Презентація "Збереження та дослідження історичних джерел. Архіви. Музеї. Бібліотеки.".

Про матеріал
Презентація розрахована на допомогу вчителю і учню 5 класу при вивченні теми: "Збереження та дослідження історичних джерел. Архіви. Музеї. Бібліотеки." курсу "Україна і світ: вступ до історії та громадянської освіти. 5-6 класи (інтегрований курс)" для закладів загальної середньої освіти (автори Власова Н.С., Желіба О.В., Кронгауз В.О., Секиринський Д.О., Щупак І.Я. Матеріали для презентації використані з джерел вільного доступу, в тому числі з мережі інтернет.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Поліщук Марина Віталіївна Комунальний заклад “Кам’янський ліцей №1 Кам’янської міської ради Черкаської областіЗбереження та дослідження історичних джерел. Архіви. Музеї. Бібліотеки.

Номер слайду 2

Історичні джерела – це  пам’ятки  минулого,  за  допомогою яких досліджують і вивчають історичні події.

Номер слайду 3

Архіви. Архіви — це наукові установи де зберігають історичні джерела Співробітники архівів — архіваріуси — вивчають походження і достовірність документів, систематизують їх для полегшення досліджень, порівнюють інформацію з різних джерел. Історик-дослідник не може написати історію без допомоги архіваріусів.

Номер слайду 4

      Будинок державних архівних установ у м. КиєвіПисьмові  джерела,  як  і  речові,  також  недовговічні:  вони  псуються,  згорають  у  пожежах,  їх  викрадають  чи  навмисно  знищують.  Тому  важливо  зберігати  усі  письмові  свідчення,  що дійшли до нас з минулого. Сховищем документів різних часів є архіви.

Номер слайду 5

Для сучасних архівів будують спеціальні приміщення з вузькими вікнами, що не пропускають прямих сонячних променів: від сонячного світла тло й друкарська фарба вигасають, линяють, а папір жовтіє та псується. Вадить документам і забруднене повітря, тому в архівах його очищають за допомогою спеціальних фільтрів. Щоб документи краще зберігалися, їх укладають у щільно закриті коробки й розміщують на полицях-стелажах. У великих архівах загальна довжина стелажів сягає десятків кілометрів.

Номер слайду 6

Найцінніші документи перезнімають на плівку — виходять діафільми з дуже маленькими кадриками — мікрофільми. Їх зберігають окремо від документів на випадок, якщо оригінал буде пошкоджено або втрачено.

Номер слайду 7

Найбагатшими в Україні є сховища документів Центральних державних історичних архівів у Києві та Львові. Так, фонди першого з них нараховують понад 1,5 млн документів. Документи ретельно досліджують учені різних галузей знань і на основі їхніх свідчень пишуть наукові праці. Архіви України. Центральний державний історичний архів України, м. Львів. Фото О. Пилипенка

Номер слайду 8

Національний музей історії України у Другій світовій війні. Музе́й ( «дім Муз»)  заклад, що збирає, вивчає, зберігає та виставляє для огляду речові пам’ятки історії та культури. Експонат — предмет, виставлений для огляду в музеї або на виставці. Експозиція — розміщення експонатів у певному порядку.

Номер слайду 9

Музе́ї України — державні, комунальні, відомчі та приватні музеї України.  В Україні нараховується близько п'яти тисяч різноманітних музеїв. За роки незалежності кількість музеїв збільшилось більше ніж удвічі. Національний музей історії України

Номер слайду 10

Музей українського весілля в Полтавській області У 2008 році, в день великого християнського свята Різдва Пресвятої Богородиці, в сільському будинку культури села Великі Будища Полтавської області відкрито сільський музей українського весілля.

Номер слайду 11

Музей тоталітаризму в ХерсоніЕкспонатами музею стала колекція артефактів радянської доби, яку лікар Віталій Трибушний збирає з 1989 року. 

Номер слайду 12

Музей писанки в Коломиї Музей писанок відкритий 26 жовтня 1987 р. у приміщенні церкви Благовіщення Пречистої Діви Марії — пам′ятки архітектури ХVІ ст., якраз на 400-річчя від дня її заснування у місті Коломиї

Номер слайду 13

Музей Пирогова у ВінниціМузей був відкритий 9 вересня 1947 року у колишній садибі М.І. Пирогова  Об’єктами музейного комплексу є півтораповерховий будинок і аптека, які споруджені М.І. Пироговим у 1866 році, та церква-некрополь, будівництво якої завершено у 1885 році. З 1882 року тут спочиває набальзамоване тіло М.І. Пирогова.

Номер слайду 14

Музей контрабанди в Одесі

Номер слайду 15

На місці Новомиколаївського кар’єру дайвери облаштували на дні озера та його карнизах музей. Стягнули сюди багато речей – кабіну від камаза, покришки, дерева, іграшки. Затопили цистерну, запорожець та жигулі, мотоцикл. На дні можна побачити сад із дерев з мідіями на гілках. Підводний музей для дайверів в Ново-миколаївці

Номер слайду 16

Бібліотеки Бібліотека (грец. «бібліон» — книга, «тека» — сховище) — установа, яка збирає та зберігає книжки для громадського користування. Наукова бібліотека Львівського університету імені Франка

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Найбільш стародавні бібліотеки були виявлені8 тисяч років тому в Ніппурі, древньому місті в Месопотамії. Саме тут археологи знайшли понад 30 тисяч глиняних дощечок з різними текстами – адміністративними, юридичними, літературними, історичними, медичними та іншими. Для цієї бібліотеки відводилось 62 приміщення. Також бібліотеки були популярні і у стародавньому Світі. Найбільша з них – Александрійська, III століття до нашої ери. Тут були зібрані рукописні книги античного світу. У цій бібліотеці зберігалось понад 700 000 сувоїв (стародавніх рукописів) на папірусі, що були класифіковані на 120 тем та описані в каталогах.

Номер слайду 19

Перші бібліотеки складалися з архівів найдавнішої форми письма — глиняні таблички у клинописній писемності, виявлені в Шумері, деякі датуються 2600 рр. до н. е. Приватні або особисті бібліотеки, що складаються з писемних книг, з'явилися в Стародавній Греції в V столітті до н. е. У VI столітті, в самому кінці класичного періоду, великими бібліотеками середземноморського світу залишалися бібліотеки Константинополя та Александрії.

Номер слайду 20

Що стосується публічних бібліотек, то першими їх збудували римляни. До IV століття у Римі функціонувало 28 таких закладів. Уже на початку нашої ери бібліотеки були невід’ємною частиною храмів та монастирів. А наприкінці Середньовіччя вони почали з’являтися в університетах та при соборах.

Номер слайду 21

Со. Бібліотека Софійського Собору у Києві – перша бібліотека Київської Держави. Вона була заснована у 1037 році Ярославом Мудрим. Князь дуже любив книги, колекціонував їх, привозив з різних країн, перекладав та переписував. За підрахунками фахівців, бібліотека нараховувала 950 томів. Софійський Собор

Номер слайду 22

Медіатека Сучасні бібліотеки дедалі частіше містять не тільки рукописні чи друковані матеріали, а й мультимедійні - відео та звукозаписи. Такий тип бібліотеки називається медіатека. Центр Шептицького у Львові

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Одеська національна наукова бібліотека імені Горького / Фото archodessa.com

Номер слайду 25

Національна бібліотека України імені Вернадського

pptx
Додано
29 січня 2023
Переглядів
2173
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку