Презентація "Перлини, що віками живуть у народній пам'яті. Усна народна творчість" (продовження)

Про матеріал
Презентацію створено до додатку до підручника Віри Науменко "Українська мова та читання" "Перлинка". Відповідає типовим освітнім програмам для 3 класів під керівництвом О.Я.Савченко та Р.Б.Шияна.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ЛІТЕРАТУРНЕЧИТАННЯУрок 15 Перлини, що віками жівуть у народній пам’ятіУсна народна творчість

Номер слайду 2

Усі сідайте тихо, діти. Домовляймось – не шуміти,Руку гарно підіймати,На уроці не дрімати,А знання мерщій хапати

Номер слайду 3

РОЗЧИТУВАННЯ

Номер слайду 4

пря . никгра . нітгри . боккві . ткасві . чкакли . нокгре . чкагра . наттру . бачсні . гур

Номер слайду 5

СКОРОМОВКА

Номер слайду 6

Назарка, назар. Пішов на базар,Купив порося,воно вирвалося.

Номер слайду 7

ЧИСТОМОВКА

Номер слайду 8

Ички-ички-ички — тут же скачуть і синички,Ів-ів-ів — доганяють горобців. Зи-ди-ди— будуть довго холоди?Ни-ни-ни — чи діждемося весни?

Номер слайду 9

Гра - пошук (квест) шляху до казки(ПРОДОВЖЕННЯ)

Номер слайду 10

9. Щоб перейти до наступного майданчика, складіть речення з окремих слів. Які, відгадати, влучний, предметів, загадка, опис, треба, це, короткий. Загадка – це короткий влучний опис предметів, які треба відгадати .

Номер слайду 11

10. Відгадайте загадки від модельєра їжачка. Визначте, чи є відгадкою предмет одягу, який представляє модель лисичка. Плету хлівець на четверо овець,а на п’яту окремо. Лютих не боїться зим,хутром вкриє нас густим.

Номер слайду 12

11. Відгадайте загадки, у яких предмети мають спільні ознаки з одягом з колекції модельєра їжачка. У зеленім кожушку,В костяній сорочечціЯ росту собі в ліску, –Всім зірвати хочеться. Стоїть при дорозі на одній нозіІ шапочку має, та нікого не вітає.

Номер слайду 13

12. Виконавши наступне завдання, потрапляємо на майданчик мудрих висловів вї’вілсирп і козакирп.(Здогадайтеся, як прочитати їх назву). Майданчикприслів’їв і приказок

Номер слайду 14

13. Яке прислів’я мав би пам’ятати зайчик, узявшись за дві справи одночасно? Нагадайте йому. Виберіть серед поданих вислів, який вам подобається найбільше. За двома зайцями поженешся, ні одного не зловиш. За двома зайцями не ганяйся. За двома зайцями погнався – з пустими руками зостався.

Номер слайду 15

14. Герой твору «Три метри шпигунів» (автор Аурел Скобіале) розв’язував задачу й одночасно дивився фільм. Поки в його голові все змішалося: три метри шпигунів по чотири тканини гривня. Про кого був фільм і про що задача?

Номер слайду 16

15. Висловіть свої міркування про те, чи варто знати й уживати прислів’я в сучасному житті, прислухаючись до їхнього повчального змісту й влучного слова. Дерево міцне корінням, людина – друзями. Друга за гроші не купиш. Друга шукай, а знайдеш — тримай.

Номер слайду 17

16. Прочитайте вірш. Назвіть слова — назви ознак, якими описано народну пісню. Народна пісня — це велике диво. У ній душа дитинна в світ летить. Вона весела, світла, пустотлива,То щирим сумом раптом зазвучить. Народна пісня. Найдорожча, мила. Вона в душі щоденно й уві сні. Над цілим світом розпускає крила... Там, де людина, там її пісні. Надія Красоткіна

Номер слайду 18

17. Вирушаймо на пісенний майданчик. «Там, де людина, там її пісні», — говориться у вірші. Чи це так? Переконайтеся. Від погодних умов залежав урожай, а отже і добробут людей, їхнє життя. Як тільки сходив сніг, наші пращури починали піснями славити сонце, закликати весну. Так виникли пісні, які називаються веснянками.

Номер слайду 19

Весняночка-Паняночка, де Ти зимувала? Гу!Ус адочку на пеньочку, на сорочку пряла. Гу!Не сама я пряла, пряла,пряли помічниці. То за курку, то за гуску,то за паляниці. Гу!Веснянки в різних районах України називалисяпо-різному: «гукавки», «гаїлки», «гаївки».

Номер слайду 20

18. Співаючи веснянок, дівчата водили танки. Як називається танок, зображений на картині? Як ви думаєте,чому він так називається? Танок супроводжувався співом. Відшукайте в інтернеті відео Кривого танцю. Повчіться його виконувати — співати й рухатися. враженнями, що сподобалося чи не сподобалося: танець, слова пісні, мелодія.

Номер слайду 21

19. Прочитайте початок заклички й пісні-гри. Пригадайте (відшукайте, запитайте) або самі складіть їхнє продовження.Іди, іди, дощику,зварю тобі …. Десь тут була подоляночка, десь тут була молодесенька ….

Номер слайду 22

20. Пригадайте, як називаються пісні, які мами співають, щоб заколисувати своїх малят. У наш час колискові пісні поєднують з новітніми технологіями. Смартліжечко заколисує немовля і програє йому колискову. А які колискові ви б запропонували для такого пристрою?КОЛИСКОВА

Номер слайду 23

Відшукайте в інтернеті колискову «Ой ходить сон коловікон» у виконанні Заслуженої артистки України Ніни. Матвієнко. Повчіться співати цю пісню. Ой ходить сон коло вікон,А дрімота — коло плота. Питається сон дрімоти:— А де будем ночувати?— Де хатонька теплесенька,Де дитина малесенька,—Там ми будем ночувати,Дитиночку колихати.

Номер слайду 24

21. У щасливий вечір, у теплу кімнату, у затишне ліжечко приходить до дитини мудра казка. Складіть казку. Місцем події нехай буде галявина, якою ви мандрували. Персонажами — усі, хто був на ній разом з вами (сорока із скоромовками, білочка з лічилками та інші. Вигадайте якусь подію, її розвиток, кінцівку. Розкажіть складену казку у класі, розкажіть їївдома.

Номер слайду 25

За змістом народні казки поділяються на кілька видів. У казках про тварин діють тварини. Події відбуваються у реальному світі. Перемагає завжди добро.

Номер слайду 26

Прочитай текст. Відшукай відповідь, що із часом у казках змінюється, а що — залишається незмінним?

Номер слайду 27

ВИКОРИСТАНІ ДЖЕРЕЛАhttp://abetka.ukrlife.org/lichilki.htmlhttps://www.pinterest.com/pin/7529524367896655/https://mala.storinka.org/%D0%B3%D1%80%D0%B8%D1%86%D1%8 C%D0%BA%D0%BE-%D0%B1%D0%BE%D0%B9%D0%BA%D0%BE-%D1%81%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D0%B2%D0%BA%D0%B8.html

pptx
Додано
19 вересня
Переглядів
41
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку