Презентація "Пісне, душу возвелич"

Про матеріал
Презентація до уроку музичного мистецтва в 7 класі на тему: "Пісне, душу возвелич!"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Пісне, душу возвелич!урок музичного мистецтва 7 клас Вчитель Вікторія Сегеда

Номер слайду 2

Згадаємо вивчене!Симфонічна музика - це. А) музична творчість, що охоплює різні види і форми творів,написаних для симфонічного оркестру: симфонії, симфонічні поеми, концерти для інструментів соло і оркестру, сюїти, увертюри та ін. Б) музика для одного виду музичних інструментів. В) музика для виконання голосом.

Номер слайду 3

А) композиторські музичні твори для дітей. Б) сукупність творчої діяльності народу, яка виявляється у різних видах В) мистецтва. художні твори . Народна творчість - це

Номер слайду 4

Назвіть ім'я українського композитора, піаніста, музично-громадського діяча та юриста Калачевського. А) Костянтин. Б) Олександр В) Михайло

Номер слайду 5

Виникнення і розвиток жанру козацької пісні пов язані з історією українського козацтва. У них оспівуються мужність воїнів, їхня відданість Батьківщині, любов до рідного краю. Основний герой цих пісень — оборонець вітчизни, готовий віддати за неї життя.

Номер слайду 6

Головна тема козацьких пісень — козацька слава. Поетичні образи, що її втілюють, — це червона калина як символ любові до Батьківщини, висока могила як пам’ятник воїнській доблесті.

Номер слайду 7

Загалом символіка козацьких пісень пов’язана з поетичними уявленнями про мужність, силу, міць (образи орла, сокола, дуба, явора).

Номер слайду 8

Мотиви українських козацьких пісень не лише увійшли до музичного фольклору. їхні сюжети та образи цікавили композиторів і знайшли відображення у творах М. Лисенка, К. Данькевича та інших видатних митців України. Народна картина "Козак Мамай"

Номер слайду 9

-Сцена з опери М. Лисенка «Тарас Бульба»Сцена з опери К. Данькевича «Богдан Хмельницький»

Номер слайду 10

М. Лисенко. Хори «Засвіт встали козаченьки» і «Гей, не дивуйте, добрії люди» з опери «Тарас Бульба». Козацька тематика не є випадковою у творчості М. Лисенка, адже рід Лисенків тягнеться від часів Богдана Хмельницького. Його засновником вважається отаман Вовгура Лис, сподвижник Максима Кривоноса. Відданість національній ідеї, що передавалася в цьому славному роді від покоління до покоління, яскраво проявилась у творчості композитора.

Номер слайду 11

Відродження народних традицій, що відбувається в наш час, зумовлене підйомом національної самосвідомості українців. Тому з таким ентузіазмом сприймається проведення в Україні етнофестивалів різних напрямів. Кожного року в жовтні «усіх небайдужих до відродження українського козацтва і національних культурних традицій» збирає фестиваль «Покрова на Хортиці».

Номер слайду 12

Девіз фестивалю — «Хортиця єднає українців», у його програмі — традиційні козацькі забави, театралізоване видовище «Усі ми, браття, козацького роду», реконструкція козацького бою, виступи творчих колективів. Козацькі пісні звучать як у традиційному виконанні, так і в сучасній обробці. У піснях відчувається міцний духовний зв’язок з нашими хоробрими пращурами.

Номер слайду 13

Виступи рок-гуртів «Гайдамаки» та «Kozak-System» характеризують як«шоу в стилі козак-рок». Частина пісень створена на основі народних, інші — написані самими музикантами, однак у їхньому звучанні є елементи етно-стилістики. Музиканти рок-гуртів у своїй творчості відгукуються на події в Україні, підтримують національне піднесення співвітчизників.

Номер слайду 14

Домашнє завдання: Знайти в інтернет джерелах пісні козацької тематики. Надфслати у вайбер.

pptx
Додано
17 жовтня 2022
Переглядів
338
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку