Презентація "Переваги поділу сміття"

Про матеріал
Навчальна відео презентація призначена для розкриття теми "Переваги поділу сміття", при викладанні позашкільного гуртка "Відповідальне споживання" на базі КПНЗ "Станція юних натуралістів Тернівського району" КМР. Автор керівник гуртка Ханченко Дар'я Олегівна. Ролик зроблено за допомогою сервісу Canva https://www.canva.com/join/btx-zfs-ckd
Перегляд файлу

image

image

image

imageДЛЯ ЧОГО ПОТРІБЕН РОЗДІЛЬНИЙ ЗБІР: ПЛЮСИ І ПЕРЕВАГИ

Щоб зявилася мотивац я розд ляти в дходи, важливо усв домити, для чого потр бна сортування см ття. є в дразу к лька вагомих причин, чому не варто складати вс в дходи в один контейнер, п сля чого в дправляти його вм ст на звалище.

КОРИСТЬ ДЛЯ ЕКОЛОГІЇ

Все см ття можна умовно розд лити на безпечний небезпечний.

imageДо безпечного можна в днести: Це в дходи, як , розкладаючись, не отруюють джерела води  грунт, не є небезпечними для людини, тварин  рослин.

Б льш того, орган чне см ття приносить користь, адже в н придатний для виробництва добрива мульч .

Нер дко з нього виготовляють нову продукц ю. З макулатури, наприклад, виробляють туалетний пап р  упаковку. Картон може стати яєчної упаковкою,

книжковим пал туркою, ЕКОВАТОЙ або волокнистої плитою, використовуваної в буд вництв .

НЕБЕЗПЕЧНИМ СМІТТЯМ Є:

Небезпечні відходи токсичні, і потрапляючи на полігон разом зі звичайним сміттям, отруюють землю і водні джерела в радіусі декількох десятків кілометрів.

Так, на перший погляд нешкідлива батарейка забруднює 20м² землі і близько 400 л води.

imageРтутний градусник містить 1-2 грами ртуті, випари якої небезпечні для людини. Якщо градусник розбити, концентрація цієї отруйної речовини в кімнаті перевищить допустиму норму в 1000 разів.

Подібні відходи не підлягають переробці, їх просто знищать на спеціальному заводі.

Сортування сміття допоможе захиститися від шкідливого впливу таких речовин, адже завдяки їй вони не потраплять на звалище, а будуть утилізовані належним способом.

ДОХІД ДЛЯ НАСЕЛЕННЯ

У кожному м ст , нав ть невеликому, є пункти збору:

Тому, розд ливши в дходи  в дн сши їх до пункту прийому, можна трохи заробити.

imageВсе просто: з бравприв з на пункт прийомуотримав грош .

Наприклад, за 1 кг макулатури можна заробити в д 5 до 40 гривень в залежност в д якост паперу. М н мальна ц на за 1 кг алюм н євих банок – 45-50 гривень. За 1 кг пластикових пляшок можна отримати 8-10 гривень, скляних пляшок – 3-5 гривень.

Под ляючи в дходи, ми отримуємо додатковий дох д.

ПОВЕРНЕННЯ РЕСУРСІВ У ЦИКЛ ВИРОБНИЦТВА

З пункту прийому відходи відправляються за переробні заводи. Там з них створюють вторинну сировину, з якого потім виготовляють нову продукцію.

Це дуже важливо, оскільки для створення чогось нового не потрібно знову добувати ресурси, а можна скористатися вже наявними.

imageНаприклад, для виготовлення паперу не потрбно знову пиляти лс, досить переробити макулатуру. Таким способом пдприємство економить кошти, адже вторсировина коштує дешевше.

Для людей це теж великий плюс, менше пиляють деревчистше повтря. Вдокремлюючи харчов вдходи вд макулатури, ми збергаєм лс.

Можна зробити висновок, що, сортуючи смття, ми економимо природн багатства для наших нащадкв.

image

imageАле ж крім офіційних полігонів є ще величезна     кількість великих несанкціонованих звалищ. Таких в Україні налічується     близько   32 тисяч. Ці землі дуже довго будуть непридатні для     раціонального використання.

Поділяючи сміття,

люди вносять свій внесок у скорочення звалищ і сміттєвих полігонів.


МІНУСИ І ПРОБЛЕМИ СОРТУВАННЯ

На сьогодн шн й день в Україн переробляється т льки 4% в дход в. За ц єю маленькою цифрою ховаються велик проблеми:

image1) брак ф нанс в. Основн засоби на вивезення на пол гон або переробн заводи ТКО (твердих комунальних в дход в) – це платеж населення. Існуюч тарифи занижен . Дотац й в д держави надходить мало. Тому комунальним службам не вистачає грошей на установку бак в для розд льного збору см ття., наш зах дн товариш навчилися берегти ресурси  отримувати вигоду з допомогою под лу см ття. 2) Ставлення людей до в дход в. Б льш сть українц в  особливо м ськ жител , як не звикли сортувати см ття. Адже куди прост ше кинути все в один контейнер, н ж «ламати голову», що куди складати. 3) складн сть переробки. Оск льки люди не сортують см ття, а складають його в один бак, велика частина см ття псується. Щоб з непотребу вийшов толк, його потр бно перебрати, очистити , власне, переробити.

4) дороге обладнання. Щоб налагодити роботу з переробки см ття в придатне вторсировина, необх дно закупити спец альне обладнання. Це вс ляк компактори, преси, шредери. Варт сть цього обладнання в залежност в д призначення  комплектац ї може вар юватися в межах 1050 тисяч долар в. Так витрати будуть довго окупатися , в дпов дно, не виг дн п дприємцю. І це ще без урахування вартост орендованої земл , грошей, витрачених на доставку см ття, а також оплати прац роб тникам.


image

image

НА ЗАВЕРШЕННЯ

Тепер ви знаєте, навіщо потрібна сортування сміття, і які переваги роздільного збору. Поділяючи відходи, ми:

*               отримуємо доходи;

*               imageскорочуємо кількість засмічених сміттям територій;

*               бережемо багатства природи;повертаємо вже здобуті

ресурси у виробництво;

*               очищуємо свою совість.

Сортування сміття, звичайно, не врятує світ, але хоча б зробить його чистішим. Тільки ми, люди, що живуть зараз, можемо вплинути на екологію планети в майбутньому, на те, який дістанеться Земля нашим дітям і онукам.

pdf
Додано
27 березня 2022
Переглядів
309
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку