Презентація "Первісне мистецтво - мезоліт"

Про матеріал
Презентація "Первісне мистецтво - мезоліт" розроблено для візуалізації під час викладання вчителем навчального матеріалу, кращого сприйняття і запам'ятовування учнями матеріалу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Первісне мистецтво: мезоліт. Лекція з історії мистецтв

Номер слайду 2

План: Мистецтво мезоліту.4 Природні умови доби мезоліту.1 Основні досягнення доби мезоліту.2 Кам’яні знаряддя і способи обробки каменю.3 Поховання у добу мезоліту.5

Номер слайду 3

Мезоліт ( середній кам'яний вік)

Номер слайду 4

Кам'яний вік поділяють на 3 етапи: Палеоліт – давній кам'яний вік. Мезоліт – середній кам'яний вік. Неоліт – новий кам'яний вік. Мезоліт (від грец. Mesos – середня, проміжна) – це доба, яка була між палеолітом і неолітом (бл. 12-8 тис. р. до н. е.). Крім свого терміна доба має інші назви: середньо кам'яний вік; епіпалеоліт (від грец. Epi – після); протонеоліт (від грец. Protos – перший), дослівно – перший неоліт.

Номер слайду 5

Мезоліт. Тривав мезоліт близько 14-ти тисяч років. Початок мезоліту збігався із закінченням танення льодовиків і відповідною зміною: клімату; географічного ландшафту; флори; фауни. Через танення льодів кількість води збільшилася, а разом з цим змінилася і поверхня Землі первісного світу.

Номер слайду 6

Природні умови доби мезоліту: Сформувалися нові зони в природі: тундра на півночі, в південних широтах утворилися широколисті та хвойні ліси. З’явилися нові види рослин. Устаткувалися знайомі всім сучасним людям обриси річок, озер і морів. Вимерли холодолюбні тварини: мамонти, печерні ведмеді, вівцебики і шерстисті носороги. З’явилося безліч інших різноманітних лісових і степових тварин: вовки, олені, ведмеді, зайці, бобри, лисиці, лосі.

Номер слайду 7

Основні досягнення епохи мезоліту приручення перших тварин (кози, вівці, собаки, свині); основні заняття – полювання на невеликих звірів і птахів, рибальство, збиральництво; винайдення лука та стріл, човнів-дуплянок і плотів; люди живуть невеликими колективами; перехід до землеробства; зароджується віра в загробне життя; вогонь став широко застосовуватися не тільки для побутових потреб, а й для технологічних цілей.

Номер слайду 8

Удосконалення кам’яних знарядь і способів обробки каменю. Оскільки основними заняттями в епоху мезоліту були рибальство і полювання, необхідно було вдосконалити знаряддя праці. Однак саме в період мезоліту техніка створення знарядь з каменів досягла найвищого рівня. Знаряддя стали більш тонкими і гострими. Гострі пластини прикріплялися на наконечники списів і стріл, щоб поліпшити полювання. У цю еру були придумані спеціальні знаряддя для обробки дерева: сокира; долото; тесло. Для обробки землі використовувалися перші мотики.

Номер слайду 9

Господарство і побут людини

Номер слайду 10

Рибальство. Широке поширення отримали рибна ловля і полювання на морських тварин, що породило потребу у відповідних засобах пересування. Для спрощення рибальства були придумані споруди на зразок човнів, які робилися з цілісних стовбурів дерев

Номер слайду 11

Мистецтво мезоліту. Зображення людини і тварини менш правдоподібні ніж в попередню епоху, що говорить про зміну завдань мистецтва. Створення динамічних сцен з певним сюжетом свідчить про більш глибоке і складне відбиття дійсності у свідомості людини.

Номер слайду 12

Дрібна пластика. Людина-лев, Людинолев (нім. Löwenmensch) — статуя істоти з людським тілом і левовою головою, знайдена археологами в Німеччині. Зроблена з бивня мамонта. Скульптури Лепінського Віра – це оброблені валуни. Тобто вони просто висічені з великих каменів. Є два види скульптур — одні зображають істоту, інші містять лише малюнки (схеми, лінії). Про ці скульптури ясно лише одне — це предмети культу.

Номер слайду 13

Поховання. Поховання проводилися недалеко від стоянок родових громад. Могила могла бути одиночною і парною. Поховання (могили) обкладалися камінням і в них клалися фігурки і форми, створені з різних ресурсів. Для поховань часів мезоліту характерним був обряд трупопокладення у стані випростаному на спині або в скорченому на боці.

Номер слайду 14

Гарного дня!!!

pptx
Пов’язані теми
Мистецтво, 6 клас, Презентації
Додано
27 листопада 2023
Переглядів
293
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку