Презентація "Пейзаж. Історія пейзажу. Композиційні основи пейзажу. Пейзаж в реалістичному виконанні."

Про матеріал
Презентація до уроку - "Пейзаж. Історія пейзажу. Композиційні основи пейзажу. Пейзаж в реалістичному виконанні."
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Пейзаж. Історія пейзажу. Композиційні основи. Види пейзажу(6 кл.)Підготувала :вч.обр.мистецтва Стебівка Н. В.

Номер слайду 2

Мета: поглибити знання про історію пейзажу; вдосконалювати вміння будувати композицію згідно законів перспективи; вчити учнів добирати кольори для передачі різних пір року та часу доби, відчувати нюанси,гармонійно поєднувати відтінки та взаємодії кольорів; розвивати уяву, фантазію; виховувати почуття любові до рідної природи, бережливе ставлення до неї.

Номер слайду 3

Окремі елементи пейзажу зустрічалися в рельєфах та розписах Єгипту,Ассирії,Криту.

Номер слайду 4

Як самостійний жанр,пейзаж виник в Китайському мистецтві в VIст., у Х Vст. в Японському мистецтві. Природа, за уявленнями китайців, є еталоном прекрасного. Особливостями живопису була відмова від копіювання зовнішнього світу. Китайські художники використовують ті самі матеріали й техніку,сюжети й образи, ті самі прийоми й методи. Пейзажі «гори і води»; «птахи і квіти»; «люди й речі».

Номер слайду 5

В Західній Європі пейзаж, як жанр мистецтва, сформувався в ХVI- ХVIIст., набув розвитку в ХIХ ст. Художники відтворюють в пейзажах реальні вигляди місцевості, ландшафту, архітектурних споруд, міст, морських виглядів. Пейзаж набуває емоційності та ідейного змісту.

Номер слайду 6

Види пейзажу: ландшафтний, гірський, міський, сільський, морський, архітектурний, індустріальний, ведута, фантастичний. Гірський пейзаж-зображення кам’янистих скель,гір,що вкриті лісовими хащами, снігами.

Номер слайду 7

Міський пейзаж дає змогу розкрити особливості забудови, вулиці, площі, сквери. Застосовують лінійну та повітряну перспективи.

Номер слайду 8

Сільський пейзаж (образ села, особливості забудови вулиць, епізоди з життя мешканців).

Номер слайду 9

Морський пейзаж називають мариною,що в перекладі з італійської означає «морська». Кольорова гама ,переважно синьо-зелена, з безліччю різних відтінків. Нюанс - незначний, плавний перехід з одного кольору в інший.

Номер слайду 10

Індустріальний пейзаж. Головним є зображення промислових споруд – заводів, фабрик, великих підприємств.

Номер слайду 11

Ведута - різновид архітектурного пейзажу, що набув популярності в Італії у 18 ст., із документально точним зображенням місцевості або міста з архітектурою в навколишньому середовищі із водоймою та застосуванням стафажу. Стафаж-другорядні елементи в композиції; невеликі зображення людей і тварин, що допомагають уявити реальні розміри споруд.

Номер слайду 12

Фантистичний пейзаж - це зображення дивовижних споруд,чарівних рослин,незвичайних тварин,краєвидів. Тло-дальній план картини,фон.

Номер слайду 13

Композиційні основи пейзажу. Перспектива. Статика, динаміка. Повітряна перспектива - видимі в просторі зміни чіткості й кольору предметів, віддалених від спостерігача. Лінійна перспектива - зображення предметів на площині відповідно до зорового сприйняття їх у просторі. Точка сходження - уявна точка на лінії горизонту. Лінія горизонту – умовна лінія, яка ділить простір на об’єкти, що знаходяться вище й нижче від неї; у закритому просторі лінія горизонту проходить на рівні очей спостерігача, на пленері - у місці, де небо уявно торкається землі. Композиція - побудова художнього твору, зумовлена характером, його змістом, призначенням, розміщенням. Статика в композиції створює враження нерухомості. Динамічна композиція - композиція , при якій створюється враження руху і внутрішньої динаміки.

Номер слайду 14

Практичне завдання: створити композицію осіннього пейзажу. Послідовність виконання: 1) вирішити сюжет композиції; 2) зробити кілька начерків; 3) розміщення горизонту,точки зору; 4) виконати малюнок пейзажу; 5) передати перспективні явища.

Номер слайду 15

Виконуємо роботу в кольорі. Колір зображуваних об’єктів залежить від впливу сонячного проміння на оточення: спочатку небо, потім - землю, і тільки після цього прописуємо деталі.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Горай Анжеліна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Баслик Наталія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
20 листопада 2021
Переглядів
5428
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку