Презентація "Підсумковий урок з української літератури в 10 класі"

Про матеріал

- підвести підсумки вивченого за семестр;

- розвивати в учнів інтерес до української літератури, читацькі навички;

- виховувати в дітей на прикладі життя літературних героїв доброту, почуття справедливості, порядність, бажання боротися зі злом, очищати свою душу від злих думок, контролювати себе, самовиховуватися
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

ПРОБЛЕМА ДОБРА І ЗЛА У ТВОРЧОСТІ УКРАЇНСЬКИХ ПИСЬМЕННИКІВ (урок повторення і узагальнення)

Номер слайду 3

Мета уроку: - підвести підсумки вивченого за семестр; - розвивати в учнів інтерес до української літератури, читацькі навички; - виховувати в дітей на прикладі життя літературних героїв доброту, почуття справедливості, порядність, бажання боротися зі злом, очищати свою душу від злих думок, контролювати себе, самовиховуватися.

Номер слайду 4

Один у другого питає, Нащо нас мати привела? Чи для добра? Чи то для зла? Нащо живем? Чого бажаєм? І, не дознавшись, умираєм. І покидаємо діла... Тарас Шевченко

Номер слайду 5

Навіщо я живу на світі? Яке моє призначення? Яка я людина – добра чи зла? Як розпізнати зло? Чому воно існує? Як з ним боротися?

Номер слайду 6

Назва твору М о т р я. Карпе, візьми налигача та прив’яжи на три дні свою матір серед вигону коло стовпа, мов скажену собаку, нехай на неї три дні вся громада плює! Вона мене або отруїть, або зарубає. К а й д а ш и х а. Що ти кажеш? Щоб мене мій син, моя кров, та прив’язував налигачем серед вигону на сміх людям? Ось я візьму мішка та напну тобі на голову, мов скаженій собаці, бо ти нас усіх покусаєш. Ти злодійка! Ти покрала в нас яйця! М о т р я. Брешеш, не докажеш! Ти сама злодюга, бо обкрадала мене, мою працю цілий рік. Я на тебе робила, як на пана панщину. К а й д а ш и х а. А чом же ти мене не кидала, коли тобі було в мене погано? Чом тебе чорти не понесли на Бесарабію або за границю? М о т р я. Овва, через таке паскудство та оце б тікала за границю! Тікай сама хоч під шум, під греблю! Ти злодюга, ти відьма! К а й д а ш и х а. Хто? Я? я відьма? Я злодюга? Ось тобі на. (Дає дулю) М о т р я (тикає Кайдашиці межи очі деркачем). К а й д а ш и х а. Ой лишенько! Виколола проклята зміюка мені око! В волость її, розбишаку! В тюрму її!

Номер слайду 7

Жадібність, егоїзм, темнота і бездуховність героїв призводять до таких ганебних стосунків, роблять їх не тільки смішними, а й страшними. Й нині вдосталь сварок, вульгарщини, брутальної лайки, низької культури взаємин між людьми. Дівчина, жінка своєю поведінкою може чимало зробити для очищення нашої мови від словесного бруду, якщо сама буде шляхетною.

Номер слайду 8

Г а л я. Проклятий! Каторжний! Обороняючись? Лізеш у чужу хату красти та хочеш, щоб хазяїн не ловив тебе? Злодюго! Ч і п к а. А вони? Вони хіба кращі? Нажилися на нашій праці та й панують. А тут хата валиться, мати стара, сам – копи не заробиш у день. Треба їсти, треба й одягтися. Як же його жити, Галю? Та хіба ми крадемо? Ми своє одбираємо. Г а л я. Чіпко, голубе мій! Не буде щастя, не буде добра. Ти прийдеш уночі з побоїща… Ляжеш коло жінки… Та тими руками, що недавно людей давили, будеш жінку пригортати. Ч і п к а. Ох, Галю! Не знаю, що буде. Я – отаман… як почує товариство, що кинув, – не животіти тоді мені. Поклялися ми так один одному…

Номер слайду 9

Зло бумерангом повертається до Чіпки– кінчає життя самогубством Галя; приречена на самотність і смерть у чужих людей стара мати; занапащена, віддана сатані власна душа. Який же був вихід? Треба було боротися за правду розумним словом і добрими ділами, а не ножем і кров’ю.

Номер слайду 10

П у з и р. Боже мій! І харчуєте?! То це вийде по сорок п’ять копійок. Робочі все заберуть, а нам же що зостанеться? А чим же я буду вам жалування платить? Так не можна, ви не вмієте зробити дешевого робітника! З е л е н с ь к и й. Околиця до околиці не приходиться! У Мануйлівці люди більш зажиточні, ніж де: окрім своїх наділів, держать оброчну казенну землі в оренді, артілі почали заводить. А робочий, самі знаєте, тільки там дешевий, де землі нема, де нема за що рук зачепити, де бідність. П у з и р. Так ви зробіть у Мануйлівці бідність! З е л е н с ь к и й. Попробую! П у з и р. Це тобі не борщ, тут пробувати нічого, треба взять! Ти розумієш? Взять! Казенну оброчну статтю взять! Наділи мужицькі на десять років в аренду взять! А як мужик зостанеться без землі, роби з ним що хочеш; а поки при землі, мужики все одно, що бури, нічого з ними не зробиш! З е л е н с ь к и й. Я вже пробував. П у з и р. Ви ніколи не пробуйте, а просто – їжте!

Номер слайду 11

Образ Пузиря дуже актуальний нині. Подивіться на скороспечених наших мільйонерів. Хіба це не новітні Пузирі, які довели до крайньої межі бідності народ, а самі безсоромно розкошують? Правда, з тією різницею, що герой Карпенка - Карого працював від зорі до зорі, а наші багачі просто злочинно ошукували довірливих земляків, будуючи примарні фінансові піраміди. Отже, через сто років знову з’явилися в нас Пузирі в гіршому своєму варіанті. Це ще одне підтвердження прозірливості й талановитості Карпенка - Карого та вічності проблеми боротьби добра і зла в суспільстві.

Номер слайду 12

А н н а. А хіба ти не знав, що Михайло у наших сторонах? М и к о л а. Та відки я мав знати? Я був певнісінький, що він давно вже зогнив у Боснії. Адже ж твій брат присягався передо мною, що його нема на світі, навіть карту з війська показував. Тілько то біда, що я неписьменний, то й не міг прочитати. А н н а. Значить, і тебе так само одурили, як і мене. М и к о л а. Не знаю, пощо їм так конечно забаглося випхати тебе на десяте село. А н н а. А я знаю не хотіли мені нічого дати з вітцівщини. Ну а якби я була пішла за Гурмана, той би їм був з горла видер. Ти знаєш, який він був чоловік. Боялися його, то й постаралися разом з війтом, що його, одинака у матері, випхано на війну, а потом скористалися з часу, щоб мене також випхати в інший бік. От і вся мудрість.

Номер слайду 13

Жадібність заполонила душі братів Анни. Вони намагаються позбутися сестри, щоб не ділити з нею батьківське майно, і чинять зло – нівечать долі відразу трьом людям: Анні, Михайлові та Миколі. А зло породжує зло. Воно охоплює й душі потерпілих. Як наслідок– зневіра, розчарування, спустошення, духовна смерть, а в Михайла – й фізична.

Номер слайду 14

Іван. Ага! Се, певно, Гутенюкова дівка! (Штовхає дівчину, видирає з рук кісники і викидає.) Марічка (зігнута вся, дивиться на нього і спокійно говорить). Нічьо… В мене є другі… Май ліпші. Мені неня купили нову запаску… І мережані капчурі… Я си обую файно та й буду дівка. Іван. А я вже вмію грати в денцівку. Марічка. Наш Федір зробив си файну флояру… та як заграє… Іван (надувся). А я вже щезника бачив. Марічка (здивовано дивиться на нього). А нащо ж ти б’єш си? Іван. А ти нащо кола воза стояла? Марічка (подумавши трохи, дістає із-за пазухи цукерку, половину відламує, а другу половину дає Іванкові). Ади! На!

Номер слайду 15

Душі членів обох сімей охопила помста – одне з найстрашніших і найруйнівніших почуттів. Дорослі не в силі розірвати коло зла, вони тільки його розширюють. Марічка розриває це коло – відповідає Іванкові на зло добром. І ненависть переростає згодом у любов.

Номер слайду 16

Яка причина злих вчинків персонажів літературних творів, які щойно пройшли перед нашими очима? Зло, яке має багато облич: жадібність, егоїзм, помста, зрада, невміння поєднати духовне і матеріальне. Хто з літературних героїв вам імпонує? Чим? Кого ви осуджуєте? За що?

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Чому зло панує в сучасному житті? Що, на вашу думку, може перемогти зло? Як позбутися зла, коли воно вже поселилося в душі? Що треба робити, щоб його стало менше?

Номер слайду 19

Яке зло панує в сучасному житті? У чому, на вашу думку, причина зла? Що може перемогти зло? Як позбутися зла, коли воно вже поселилося в душі?

Номер слайду 20

Треба починати виховування самого себе, контролювати свої вчинки й поведінку і сміливо протистояти злу.

ppt
Додано
20 липня 2018
Переглядів
4900
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку