Презентація "Підготовка до олімпіади з української мови та літератури 11 клас. Заняття 10. Завдання та відповіді. " Робота з обдарованими дітьми

Про матеріал
Презентація "Підготовка до олімпіади з української мови та літератури 11 клас. Заняття 10. Завдання та відповіді. " Робота з обдарованими дітьми
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Підготовка до олімпіади. Заняття 10 11 клас

Номер слайду 2

11 клас Українська мова 1. Напишіть відкритий лист реальному або уявному співакові (співочому гурту), який виконує пісні на тексти творів класичної літератури. Сформулюйте й обгрунтуйте ваше ставлення до виконання таких пісень, розкажіть про сприйняття їх сучасною молоддю, зробіть висновок про значення для сучасної культури. Обсяг тексту – 1,5 – 2 стор. Стиль – публіцистичний.

Номер слайду 3

2. Поставте в поданих словах наголоси. Слова з подвійним наголосом підкресліть. Християнин, вселюдський, відгомін, навхрест, беззахисний, аристократія. Запишіть слова у такій послідовності: з наголосом на першому, потім на другому, третьому складі та з подвійним наголосом. Передзимовий, черговий, дочка, курятина, безповітряний, джерело, коромисло, болотистий, русло, вільха, дрова. Дичавіти, безпринципний, бурштиновий, завчасу, індустрія, свердло, сільськогосподарський, текстовий, разом, благовіст, перекис, адже, натщесерце, болотяний, подушка, католицький, слина, рекрутський.

Номер слайду 4

2. Поставте в поданих словах наголоси. Слова з подвійним наголосом підкресліть. Христи. Ян. Ин, всел. Юдський, вІдгомін, н. Авхрест, безз. Ах. Исний, аристокр. Атія. Запишіть слова у такій послідовності: з наголосом на першому, потім на другому, третьому складі та з подвійним наголосом. 1) КУрятина, др. Ова, вІльха (перший склад)2) Дочк. А, русл. О, кор. Омисло (другий склад)3) Чергов. Ий, джерел. О, болот. Истий(третій склад)Подвійний : передз. Им. Овий, безповІтр. Яний. Дича́віти, безпринци́пний, бурштино́вий, завчасу́, інду́стрія, све́рдло, сільськогоспода́рський, текстови́й, ра́зом, бла́говіст, пере́кис, адже́, натще́серце, боло́тяний, поду́шка, католи́цький, сли́на, рекру́тський.

Номер слайду 5

3. Витлумачте лексичне значення кожного зі слів. Тлумачення проілюструйте прикладом – словосполученням або реченням. Спеціальність –Професія –Виключення –Виняток –

Номер слайду 6

3. Витлумачте лексичне значення кожного зі слів. Тлумачення проілюструйте прикладом – словосполученням або реченням. Спеціальність – окрема галузь науки, техніки, мистецтва і т. ін., у якій людина працює; основна кваліфікація. Хірург за спеціальністю. Професія – рід занять, певна форма трудової діяльності. Вибір професії. Професія вчителя. Слово професія найчастіше виступає як родове поняття стосовно слова спеціальність, тому вживати одне замість другого не рекомендують. Порівн.: За професією лікар, за спеціальністю стоматолог. Виключення – усунення зі складу чого-небудь, виведення зі складу якоїсь організації, колективу; позбавлення права навчатися в навчальному закладі. Виключення з інституту. Виняток – відхилення від звичайного, від загального правила. Це слово – виняток [не виключення]. Усі без винятку [не всі без виключення].

Номер слайду 7

4. До стійких сполук слів доберіть по одному фразеологізму-антоніму: співати в один голос -не видавиш і слова -

Номер слайду 8

4. До стійких сполук слів доберіть по одному фразеологізму-антоніму: співати в один голос - хто в луг, а хто в плуг (хто куди: один в ліс, другий по дрова)не видавиш і слова - язик без кісток (проворний на язик)

Номер слайду 9

5. Дайте розгорнуту відповідь на питання: у яких випадках прикметник Ш(ш)евченківський слід писати з великої літери, у яких – з малої? Відповідь проілюструйте прикладами.

Номер слайду 10

5. Дайте розгорнуту відповідь на питання: у яких випадках прикметник Ш(ш)евченківський слід писати з великої літери, у яких – з малої? Відповідь проілюструйте прикладами. З великої літери слово пишуть тоді, коли воно входить до складу назв, що мають значення «імені», «пам’яті». Шевченківська премія, Шевченківська конференція. При відсутності такого значення пишуть з малої літери: шевченківські місця, шевченківські рукописи, шевченківський стиль.

Номер слайду 11

6. Запишіть слова правильно: Мовно..стилістичний, десь..інколи, історико..культурний, день..у..день, кримсько..татарський, гармонійно..розвинений.

Номер слайду 12

6. Запишіть слова, знявши риску: Мовностилістичний, десь-інколи, історико-культурний, день у день, кримськотатарський, гармонійно розвинений.

Номер слайду 13

7. Запишіть у формі орудного відмінка числівник. 786

Номер слайду 14

7. Запишіть у формі орудного відмінка числівник. Сьомастами (сімомастами) вісімдесятьма (вісімдесятьома) шістьма (шістьома)

Номер слайду 15

8. Розставте розділові знаки, підкресліть головні й другорядні члени речення, над кожним словом надпишіть, якою частиною мови воно є. Побудуйте схему речення.   Є одна безперечна особливість нашої культури вона не принесена з чужого поля тому що йде від свого давнього джерела відчутного і невидимого яке пізнається відчуттям рідної землі і без сумніву відчуттям неба

Номер слайду 16

8. Розставте розділові знаки, підкресліть головні й другорядні члени речення, над кожним словом надпишіть, якою частиною мови воно є. Побудуйте схему речення.   Є одна безперечна особливість нашої культури: вона не принесена з чужого поля, тому що йде від свого давнього джерела, відчутного і невидимого, яке пізнається відчуттям рідної землі і, без сумніву, відчуттям неба.

Номер слайду 17

9. Поясніть лексичне значення слів Кібернетика –Канонічний - Інновація –Дилер - Глобалізація -

Номер слайду 18

9. Поясніть лексичне значення слів Кібернетика – наука про загальні закони одержання, зберігання та обробка інформації. Канонічний - той, що відбувається за за встановленими правилами, законами…Інновація – нововведення. Дилер - представництво фірми, що презентує і продає її продукцію. Глобалізація - всесвітній процес, що стосується усього людства.

Номер слайду 19

10. Перепишіть речення, поставте необхідні розділові знаки. Пожовклий натомлений вересень поквапливо спливає за обрій. Тренер поставив завдання виграти перший матч. Як я бідна тут горюю прийди подивися. Охоплені багрянцем ясні гори стояли до самого небокраю. Під старою підбитою громом вербою тулиться хата.

Номер слайду 20

10. Перепишіть речення, поставте необхідні розділові знаки. Пожовклий натомлений вересень поквапливо спливає за обрій. Тренер поставив завдання - виграти перший матч. Як я, бідна, тут горюю, прийди, подивися. Охоплені багрянцем ясні гори стояли до самого небокраю. Під старою, підбитою громом вербою тулиться хата.

Номер слайду 21

Паперова тяганина

Номер слайду 22

Українська література 11 клас. Українська літератураІ. Поміркуйте. Напишіть твір (1 ст.) за однією із запропонованих тем. Еміграція як мандрівка у невідомість (за новелою “Камінний хрест” В. Стефаника). Не візьмеш плачу з собою –Я плакати буду пізніш!Тобі ж подарую зброю: Цілунок гострий, як ніж (Олена Теліга). Українська поезія – героям війни сьогодення (що з української поезії можна порадити воїнам, які захищають нашу землю від зла?).

Номер слайду 23

1. Яка з жінок Степана Радченка називала його «божественним»?2. Які течії українського літературного авангарду виокремлюють дослідники? 3. «За постановою комісії в справах українізації, що перевірила апарат Донвугілля, звільнено з посади за систематичний і зловмисний опір українізації службовця...»4. Дія комедії «Мина Мазайло» розгортається в 5. Образи «версальців» та «інсургентів» постійно фігурують у думках героя твору Зоська. Авангардизм виявився в таких течіях: – дадаїзм– конструктивізм– сюрреалізм– футуризм Харкові«Я (Романтика)»ІІ. Дайте відповіді на питання. Мину Мазайла

Номер слайду 24

ІІІ. Проаналізуйте. Виконайте структурно-художній аналіз твору Богдана-Ігоря Антонича “Ніч на площі Юра”  (жанр, вид лірики, провідні мотиви, художні засоби (4), характеристика ліричного героя). Північ чорна, наче вугіль,ходить тінь по площі Юра,в’ються обручами смугина блискучих, сірих мурах. Місяць – таємничий перстень,вправлений у ночі гебан. Будеш в срібнім сяйві мерзтипід холодним дахом неба. Відрізнити сам не можеш,що тут привид, а що ява,чи це марево, чи можедійсність, наче сон, лукава. Це із скла й музики вежі,це вогонь, що вже не гріє,це останні світу межі,це архітектура мрії. Північ чорна, наче вугіль,попіл сну на очі сипле,різьбить сріблом в довгі смугинебо до землі прилипле. Дзвонить ніч на площі Юра. Хрест, неначе ключ могутній.І стає, мов тінь похмура,нерозгадане майбутнє.

Номер слайду 25

ІІІ. Проаналізуйте. Правильні відповіді:жанр, вид лірики: ліричний вірш, філософська лірика;провідні мотиви: містерія ночі на площі Святого Юра, розгортання містичного дійства; єднання людини з простором (локусом), пізнання таємниці майбуття тощо;художні засоби: порівняння: "північ чорна, наче вугіль"; метафори: "ходить тінь по площі Юра", "небо до землі прилипле", "дзвонить ніч на площі Юра" тощо;характеристика ліричного героя: cуб’єкт лірики наділений особливо чутливим світосприйняттям. Він, ніби рентгеном, протинає простір на площі Юра й занурюється в глибінь часів, інших епох, уловлюючи в повітрі магічну музику. Суб’єкт невіддільний від музики сфер, від космічних звучань, які лунають крізь серпанок ночі.

pptx
Додано
2 грудня 2022
Переглядів
810
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку