Презентація "Первісна культура та вірування людей"

Про матеріал
Урок - презентація створена з використанням методів музейної педагогіки. Містить матеріал з Національного музею історії України; а також аналітичні та творчі завдання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Підготувала: Первісна культура та вірування людей. Підготувала: Вчитель історіїНікопольської гімназії № 10 НМР Людмила Кушнір

Номер слайду 2

Пригадайте та поясніть Протягом первісної епохи відбувалися такі процеси: Антропогенез – це…. Міграція – це…Соціогенез – це …. Серед цих найважливіших процесів, що заклали фундамент історії людства, своє місце займає формування культури та/ й релігії як особливих сфер людського буття.

Номер слайду 3

Первісне мистецтво (живопис, дрібна пластика)

Номер слайду 4

ПОЯВА МИСТЕЦТВАМистецтво первісної доби та релігійні уявлення тісно пов'язані. Палеоліт – це час народження мистецтва. ПРИГАДАЙТЕ: хронологічні межі палеоліту? Вчені вважають, що мистецтво більше пов'язано саме з магічними ритуалами, які здійснювалися над зображеннями тварин і мали забезпечити вдале полювання. ПОМІРКУЙТЕ. Які види мистецтва виникли першими? Чому виникає образотворче мистецтво?

Номер слайду 5

Де знайшли первісний живопис ?Більше всього живопису знайдено в Європі (від Піренеїв до Уралу). Живопис добре зберігся на стінах покинутих печер, входи в яких виявилися наглухо заваленими тисячоліття тому. Протягом тисячоліть самою природою в них підтримувалася одна і та ж температура і вологість. Тому добре зберігся не тільки настінний живопис, але і багато інших свідоцтв діяльності людини, включаючи чіткі сліди босих ніг дорослих і, що особливо вражає, - дітей на сирій підлозі деяких печер.

Номер слайду 6

Печера Альтаміра (Іспанія)

Номер слайду 7

Печера Альтаміра (Іспанія)

Номер слайду 8

Печера Ласко (Франція)

Номер слайду 9

Печера Пеш – Мерль (Франція)

Номер слайду 10

Печера Шове (Франція)

Номер слайду 11

Сан Раймунду Нонату (Бразилія)

Номер слайду 12

Кам’яна Могила (Україна)

Номер слайду 13

Кобистан (Азербайджан)

Номер слайду 14

Зараут-Камар (Узбекистан)

Номер слайду 15

Бхимбетка (Центральна Індія)

Номер слайду 16

Дрібна пластика. Це - три типи об'єктів: 1) статуетки та інші об'ємні вироби, вирізані з м'якого каменя або з інших матеріалів (ріг, бивень мамонта) 2) пласкі предмети з гравіюваннями і розписами 3) рельєфи в печерах, гротах і під природними навісами.

Номер слайду 17

«Вілендорфська Венера»(Австрія, м. Вілендорф, лівий берег Дунаю)

Номер слайду 18

Статуетки з Костенок. (Бівень мамонта; 11,4 см )

Номер слайду 19

«Пані у капюшоні" (Франція, бивень мамонта; 3,7 см)

Номер слайду 20

Жіноча статуетка.(Чехія, поселення Долні Вестоніце; 11,4 см)

Номер слайду 21

Пластина з гроту Шафо (кістка)

Номер слайду 22

А ще в епоху палеоліту з'являються танець (хореографія) та музика. ТВОРЧЕ ЗАВДАННЯ: зобразіть первісну людину, що танцює та/ або грає на музичному інструменті.

Номер слайду 23

Первісні форми релігії

Номер слайду 24

Поява релігійних вірувань. Релігія – це погляди та уявлення, в основі яких лежить віра в існування надприродних сил — богів, духів, душ, в їхнє панування над світом. Язичництво - обожнювання сил природи.

Номер слайду 25

Фрагмент бивня мамонта із зооморфними зображеннями, 19 тис. Р. , Національний музей історії україни (НМІУ)

Номер слайду 26

Унікальний експонат в музеї свідчить…На бивні мамонта вирізьблено голови мамонта, птаха та рептилії. Так первісні люди уявляли будову Всесвіту – підземний, земний та небесний світи. Малюнок займає всю поверхню бивня. Він вирізьблений лезами крем’яних різців, розміщених у вітринах. Первісні люди полювали на мамонтів. Бивні та кістки цих тварин використовували для виготовлення ритуальних атрибутів, прикрас та знарядь праці. Цей експонат знайшов відомий археолог Вікентій Хвойка у 1893 р. у Києві під час розкопок Кирилівської палеолітичної стоянки.

Номер слайду 27

Фрагмент бивня та лопатки мамонта з насічками. 19 тис. років тому. Кирилівська стоянка. Експонати НМІУ, м. Київ

Номер слайду 28

Фетишизм. Фетишизм – наділення неживих предметів надприродними властивостями. Об'єктами поклоніння були камені (особливо незвичайних розмірів і форм), дерева (або цілі священні гаї). ПОМІРКУЙТЕ: Чи зберігся фетишизм (повністю чи частково) в сучасному світогляді? Наведіть приклади.

Номер слайду 29

Намисто з мушель. 15 тис. р. тому. с. Мізин, Чернігівська обл. Експонат НМІУ, м. Київ. Первісній людині матеріалом для прикрас слугували камінь, бивні мамонта та кістки інших тварин, морські мушлі, зуби тварин та людей, ікла хижаків, а також дерево, шкіра, хутро. Черепашки нашивали на одяг або носили як намиста. Будь-яка прикраса в першу чергу була амулетом-оберегом.

Номер слайду 30

Браслет (з пластини бивня мамонта) орнаментований 15 тис. років тому. с. Мізин, Чернігівська обл. Експонат НМІУ, м. Київ. Брасле з меандровим візерунком. Такий візерунок був символом благополуччя і достатку. Браслет було знайдено в 1912 р. під час розкопок Федора Вовка і Левка Чикаленка. Він надійшов до музею в Києві в 1936 р. Цей муляж браслету виготовлено в 2005 р. у Франції в реставраційній майстерні Лувра.

Номер слайду 31

Тотемізм. Тотемізм – віра в таємничий зв'язок людських груп (родів) з певними тваринами або рослинами. Частіше тотем був твариною, рідше – рослиною чи природним об'єктом (наприклад, гора). Тотему приписувалися надприродні можливості та поклонялися. ПОМІРКУЙТЕ: Чи зберігся тотемізм (повністю чи частково) в сучасному світогляді? Наведіть приклади.

Номер слайду 32

Тотемізм у фольклоріЗалишки тотемізму ми бачимо у світі фольклору. У чарівних казках тварини мають надзвичайні здібності, вони часто сильніші за людину, стають її другом, захисником.

Номер слайду 33

Анімізм. Анімізм – віра в невидимих «духів» або «душі», якими наділяли істот і неістот. Анімістичні образи – це, по-перше, душі живих людей; по-друге, духи померлих пращурів (тому анімізм нерозривно пов'язаний з культом пращурів); по-третє, уособлення сил природи (душі озер, гаїв, вітрів, надприродні істоти тощо). ПОМІРКУЙТЕ: Наведіть приклади анімістичних уявлень в світогляді сучасної людини.

Номер слайду 34

Анімізм у фольклоріБільшість народів вважала, що душі померлих можуть приходити з царства тіней, відвідувати живих у сні, допомагати їм у земних справах або ж, навпаки, заважати. В українській міфології, наприклад, - потерчата.

Номер слайду 35

МАГІЯ Магія – чаклунство, віра в «силу» певних дій та ритуалів. Магія буває: лікувальна , шкідливоносна , любовна, промислова, аграрна. Виконавцями магічних обрядів поступово стають особливі люди – знахарі, чаклуни, шамани, тобто виникає шаманізм. ПОМІРКУЙТЕ: Чи зберіглася магія (повністю чи частково) в сучасному світогляді? Наведіть приклади.

Номер слайду 36

Фігурки пташок з Мізинської палеолітичної стоянки , 15 тис. р. Експонат НМІУ, м. Київ. Первісні люди виготовляли зооморфну пластику з кістки та бивня мамонта крем’яними різцями. Такі предмети мали сприяти родючості і, вірогідно, їх використовували під час виконання мисливських магічних ритуалів.

Номер слайду 37

Ку. ЛЬТПерші магічні, тотемічні, анімістичні вірування переважають протягом усього верхнього палеоліту. Наприкінці цього періоду вони переросли у певні культи – способи поклоніння богам. Таким був, вірогідно, культ жінки-праматері («палеолітичні Венери»). З виникненням землеробства і скотарства у неоліті пов'язана поява землеробських культів, поклоніння Сонцю, стихіям, виникнення певної картини світу. Поступово утвердилася трирівнева система світобудови: підземний світ – помешкання божеств, зміїв, чудовиськ, земний світ – світ людей, живої природи, небесний світ – помешкання більшості божеств і душ померлих. Три цих світи втілювали в орнаментах на неолітичній кераміці, уявлення про них залишаються й потім. Виникли стійкі міфологічні образи, що пізніше склалися в цільну міфологію.

Номер слайду 38

Підіб'ємо ПІДСУМКИ ПОФАНТАЗУЙТЕ та вставте пропущені слова в текст Ми, члени племені _________. Наш шаман вміє бачити майбутнє, він передрік що ця місцина, де ми живемо, буде називатись __________________________. Ми займаємося полюванням та _______________. Ми використовуємо такі знаряддя праці, як __________________________________________. Наші художники також вчора намалювали ___________________________ Наш посуд – особливий, тому що __________________________________________________. Ми вдягаємося у _________________________. І жінки, і чоловіки люблять себе прикрашати. Наприклад, _______________________________________________________. Старійшини говорять, що нас захищають _____________________________________________________________________________________________________________________. У нас є звичай (придумайте) _________________________________________________________________________________________________________________________________

Номер слайду 39

Домашнє завдання. Помандруйте у віртуальну подорож Національним музеєм історії України. http://virtual.nmiu.org/Завдання 1

Номер слайду 40

Завдання 2 Зал 1. «Кам’яна доба (1 млн – V тис. до н.е.)». Вітрини 7 та 8. Знайдіть та випишіть речі культового призначення (2 приклади)

Номер слайду 41

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Сіліверстова Олена Олексіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додав(-ла)
Кушнір Людмила
Додано
8 листопада 2022
Переглядів
1195
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку