечення розвитку професійно важливих якостей та компетентностей особистості, виховання естетичного сприйняття майбутньої професії спрямованої на самопізнання як основу професійного самовизначення.
Перегляд файлу

Профорієнтаційна  конференція «Марафон професій»

Мета: ознайомлення учнів ЗОЗ з професіями, терміном навчання, та правилами прийому документів до освітнього закладу – Старобільський професійний ліцей; формування вміння зіставляти свої здібності з вимогами щодо набуття конкретної професії, складати на цій основі реальний план оволодіння професією, а також забезпечення розвитку професійно важливих якостей та компетентностей особистості, виховання естетичного сприйняття майбутньої професії спрямованої на самопізнання як основу професійного самовизначення.

Тип заходу: конференція.

Обладнання: відео матеріали (4 шт.), презентація, рекламна продукція, банер, фонова музика, ноутбук, медіа обладнання, макети: зачісок, виробів з бетону та заліза, кондитерських виробів, таблички з написами.

ХІД ЗАХОДУ

Ведучий:  Доброго дня!

Сьогодні ми поговоримо про «Марафон професій», захід, який вам радо представляє  Старобільський професійний ліцей.

/Музичний супровід. Вірш про ліцей. Діти на фоні банера/

Здобувачі освіти:

Учень 1:  Між осінніх пишнот він сховався,

Між будинків й затишних садів,

Наш ліцей Старобільським назвався,

   Щоб про нього весь світ говорив.

Учень 2:  Тут професій не так вже багато,

   Але правильний вибір завжди,

Кожен день навчання наче свято,

Ну ж бо швидко вступайте сюди.

Учень 1: Є тут кухар і газозварник,

Є тут муляр і перукар,

Тут ти станеш знавцем свого діла

І відкриєш професії дар.

 Учень 2: Над волоссям чаклує щоденно

Красу вносить у світ перукар,

Ну а муляр без нього напевно

Не було би будівель до хмар.

Учень 1: Кухар майстер смачної страви

   Над борщами й супами він цар.

Газозварник працює натхненно

Над залізом могутній владар.

Учень 2:  Тут ти знайдеш свою стежину,

Тут відкриєш ти світу себе,

Тут цінують в тобі людину.

Разом:   Наш ліцей вже чикає тебе.

Ведучий:  Сьогоднішню зустріч ми проведемо у формі конференції, мета якої презентувати Старобільський професійний ліцей, як  сучасний заклад професійної (професійно-технічної) освіти учням загальноосвітніх закладів Чмирівської громади.

Тема конференції - «Марафон професій», яка складається з двох частин:

  1. Теоретична – «Знайомство з СПЛ»;
  2. Практична – «Майстер - клас».

Учасниками конференції є дві групи. До першої «Інформаційної» групи входять активні представники закладів загальноосвітніх закладів Чмирівки, Вишневого та Бутова.

Другу - «Експертну» - групу представлятимуть викладачі та майстри виробничого навчання Старобільського професійного ліцею:

  1. Чумак Михайло Іванович – заступник директора з виховної роботи;
  2. Трохименко Микола Іванович – старший майстер ліцею;
  3. Циганок Наталя Василівна – викладач спец дисциплін з професії «Перукар (перукар – модельєр). Манікюрник»
  4. Бахмут Наталя Володимирівна – майстер виробничого навчання зі спеціальності «Кухар – кондитер; офіціант» (які запропонують вашій увазі невеличкі майстер-класи під час практичної частини нашої з вами конференції)
  5. Соловарь Валентина Андріївна – викладач історії (ведучий).

Щоб розпочати роботу конференції давайте разом з вами сформуємо першу «Інформаційну» групу, до якої будуть входить по 3(три) активних представника з кожного освітнього закладу.

/Формуємо «Інформативну» групу/

  • Чмирівський вісник;
  • Вишневський кур'єр;
  • Бутівські новини.

Завданням «Інформативної» групи буде:

  1. Вислухати і проаналізувати поданий матеріал презентації «Знайомство з СПЛ».
  2. Сформулювати запитання, які виникнуть під час презентації.

Ну а для того щоб нашій «Інформаційній» групі було легше формувати свої запитання, вході виступу буде пропущена деяка інформація, на яку необхідно звернути увагу майбутнім здобувачам освіти, абітурієнтам чи студентам, і обов’язково поставити та вирішити ці питання з «Експертною» групою Старобільського професійного ліцею.

Теоретична частина «Знайомство СПЛ»

Ведучий: Перейдімо до першої, теоретичної частини нашої конференції. Тому пропоную вам переглянути рекламний ролик нашого Ліцею, який посів перше місце серед закладів професійної (професійно-технічної) освіти у Луганській області.

/Відео 1.- 1/2/

Ведучий:  Наш ліцей має багату піввікову історію. Протягом п’ятдесяти років випустив більше ніж 12 тис. робітників для північного регіону області.

З 2004 року  Старобільський професійний ліцей  увійшов до числа  базових професійно-технічних навчальних закладів області,  контингент якого становить  близько 350 осіб.

Ліцей готує кваліфікованих робітників по 11-ти професійним напрямкам будівельного профілю, громадського харчування та сфери послуг:

  • Муляр, пічник, штукатур;
    Маляр; штукатур; лицювальник - плиточник;
  • Плотник; столяр
  • Електрогазозварник; газорізальник
    Кухар; кондитер; офіціант
  • Перукар - модельєр; манікюрник
  • Оператор з обробки інформації, конторський ( офісний) службовець                      (бухгалтерія).

  Ліцей приймає  випускників шкіл на базі 9 класів із (різним) терміном навчання 3 - 3,5 роки і на базі 11 класів - 1-1,5 року навчання з різним терміном навчання. Весь період навчання зараховується в трудовий стаж. Устигаючим учням виплачується стипендія в розмірі 570 грн. Іногородні забезпечуються гуртожитком на 260 місць, де на достатньому рівні здійснюється робота щодо організації навчально-виховного процесу і побуту проживаючих учнів.

Є медичний пункт, який проводить профілактику захворювань серед здобувачів освіти. Особлива увага приділяється здобувачам освіти соціально незахищених категорій, які забезпечені Державним медичним страхуванням і користуються безкоштовною медичною допомогою. Ведеться пропаганда здорового способу життя, регулярно проводяться  планові  медогляди.

Ліцей має достатню матеріальну базу та умови для навчання.  Необхідним обладнанням, механізмами, приладами й інструментами оснащені 17 навчальних кабінетів, з яких 7 професійної підготовки, 8 навчально-виробничих майстерень, 2 навчальні перукарні, 2 комп'ютерних класи, 1 кухня - лабораторія, 2 полігони, де учні набувають первинні вміння та навички за обраними професіями. Навчальні кабінети оснащенні мультимедійним устаткуванням, що удосконалює та поліпшує якість здобування освіти  учнями  ліцею.

/Продовження відео 1/

Ведучий:  На території ліцею є бібліотека, фонд якої що року поповнюється згідно нових освітніх Програм та Державних стандартів професійної освіти України.

Методична робота ліцею спрямована на всебічне підвищення професійної майстерності, розвиток творчого потенціалу  з метою  підготовки майбутніх кваліфікованих робітників відповідно до вимог Державного стандарту професійної освіти й ринку праці.

Колектив викладачів та майстрів виробничого навчання становить:

За кількістю:

Всього -  30    осіб.

За кваліфікацією:

Викладач вищої категорії – 8 осіб;

Викладач І категорії – 9 осіб;

Викладач ІІ категорії – 2 особа;

Спеціаліст – 3 особи.

Звання і нагороди педагогічних працівників ліцею:
«Відмінник освіти України» - 2 особа;
Майстер ІІ категорії - 1 особа;

Майстер І категорії – 2 особи;
«Викладач - методист» - 3 особи;

«Старший викладач» - 4 особи.

Одним із напрямків роботи колективу є навчально-виховна робота, яка разом із соціально-психологічною службою та методичною комісією класних керівників, вихователем, комендантом гуртожитку, керівниками гуртків та секцій, учнівським самоврядуванням і профспілкою регулярно виконують цілий комплекс заходів спрямованих на виховання майбутніх компетентних професіоналів, свідомих громадянина своєї Батьківщини. Виховна робота поєднує в собі традиційні та новітні форми і методи, згідно Концепції Нової Української школи та Державного стандарту професійної освіти України.

Здобувачі освіти ліцею є активними учасниками міських, регіональних, обласних, всеукраїнських та міжнародних конкурсів і проектів, спортивних змагань, пошуково – дослідницьких та творчих семінарів, посідаючи призові місця.

На базі ліцею діють гуртки художньої самодіяльності:
вокальний; художнє слово; драматичний; танцювальний; агітбригада.

Спортивні секції.

На цьому перервемо наше знайомство з Старобільським професійним ліцеєм і звернемось до «Інформативної» групи у якої, вході розповіді, виникли запитання до нашої «Експертної» групи.

/«Інформативна» група задає запитання «Експертній» групі/

Ведучий:  Якщо питань більше не має, можемо сміливо перейти до другої практичної частини нашої конференції «Майстер-клас».

Практична частина  «Майстер-клас».

Ведучий: Першими презентуємо робітничі професії промислової та будівельної галузі, одні з найбільш необхідних на ринку праці в Україні, на сьогодні, потребу в яких задовольняє Старобільський професійний ліцей готуючи кваліфіковані робітничі кадри за професіями:

  • Муляр, пічник, штукатур;
  • Маляр; штукатур; лицювальник - плиточник;
  • Плотник; столяр;
  • Електрогазозварник; газорізальник.

Детально про перспективи набуття освіти та працевлаштування на майбутнє розповість наш відеоматеріал. Увага на екран.

/Відео 2/

Ведучий: Наступна спеціальність, має солодкий присмак, яку що разу хочеться куштувати і куштувати, професія громадського харчування та сфери послуг:

  • Кухар; кондитер; офіціант.

Майстер виробничого навчання Бахмут Наталя Володимирівна та її помічники, здобувачі освіти нашого ліцею, Зінченко Андрій та Стародубець Вікторія підготували для вас приємний кондитерський «Майстер – клас» із прикрашання кондитерських виробів з використанням солодкої мастики. /Відео 3. Пісня «Про кухаря» - Зінченко А./

/«Майстер – клас» із прикрашання кондитерських виробів з використанням солодкої мастики./

/Бахмут Наталя Володимирівна – майстер виробничого навчання зі спеціальності «Кухар – кондитер; офіціант» разом зі здобувачем освіти Зінченко А./

Ведучий:  Найбільш перспективною галуззю  діяльності в Україні є ІТ сфера. Інформація навколо нас поряд з нами. Відомий вислів Натана Ротшильда: «Хто володіє інформацією, той володіє світом» є актуальною  сьогодні.

/Показ схеми «Ринок праці України 2019р.» Статистичні данні Центру зайнятості України/

Старобільський професійний ліцей задовольняє сучасні потреби ринку праці в ІТ сфері, готуючи кваліфікованих робітників з професії:

  • Оператор з обробки інформації, конторський (офісний) службовець                      (бухгалтерія).

Рекламний сегмент (плакати, буклети, календарики,банер), створення презентацій та відеоматеріалів, які ми привезли та презентуємо перед вами, все це створили здобувачі освіти нашого  ліцею.

Тому пропоную переглянути ще один гумористичний відеоматеріал, який підготували наші здобувачі освіти, рекламуючи свою професію «Оператор з обробки інформації, конторський (офісний) службовець (бухгалтерія)».                  

Зверніть увага на екран.

 /Відео 4/

Ведучий:  Ще про одну перспективну професію сфери послуг, яка займає почесне місце серед популярних та затребуваних професій,  як в Україні так і за її межами,  розповість викладач спец. дисциплін зі спеціальності «Перукар, перукар - модельєр; манікюрник» - Циганок Наталя Василівна. Яка разом із дівчатами ліцею підготувала для вас «Майстер – клас» та феєричний показ, що має назву «Сучасні зачіски для випускного вечора».

/«Майстер – клас» та показ «Сучасні зачіски для випускного вечора»./

/Циганок Наталя Василівна – викладач спец дисциплін з професії «Перукар (перукар – модельєр). Манікюрник» зі здобувачами освіти./

Ведучий:  Підсумувати  роботу конференції хочу лозунгом нашого ліцею «Пізнавай. Твори. Розвивайся.» І якщо ви визначилися ким ви хочете стати, або яку професію мати в майбутньому, бажаю вам отримати гідний фундамент знань, кріпкий мур досвіду, та гостру кришу – розуму.

На останок хочу подякувати вам за вашу гостинність та теплий прийом, зауважити, що ми чекаємо на вас з нетерпінням і радо вітатимемо вас у нас. А на згадку про наш заклад та нашу плідну працю  з вами, всім учасникам конференції  даруємо: кишенькові календарі,  рекламні буклети та плакати, які стануть у нагоді при вирішенні головного питання «Ким бути?».

 

 

 

 

 

docx
Пов’язані теми
Педагогіка, Позакласні заходи
Інкл
Додано
2 липня 2019
Переглядів
588
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку