Презентація: "Періодичний закон і електронна будова атома"

Про матеріал
Історія розвитку уявлень про будову атома. Ядро атома. Протони, нейтрони. Весь навколишній світ складається із речовин. У природі речовини бувають прості та складні. Прості речовини складаються із однорідних атомів якого-небудь елемента. Атомом називається найменша частка хімічного елемента, яка зберігає його властивості. Всі речовини складаються із атомів, але атом не є найменшою неподільною складовою частиною речовини, а складається із великої кількості більш дрібних, так званих елементарних частинок, які мають різну природу та властивості. Найбільш важливими із декількох сотен відомих елементарних частинок, які визначають властивість елемента, є протони, нейтрони, електрони та позитрони.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Періодичний закон і електронна будова атома. Поняття про радіус атома8 клас. Підготувала учитель хімії Сиц Наталія Валеріївна

Номер слайду 2

1. Історія розвитку уявлень про будову атома. Ядро атома. Протони, нейтрони. Весь навколишній світ складається із речовин. У природі речовини бувають простіта складні. Прості речовини складаються із однорідних атомів якого-небудь елемента. Атомом називається найменша частка хімічного елемента, яка зберігає йоговластивості. Всі речовини складаються із атомів, але атом не є найменшою неподільноюскладовою частиною речовини, а складається із великої кількості більш дрібних, такзваних елементарних частинок, які мають різну природу та властивості. Найбільш важливими із декількох сотен відомих елементарних частинок, яківизначають властивість елемента, є протони, нейтрони, електрони та позитрони.

Номер слайду 3

Протони (р) – це частинки, які мають масу, що дорівнює 1 (1 вуглецева одиниця (в.о.), та елементарний позитивний заряд величиною у 4,8  10-10 електростатичних одиниць. Нейтрони (n) – частинки, що не мають заряду, мають масу, яка дорівнює 1 в.о. Електрони (е-) – частинки, які мають нега-тивний електричний заряд, рівний завеличиною заряду протона і масу, рівну 1/1840 частині маси протона (9,1  10-28 г). Позитрони (е+) – частинки, які мають позитивний заряд, рівний за величиною заряду електрона, і такої ж величини масу

Номер слайду 4

Періодичний закон та Періодична система хімічних елементів. На сьогодні існує 3 формулювання періодичного закону: І. Формулювання Д.І. Менделєєва: В цьому формулюванні за основу взята атомна маса хімічних елементів (простих речовин) і звучить воно так: властивості речовин (хімічних елементів) змінюються періодично по мірі зростання атомних мас. Відповідно до цього формулювання атоми з однаковою атомною масою мають мати однакові властивості, а це не так (ізобари). Відповідно до цього формулювання є порушення по місцю знаходження хімічних елементів у таблиці (Ar і K , Th і Pa , Te і I ,Co і Ni ). А якщо врахувати явище ізотопії, то закон Менделєєва зовсім не відповідає його змісту. Проте, заслуга Д.І. Менделєєва полягає в тому, що він, на відміну від інших, прогнозував хімічні елементи, які в той час були невідомі.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

ІІ. Формулювання сучасне (ядерне): Воно є більш відповідним до змісту закону: хімічні властивості, а також інші властивості змінюються періодично по мірі зростання заряду ядра атома. Тоді недоліки атомного формулювання виправляються (їх немає). Заряд ядра атома збільшується безперервно, хімічні властивості змінюються періодично. Відповідно до цього формулювання заряд ядра Ar 18, K 19, Co 27, Ni 28. Проте дане формулювання містить недоліки: цей закон відкрили фізики-ядерники, у зв’язку з напруженою роботою по створенні ядерної зброї; і ядро атома безпосередньо не впливає на хімічні властивості.

Номер слайду 7

ІІІ. Формулювання – сучасне: Вперше застосували в американській літературі і на сьогодні воно найточніше. Хімічні властивості визначаються електронною будовою, тобто електрони приймають участь в хімічних процесах (зв’язок полярний і неполярний, окисно-відновні процеси, комплексні сполуки). Електрони теж є елементарними частинками, фізичними об’єктами дослідження, але крім цього в атомах є електрони, які зумовлюють хімічні властивості. Таким чином, сучасне формулювання є таким: Властивості елементів, особливо хімічні, змінюються періодично по мірі зростання порядкового номера. Це пояснюється тим, що по мірі зростання порядкового номера періодично змінюється електронна будова (за квантово-механічними властивостями).

Номер слайду 8

А́томний ра́діус — величина, що визначається розмірами електронної оболонки атома і дорівнює середній відстані між ядром атома та найвіддаленішою орбітальною електронною оболонкою атома. Атомний радіус вимірюється в пікометрах або ангстремах.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

pptx
Пов’язані теми
Хімія, 8 клас, Матеріали до уроків
Інкл
Додано
27 січня 2022
Переглядів
879
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку