Презентація "Планета Земля"

Про матеріал
Презентація для проведення уроку про планети земної групи, характеристики Землі та цікаві факти про нашу планету.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Планети земної групи. ЗЕМЛЯПідготувала вчителька астрономії Войцехівська С. В.

Номер слайду 2

Планети земної групи (внутрішні планети)  Сонячної системи: Меркурій,Венера, Земля. Марс. За структурою та складом до них можуть бути зараховані й деякі астероїди, наприклад, Веста.

Номер слайду 3

Планети земної групи мають високу густину та складаються переважно з силікатів та металізованого заліза (на відміну від газових гігантів та льодових карликових планет, об'єктів пояса Койпера та хмари Оорта). Найбільша планета земної групи — Земля, більше ніж у 14 разів поступається в масі найменшому газовому гіганту — Урану, але при цьому у 400 разів масивніша найбільшого об'єкта поясу Койпера.

Номер слайду 4

Планети земної групи складаються переважно з кисню, кремнію, заліза, магнію, алюмінію та інших важких елементів. Усі планети земної групи мають тверду поверхню і велику середню гус­тину.

Номер слайду 5

Всі планети земної групи мають таку будову:у центрі планети залізне ядро з невеликою кількістю нікелю.мантія складається з силікатівкора, яка виникла через часткове плавлення мантії складається також з силікатних порід. З поміж планет земної групи тільки у Меркурія немає кори, оскільки вона була розбита в результаті метеоритних бомбардувань. Земля відрізняється від інших планет групи наявністю великої кількості гранітів у корі. Дві планети земної групи (Земля та Марс) мають супутники і жодна зі всіх чотирьох планет групи не має кілець.

Номер слайду 6

Загальна характеристика планети Земля Земля – третя за ліком планета Сонячної системи. Ми живемо на поверхні Землі. Тому фізичні характеристики планети виступають для астрономів еталоном для дослідження та порівняння характеристик інших планет Сонячної системи.

Номер слайду 7

Наукові дані вказують на те, що Земля утворилася з Сонячної туманності приблизно 4,54 мільйонів років тому і незабаром після цього придбала свій єдиний природний супутник – Місяць, який обертається навколо Землі на середній відстані 384 400 км. Життя з'явилася на Землі близько 3,5 мільярдів років тому.

Номер слайду 8

Земля. Планетарні характеристики

Номер слайду 9

Земля. Планетарні характеристики

Номер слайду 10

Маса: ~ 6х10 в 24 степені кг. Радіус: 6378 км. Температура поверхні: середня +16° С максимальна + 60° С мінімальна -88° С Рік: 365 діб 5год 48 хв. 46с. Земля. Склад атмосфери:-Азот (78%)-Кисень (21%)-Аргон (0,93%)-Вуглекислий газ (0,038%)

Номер слайду 11

Земля  1. сфера діаметром 6367 км (коли віддалені від Землі)Яку форму має планета Земля?2. еліпсоїд обертання3. тривісний еліпсоїд4. геоїд

Номер слайду 12

Внутрішнє ядро 1300 км;Зовнішнє ядро – 2200 км – в рідкому стані;Оболонка або мантія – 2900 км;Кора або літосфера – від 5 до 80 км. Будова Землі

Номер слайду 13

Етапи формування планети: Чотири етапи утворення Землі:1 – зіткнення з метеоритами; 2 – розігрів планети до температури плавлення;3 – важкі хімічні елементи опускаються до центру планети;4 – важкі елементи формують ядро планети.

Номер слайду 14

Можливий сценарій утворення Землі: Наша Земля утворилася разом із Сонцем та іншими планетами Сонячної системи, коли почалася конденсація газопилових хмар, які в свою чергу з’явилися після імовірного вибуху Наднової. Більша частина газопилової речовини ввійшла до складу Сонця, а із залишків сформувалися планети, астероїди та комети. Цей процес продовжувався близько 100 млн. років. Тоді в надрах Землі почали розпадатися, виділяючи енергію, важкі радіоактивні елементи. При цьому відбувалося плавлення речовини, а після охолодження верхніх шарів землі утворилася земна кора.

Номер слайду 15

Визначення віку Землі: За біблійними текстами “від створення Адаму” Методика Едмона Галлея – солоність морів, товщина осадкових порід ( не менше 500 млн. років)Жорж Бюффон – ідеї про охолодження твердих тіл (75 000 років)Уїльям Томсон лорд Кельвін – переніс тепла з надр Землі до поверхні (27 млн. років)Радіоактивний метод визначення віку Землі ( 4.5 млрд. років)

Номер слайду 16

Будова земної поверхніЗемна кора найтонша під поверхнею океану (1)Під материками земна кора має значно більшу товщину(2)Плити, на яких лежать континенти, плавають на мантії (3)

Номер слайду 17

Особливості планети Земля: Наявність багатовидового біологічного життя. Температури від –89 С до + 58 градусів С. Середня температура +15 С. Наявність води у рідкому стані. Наявність природного супутника – Місяця. Наявність астроблем. Найвища точка – Еверест, максимальна глибина – Маріанська западина. Вік планети – близько 4.5 млрд. років.

Номер слайду 18

Магнітне поле планети Земля:

Номер слайду 19

Вперше Земля була сфотографована з космосу в 1959 році апаратом Експлорер-6. Першою людиною, що побачила Землю з космосу, став в 1961 р. Юрій Гагарін. Екіпаж Аполлона-8 в 1968 році першим спостерігав схід Землі з місячної орбіти. У 1972 році екіпаж Аполлона-17 зробив знаменитий знімок Землі –“The Blue Marble»

Номер слайду 20

Майбутнє планети Земля тісно пов'язане з майбутнім Сонця. У результаті накопичення в ядрі Сонця "відпрацьованого" ​​гелію, світність зірки почне повільно зростати. Яскравість Сонця зросте на 10% протягом наступних 1,1 мільярдів років і ще на 40% протягом наступних 3,5 мільярд років. Згідно з деякими кліматичними моделям, збільшення кількості сонячного випромінювання, що падає на поверхню Землі, призведе до катастрофічних наслідків, включаючи можливість повного випаровування всіх океанів. Яке майбутнє планети Земля?

pptx
До підручника
Астрономія (рівень стандарту) 11 клас (Головко М.В., Коваль В.С., Крячко І.П.)
Додано
13 грудня 2021
Переглядів
10821
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку