Презентація ПЕРША СВІТОВА ВІЙНА: ОСНОВНІ ПОДІЇ НА УКРАЇНСЬКИХ ЗЕМЛЯХ

Про матеріал

Презентація є ілюстративним доповненням до лекції викладача при дистанційній формі роботи з учнями. Створена з використанням фото часів Першої світової війни та відкритих джерел інформації і інтернету.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

ПЕРША СВІТОВА ВІЙНА Основні події на українських землях

Номер слайду 2

Переломною подією світової історії, що визначила подальший розвиток людської цивілізації у першій половині ХХ століття, стала Перша світова війна. За своїми масштабами і наслідками вона не мала собі рівних у всій попередній історії людства та була закономірним результатом гострих суперечностей між великими світовими державами.

Номер слайду 3

1914 рік

Номер слайду 4

Початок серпня. Російськими військами зупинено наступ австро-угорської армії у прикордонних боях.

Номер слайду 5

23 серпня – 21 вересня. Галицька битва. Російська армія оволоділа Східною Галичиною, Північною Буковиною та вийшла на Карпатські перевали. Австрійські втрати становили 400 тис. убитими, пораненими та полоненими.

Номер слайду 6

Кінець осені - зима. Боротьба за Карпатські перевали. Завдяки допомозі німецьких військ австро-угорська армія не дала можливості росіянам подолати перевали.

Номер слайду 7

1915 рік

Номер слайду 8

Лютий. Австрійці звільнили Чернівці від російських військ. 17 лютого 1915 року російські війська без опору здали Чернівці австрійцям. Перед відступом вони дуже пограбували місто.

Номер слайду 9

Березень. Захоплення російськими військами фортеці Перемишль. Облога тривала 122 дні. У ніч з 21 на 22 березня висадили в повітря форти, склади та інші об'єкти. 22 березня 1915 року, зморені голодом та хворобами, командування перемишльського гарнізону зі 124 тисячами солдатів капітулювали. Всього здалося 9 генералів, 2 500 офіцерів і 120 тис. солдатів, взято понад 900 артилерійських систем.

Номер слайду 10

Березень-травень 1915 р. Бої за стратегічну висоту в Карпатах – гору Маківка. Ця висота декілька разів переходила з рук в руки. Кульмінаційним моментом битви стало 1 травня. У цей день росіяни після сильного артилерійського обстрілу захопили гору, але легіонери УСС пішли на штурм і відбили її. Перевага далася січовикам не легко: 42 легіонера було вбито і 76 поранено. Згодом один із німецьких генералів сказав про стрільців: «Мої баварці б'ються як леви, а українці – як чорти».

Номер слайду 11

Травень. Горлицький прорив. Наступальна операція австро-угорських військ під Горлицею і Тарновом. Ця наступальна операція була частиною стратегічного плану німецького командування на 1915 рік з розгрому Російської армії. Російські війська покинули Перемишль, Львів — майже все Королівство Галичини та Володимирії. Загальна кількість вбитих і поранених» становила 1 млн 410 тис. чоловік.

Номер слайду 12

22 червня. Австро-німецькі війська вступили у Львів. Швидкий відступ російських військ завершився лише в жовтні на лінії Кам'янець-Подільський – Тернопіль – Кременець – Дубно. Росіяни втратили не лише раніше завойовані Північну Буковину, Східну Галичину, а й Підляшшя, Холмщину, Берестейщину, Західну Волинь. Лише полоненими росіяни втратили 500 тис. чол.

Номер слайду 13

1916 рік

Номер слайду 14

4 червня – 13 серпня. Брусилівський прорив. Наступ російських військ Південно-Західного фронту під командуванням ген. О. Брусилова. Російські війська просунулись на 80-120 км углиб фронту, частково відвоювавши Західну Волинь, Східну Галичину і Північну Буковину. Втрати австро-угорської армії становили 1,5 млн убитими, пораненими і полоненими. Німці знову, перекинувши свої війська із Західного фронту на Східний, врятували ситуацію.

Номер слайду 15

1917 рік

Номер слайду 16

Червень. Наступ Керенського. Останній наступ, а згодом відступ російської армії з Королівства Галичини та Володимирії і Герцогства Буковина. Завершився повним провалом. Відбулася стабілізація фронту до укладення Брест-Литовського мирну і перехід до позиційної війни.

Номер слайду 17

Вивчення уроків Першої світової війни не втратило своєї актуальності і в наші дні, бо воно безпосередньо пов’язане з вирішенням одних із найбільш нагальних проблем сучасності – переділом світу та проблемою війни і миру. Покоління людей, що живе у ХХІ столітті, звертається до минулого, аби не допустити помилок початку ХХ століття, а також щоб краще зрозуміти сьогодення.

Номер слайду 18

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ! © Світлана МАЄВСЬКА

pptx
До підручника
Історія України (рівень стандарту, академічний) 10 клас (Кульчицький С.В., Лебедєва Ю.Г.)
Додано
26 квітня 2023
Переглядів
671
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку