Презентація Переказ "Осінь за вікном чарівну казку пише" до уроків української мови.

Про матеріал

Розробка уроку до написання переказу містить орфографічну, лексичну, підготовку, план та опорні слова, а також загадки, прикмети та легенлу про осінь. В презентації багато ілюстрацій до даної теми

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Урок розвитку зв′язного мовлення. Переказ “Осінь за вікном казку чарівну пише”Підготувала вчитель початкових класів КЗ Верхівцевського НВК Попова Л. П.

Номер слайду 2

. Загадка Тремчу, тремчу - змерзаю, Холодним всім вітрам Сорочку золотую По клаптику роздам.

Номер слайду 3

Народні прикмети про осінь-Вологе літо й тепла осінь — на довгу зиму.-Пізній листопад — на сувору тривалу зиму.-Жовтневий грім — на малосніжну зиму.- Багато жолудів на дубі — буде холодна зима.

Номер слайду 4

Легенда про Осінь За народним переказом, Осінь – старша дочка Сонця. Вона останньою залишила батьківський дім і стала на Землі четвертою порою року. Посилаючи Осінь на Землю, Сонце сказало їй: - Забирай усе своє багатство. Я віддаю тобі і все своє золото. Будь щедрою і люди полюблять тебе.

Номер слайду 5

Осінь за вікном казку чарівну пише Оксанка прокинулась рано. Підійшла до вікна, привідкрила фіранку і ... здивувалась. Все навкруги перетворилось на чарівну осінню казку.

Номер слайду 6

Тепле лагідне сонечко дивилося у вікно привітно і весело. У високому синьому небі пливли білі хмарки. Повітря напоєне пахощами, які бувають тільки восени. А все навколо розмальоване теплими барвами.

Номер слайду 7

Торкнулася невидимка своїм пензлем до дерев, кущів, трав і вони одяглися в розкішне казкове вбрання. Ось вкрився багрянцем клен. Мов свічки палахкотять білокорі берези. Пожовкло листя на ясенах, в’язах і осиках. Кораловими китицями горить горобина, красується калина.

Номер слайду 8

Побувала осінь і біля річки, бо золотом сяє вербове листя. Тільки ялинка так і не перевдяглася, а залишилася в своєму зеленому платтячку. У дворі палав квітник розмаїттям кольорів. За ним виднівся багряний садок.

Номер слайду 9

Осінь за вікном казку чарівну пише - подумала Оксанка.

Номер слайду 10

-Коли прокинулась Оксанка? - Чому вона здивувалась? - На що перетворилось все навкруги? - Яке було сонечко? - Що воно робило? - Що пливло у синьому небі?

Номер слайду 11

- Якими пахощами напоєне повітря? - Чим все було розмальоване? - До чого доторкнулася невидимка пензлем? - Що зробили дерева, кущі, трави? - Чим вкрився клен? - Як палахкотіли білокорі берези?

Номер слайду 12

- На яких деревах пожовкло листя? - Які стоять горобина та калина? - Що робила осінь біля річки? - У якому платті стоїть ялинка? - Як палав квітник? - Що за ним виднілось? - Що подумала Оксанка?

Номер слайду 13

План1. Казка за фіранкою.2. Вітання сонечка і неба.3. Осіннє розмаїття фарб.4. Оксанчині думки.

Номер слайду 14

Орфографічна підготовка. Фіранка, здивувалась, навкруги,привітно, розмальоване, багрянець, палахкотять, кораловий, вбрання, перевдяглася, розмаїття, високе, напоєне, багатство.

Номер слайду 15

Доберіть синоніми. Палахкотять. Повітря напоєне Прокинулась Синьому небі Пахощі Красується калина

Номер слайду 16

Індивідуальна допомога учням: - набір опорних слів до кожного абзацу.

Номер слайду 17

Перечитай написаний переказ, уважно перевір. Виправ помилки, якщо вони є .

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Козир Ірина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
29 червня 2018
Переглядів
8039
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку