Презентація "Перлини, що віками живуть у народній пам'яті. Усна народна творчість"

Про матеріал
Презентацію створено до додатку до підручника "Українська мова та читання" "Перлинка". Відповідає типовим освітнім програмам для 3 класів під керівництвом О.Я.Савченко та Р.Б.Шияна.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ЛІТЕРАТУРНЕЧИТАННЯУрок 14 Перлини, що віками жівуть у народній пам’ятіУсна народна творчість

Номер слайду 2

Я вам рада, любі діти,І вітаю щиро вас.І запрошую ласкаво. На урок читання в клас.

Номер слайду 3

РОЗЧИТУВАННЯ

Номер слайду 4

Із сивої давнини покоління за поколінням творить і береже дорогоцінну скарбницю з перлинами усної народної творчості. Лише маленьку її частинку ми взяли звідти й розсипали перед вами, любі діти, на галявині серед розкішної осінньої природи. Щоб ви помилувалися їхніми барвами. Щоб відчули в них мудрість народу, кмітливість, пісенну мелодійність, прагнення до любові, правдивості, щирості, доброти. І зачерпнули цих коштовностей у своє серце й розум.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Гра - пошук (квест) шляху до казки

Номер слайду 7

1. Прочитайте короткий текст, у якому сорока вихваляє себе. Як він називається? Оберіть правильну відповідь. Хитру сороку спіймати морока,А на сорок сорок - сорок морок. А загадка Б скоромовка В лічилка

Номер слайду 8

2. Складіть скоромовку із слів: сіло, під, перепеленя, перепелицю. Промовте її тричі: повільно, у звичайному темпі та швидко. Сіло перепеленя під перепелицю.

Номер слайду 9

3. Розгляньте схему. Із чим ви погоджуєтеся, із чим — ні? Поясніть свою відповідь. Для чого складаються скоромовки:щоб чітко вимовляти звуки у словах; уважно ставитися до свого мовлення; голосом виділяти ключові слова в реченні; говорити в міру швидко, не торохтіти, як горохом об стінку; промовляння скоромовок — це весела гра

Номер слайду 10

4. Прочитайте один із записів Олени Пчілки — української письменниці, що дбала про збереження усної , збирала та записувала її зразки.спотиканка. Те саме, що скоромовка.

Номер слайду 11

5. Про який вид усної народної творчості йдеться у прочитаному вами тексті? А от Олена Пчілка назвала його спотиканкою. У якій області України записано цю скоромовку-спотиканку?Скоро, скоро. Мовить Ганка. Скоромовки-спотиканки. Слово в слово. Слава ловко,Скоро мовить. Скоромовки.

Номер слайду 12

6. Скоромовки подарували вам веселий настрій. Отож з гарним настроєм обираємо наступний майданчик. У його назві посередині звук [и]. ЛІЧИЛКА

Номер слайду 13

7. Білочка хоче поласувати найбільшим горішком. За допомогою лічилки зробіть так, щоб білочці дістався саме такий горішок. Бігли коні під мостами. З золотими копитами. Дзень, брязь – Вийшов князь!

Номер слайду 14

8. У лічилках часто відсутня послідовна розповідь. Головне, щоб був чіткий ритм. Складіть власну лічилку й навчіть інших її промовляти. Сітка, вітка,дуб, дубки -поставали козаки,Шабельками брязь -вийди, князь.

Номер слайду 15

Далі буде …

Номер слайду 16

ВИКОРИСТАНІ ДЖЕРЕЛАhttp://abetka.ukrlife.org/lichilki.htmlhttps://www.pinterest.com/pin/7529524367896655/https://mala.storinka.org/%D0%B3%D1%80%D0%B8%D1%86%D1%8 C%D0%BA%D0%BE-%D0%B1%D0%BE%D0%B9%D0%BA%D0%BE-%D1%81%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D0%B2%D0%BA%D0%B8.html

pptx
Додано
19 вересня
Переглядів
39
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку