Презентація "Періодизація історії України"

Про матеріал
Урок 10 " Періодизація історії України" предмету "Досліджуємо історію і суспільство" 6 клас НУШ. Підручник Васильків І.Д.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Урок 10. Тема. Періодизація історії України Підготувала вчитель зарубіжної літератури Березівської гімназії Малікова Інесса Григорівна Досліджуємо історію і суспільство 6 клас

Номер слайду 2

Чи знаєте ви, що… — історик Михайло Грушевський першим обґрунтував історичний процес в Україні як самобутній; — у своїй 10-томній праці «Історія України-Руси» Михайло Грушевський розподіляв матеріали між томами без прив’язки до ключових дат? Як ви, розумієте… — значення поняття «світова історія»?

Номер слайду 3

Україна – важлива частина європейського та світового співтовариства. Її минуле органічно пов’язане зі світовими подіями і процесами. Предками сучасних українців стали слов’янські племена. У ІХ ст. разом із прибулими скандинавами вони сформували довкола Києва початки Русі-України.

Номер слайду 4

Перші князі Аскольд, Олег, Ігор і княгиня Ольга стали відомими в тогочасному світі. Вони активно контактували з наймогутнішою в ті часи Візантією, підтримували торгівлю між Києвом та «греками». князь Аскольд князь Олег князь Ігор княгиня Ольга

Номер слайду 5

Князь Володимир Великий увійшов у історію нашого народу як князь-Святитель, який охрестив Україну-Русь і ввів її в християнську цивілізацію. За його труди на благо рідної землі народ ще за життя назвав його Великим князем, любив його як батька нації а після смерті ввів його до лику святих. Князь Ярослав Мудрий – син Володимира Великого. Розширював кордони Русі, активно займався будівництвом. При ньому побудовані Золоті ворота, Храм Святої Софії. Прославився в Європі своєю могутністю, тож поріднитися з ним прагнули найзнатніші правителі тогочасної Європи.  

Номер слайду 6

У XIII ст. на Русь-Україну напала Монгольська держава, підкоривши значну частину її території. Українська державність продовжувалася в Галицько - Волинському князівстві, створеному князем Романом Мстиславовичем. Данило Романович, син Романа Мстиславовича, прийняв королівський титул, а наша держава відтоді відома як Королівство Руське. Від середини XІV ст. українські землі входять до складу сусідніх держав. Роман Мстиславович Данило Романович

Номер слайду 7

Українська земля стала щитом Європи. У XVII ст. козаки, очолювані гетьманом Петром Конашевичем-Сагайдачним, дали рішучий бій османському війську. Військове мистецтво козаків було неперевершеним. Правителі іноземних держав наймали на службу окремі підрозділи козацького війська. Петро Конашевич-Сагайдачний

Номер слайду 8

У XVIII ст. Україна була поглинута Австрійською та Російською імперіями. Багато поневірянь випало на долю українського народу. Лише в 1991 році Україна стала самостійною, незалежною, суверенною державою У 2014 р. між Україною та Європейським Союзом підписано Угоду про асоціацію, а в 2022 р. Україна отримала статус кандидата на членство в Європейському Союзі.

Номер слайду 9

Україна в доісторичний період і часи Стародавнього світу Первісні люди на території України з’явилися близько 1 млн років тому. Вони використовували примітивні знаряддя праці, виготовлені із каменю, займалися переважно мисливством та збиральництвом. Згодом люди навчилися видобувати вогонь, використовували знаряддя із кременю, опанували дещо складніші вироби з кістки.

Номер слайду 10

VIII тис. до н. е. в світі почався перехід до заняття землеробством і скотарством. Це мало свої наслідки для українських територій. Упродовж 5500—2700 рр. до н. е. чималу частину наших земель населяли трипільці-землероби. Упродовж ІХ—VIII ст. до н. е. на теренах України жили кіммерійці Після кіммерійців у VII—III ст. до н. е., на теренах України оселилися скіфи - войовничі кочівники Скіфів витіснили сармати, які оселилися на їхньому місці у III ст. до н. е. й проіснували до ІІІ ст. н. е.

Номер слайду 11

Пізніше почалася епоха Великого переселення народів, унаслідок якого українські землі опановували готи, гуни та інші народи. Водночас терени України заселяли місцеві землеробські слов’янські племена, які в період завершення часів Стародавнього світу освоїли чималу частину українського лісостепу.

Номер слайду 12

Параграф 10, читати, переказувать, виконати вправу «Маркування» і вправу «Колаж» Домашнє завдання:

ppt
Додано
12 жовтня 2023
Переглядів
980
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку